Mild vinter gir flere rotter

Oslo (NW): Den milde vinteren fører til flere rotter og mus i Norge. Gnagerne kan gjøre store skader i boligen, men de færreste er forsikret mot skadedyr.
– Rottene yngler både vår og høst, og er vinteren mild kan kullene øke. Det er også større fare for at flere unger overlever vinteren, sier forsker Arnulf Soleng ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet til Newswire.

Områdesjef Eilif Lundberg i skadedyrfirmaet Anticimex sier det har vært en økning i rotteproblemene over det meste av landet i vinter.

– Mildværet har fått fart på rottene. Det blir flere av dem, sier Lundberg.

Folkehelseinstituttet opplyser at rotteplagen varierer fra år til år, men at problemene øker når vinteren er mild og tilgangen på mat er bedre.

Forsikringsbransjen anslår at skadedyr, deriblant rotter, ødelegger boliger for over 100 millioner kroner i året.

Ekstra forsikring

En vanlig villaforsikring dekker skader av vann, brann og tyveri, men ikke skader forårsaket av insekter eller skadedyr.

– For å sikre seg økonomisk mot rotteskader må man tegne en superforsikring i tillegg til vanlig forsikring, sier fagsjef Øyvind Huse i If Skadeforsikring.

Forsikringsselskapet opplever nå at stadig flere kjøper utvidet boligforsikring. Tre av ti som tegner villaforsikring i selskapet kjøper nå en superforsikring.

– Men fortsatt er det bare 15 prosent av våre kunder som har en slik forsikring på boligen sin, sier Øyvind Huse.

Skaper brann

– Rotter kan gjøre enorme skader i boliger. Hvert år har vi tilfeller der vi utbetaler flere hundre tusen kroner i erstatning etter rotteinvasjon, sier Øyvind Huse.

Rotter som tar bolig i hus kan formere seg svært raskt. Et par rotter kan bli til tre tusen på ett år. De kan gnage seg gjennom det meste, ledninger inkludert.

– Vi har sett eksempler på rotter som har gnaget over ledninger i koblingsskap og forårsaket kortslutning og brann, sier Øyvind Huse.

If Skadeforsikring har også opplevd rotter som har gnaget av avløpsslangen til oppvaskmaskinen, slik at det oppsto en større vannskade.

I kloakken

Rotteplagene er verst i større byer, og det er viktig å kontrollere bestanden i kloakksystemet. I Stavanger har man gjort dette i 20 år og dermed klart å holde bestanden nede.

– Man klarer aldri å bli helt kvitt rottene, men bestanden må holdes på et akseptabelt nivå, sier Lars Ove Hansen i Anticimex Stavanger.

Hansen sier giftbruk er siste utvei, det er forebygging av problemet som er absolutt viktigst.

TIPS FOR ROTTEFRITT HUS:

- Unngå store komposthauger nær huset.

- Fjern nedfallsfrukt.

- Vær oppmerksom på ødelagte og sprukne ledninger som kan føre inn i huset.

- Unngå åpne sluk i kjellere. Sett inn musesperre.

- Vær spesielt oppmerksom i nye boliger.

- Unngå å mate fugler på steder der rotter kan komme til.
23. oktober 2008
Mer om Forsikring

Slik ruster du deg mot høststorm

Rens sluket, sikre løse gjenstander og pakk ned trampolinen. Så slipper du å rammes av høststormene.

Nå kan du flytte fra flommen

En lovendring gjør at flomutsatte nå kan få erstatning for selve tomten, og dermed flytte vekk fra det flomutsatte området.

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Ekstremværet «Tor» er på vei og vil ramme Sør-Norge fredag. Les mer om hvordan du forbereder deg på uværet.

Seks veier til billigere forsikring

En gjennomgang av forsikringene dine kan være en lønnsom investering, og trenger absolutt ikke være så tidkrevende som du kanskje frykter.

Har du god nok innboforsikring?

Dekkes du av innboforsikringen om du knuser iPaden i hagen, eller om sykkelen din blir ødelagt av naboungene? Her får du oversikt over hvilke vilkår...

Pass på stua under VM

Fotball-VM er i gang, og i stuer verden over benker fotballfans seg i sofaen med godt drikke og potetgull – og sterke følelser! Men, kaster du fjernkontrollen på TV-en dekkes det ikke av innboforsikringen, advarer forsikringsselskapet Codan. 

Sjekk om du har rett husforsikring!

Er du usikker på om forsikringsselskapet du har valgt gir deg nok sikkerhet og penger? Vi viser deg veien til å enkelt sammenligne husforsikringene...

Bør du forsikre hvitevarene?

Kjøp av hvitevarer utgjør et betydelig utlegg i hverdagsøkonomien. Bør du forsikre hvitevarene?

Bedre bolighandel med boligkjøperforsikring

Bolikjøperforsikring er noe en bør vurdere om en skal kjøpe bolig. Ved å tegne boligkjøperforsikring, som er rettshjelp til boligkjøper, sikrer kjøper sine rettigheter og får hjelp av proffe advokater ved en eventuell boligtvist.

Alarm gir forsikringsfordeler

Forsikringsselskapene honorerer bruk av husalarm.

Vet du hva du har i huset?

Har du forsikret boligen og innboet ditt riktig? Vet du hvilke tilbud som gjelder? Tar du dine forholdsregler? Det kan bli dyrt å ikke ha oversikt over...

Er leietager forsikret?

Pass på leietagerne når du leier ut hytta i ferien. Det er ikke sikkert forsikringen din dekker skader.

Forsikringsbransjen bekymret over flere vannskader

Huseiere vet for lite om vannskader. Holdningskampanjer har økt forbrukernes bevissthet rundt brannfare. Nå må tilsvarende arbeid gjøres i forhold til...

Forsikringer i byggeprosessen

Forsikringer er viktige og må tas på alvor allerede fra du begynner å bygge. Alle som skal bygge bolig eller hytte må ha byggeforsikring. Det gjelder...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no