Etter gjennombrudd i bekjempelsen av skjeggkre forventes det at vekstraten vil avta.
Etter gjennombrudd i bekjempelsen av skjeggkre forventes det at vekstraten vil avta. Bilde: Norsk Hussopp Forsikring

Forventer økning i skjeggkre - men det finnes en løsning

De siste årene har skjeggkre spredd seg til hele Norge. Og det forventes at økningen fortsetter i året som kommer, men med ny bekjempelsesmetode er problemet håndterbart.

Det har vært en eksplosjon av skjeggkretilfeller de siste årene i Norge. Øyvind Magerøy er fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring, og ekspert på skadedyr i norske hjem. Han forteller om en enorm pågang av kunder som melder om skjeggkre.

– I 2019 fikk Norsk Hussopp Forsikring melding om skjeggkre i over 11 000 boliger. Veksten har vært vanvittig stor, men med nye metoder er skjeggkreproblement nå håndterbart, forteller fagsjefen i en pressemelding.

Se her hvordan du unngår å få skjeggkre i hus og hvordan du blir kvitt det.

Bedre kontroll på situasjonen 

I fjor resulterte et forskningsprosjekt som ble styrt av Folkehelseinstituttet og Norsk Hussopp Forsikring i å finne en forgiftet åte med svært god effekt mot skjeggkre. Sammen med skadedyrbransjen ble det i en videreføring av prosjektet gjort forsøk som la grunnlag for en effektiv bekjempelsesmetode. 

– Vi fikk et gjennombrudd i bekjempelsen av skjeggkre i fjor. Sammen med Folkehelseinstituttet og en faggruppe fra skadedyrsbransjen, utarbeidet vi metoder som tar knekken på hele 90 prosent av bestanden i løpet av ti uker. Det gjør at vi nå har fått bedre kontroll på situasjonen og forhåpentligvis får bremset utviklingshastigheten. Veksten vil fortsette i året som kommer men trolig ikke like eksplosivt, sier Magerøy. 

Metoden går ut på at åten legges punktvis langs veggene i hele boligen. Det beregnes ett punkt åte per kvadratmeter bolig, altså 100 punkter på 100 kvm. 

Flest i Hordaland og Akershus

Statistikken viser at det i fjor var høyest forekomst av skjeggkretilfeller i daværende Hordaland, Akershus, Rogaland og i Oslo. 

– I tettbefolkede områder er det flere tilfeller og større spredning. Det er langt færre saker nordover og i utkantstrøk, sier Magerøy om skjeggkrestatistikken for fjoråret. 

Skjeggkreene ble først oppdaget i Norge i 2013. De første tilfellene ble registrert i Rogaland og i Hordaland, og spredde seg raskt utover landet. Skjeggkreene er ufarlige for mennesker og gjør ingen skader på boligene, selv om de kan oppfattes som sjenerende og ubehagelige. 

Fakta om skjeggkre

  • Skjeggkre er vingeløse insekter som hører til slekten børstehaler.
  • Voksne individer blir 12-18 mm. 
  • Utvikling fra nymfe til voksen tar fra 18 måneder til 3 år. 
  • Etter kjønnsmodning kan skjeggkreene leve opptil 7 år og legger ca. 50 egg i året. 
  • Insektene livnærer seg på proteiner, karbohydrater og fett, og i mangel på noe annet, papir. 
  • Trives best i fuktige omgivelser, men tåler også tørre omgivelser og kan derfor leve i hele boligen.

14. februar 2020
Mer om Øvrig

Geniale triks: Slik får du bilen trygt gjennom vinteren

Is på vinduene, frosne dører og en bil som ikke vil starte… Frost og snø fører ofte til problemer på bilen, men heldigvis er det mange måter å gjøre det lettere å komme gjennom vintersesongen - både for deg og bilen din. Vi har lagd den ultimate guiden til geniale bil-triks til vintersesongen. 

Slik unngår du innbrudd i jula

Jul og nyttår topper listen over innbruddstyvenes travleste periode, og hver år blir de mer spekulerte. Det setter huseierne på prøve. Få tre gode tips...

3 geniale triks som effektivt løser frostproblemene på bilen din

Frost fører ofte til problemer med bilen. Prøv en av disse tre effektive triksene for å gjøre det enklerer å komme gjennom den kalde tiden med bil.

Slik unngår du vinterens forkjølelse og influensa

Årets influensasesong er i gang. Her er ekspertenes tips til hvordan du kan minimere smittefaren.

Derfor skal du skifte til vinterdekk nå

Lørdag er siste frist for å skifte vinterdekk - snøen er på vei

9 smarte tips til å spare penger i hverdagen

Mangler du overblikk på hva du bruker pengene dine på? Vil du bli flinkere til å spare? Eller kanskje du bare vil ha mer penger du kan bruke på moro?...

10 ting du IKKE visste om reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er bærekraftig. Rudolf er en jente og det er kun én folkegruppe som får lov til å drive med reindrift. Vi har samlet 10 fakta om reinsdyr du garantert ikke visste.

Venter hundrevis av pipebranner i vinter

Hvert år rykker brannvesenet ut til over tusen pipebranner i Norge, og høysesongen nærmer seg.

Slik gjør du bilen høstklar

En ny sesong er over oss og det betyr regn, vind og glatte veier. Med ekspertenes fire tips sikrer du at bilen din har de optimale forholdene for å...

Derfor skal du huske å snu brannslokkeren

Dersom pulveret inne i apparatet klumper og forsteiner seg, kan du risikere å sitte med en brannslokker som ikke virker eller fungerer dårlig ved brann. 

Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Kakkerlakker har blitt et økende problem i Norge de siste årene. Se her hvorfor og hvordan du blir kvitt de mobile insektene som sprer seg raskt.

15 unike overnattinger i naturen

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy. I Sverige finner du flust av ulike overnattingssteder, ute...

5 smarte tips for å forhindre innbrudd i sommerferien

Innbrudd i boliger øker som regel i sommermånedene, men heldigvis finnes det enkle og gode løsninger for å holde tyvene unna der du bor.

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler...

Annonsørinnhold

Få en kanonpris på årets ferie

I fjor gjorde 180.000 kunder et kupp på billig overnatting i herlige omgivelser. Nå er det din tur.