Bilde: Getty Images

Fem tips mot dårlig trådløst nett

Dårlig trådløst nett er frustrerende, men heldigvis finnes det enkle triks for å bedre dekningen i hele huset.

Trådløst internett har revolusjonert hvordan vi bruker medier, og egentlig også hvordan vi lever livene våre.

Med denne utviklingen kommer etterhvert forventningene og vanen om å alltid være online, og dette bidrar i sin tur til at vi blir ekstremt frustrerte når vi opplever tregt internett, eller enda verre, ingen trådløs dekning overhodet.

Og det er ikke alltid bare-bare å utbedre nettverksdekningen hjemme, men her skal du få noen ganske enkle tips til nettopp hvordan du kan få littegrann, eller mye, bedre trådløst internett hjemme.

1. Sett ruteren midt i huset

Hvis boligløsningen din tillatter det, bør du plassere ruteren så sentralt du kan, gjerne midt i huset. Det er også en fordel hvis den får stå i nærheten av de rommene hvor det trådløse nettverket blir mest brukt.

Hvis du skal pusse opp eller bygge nytt hus, er dette også noe å ta med i regnestykket. Mange online-tjenester på TV'en, datamaskinen eller musikkanlegget vil yte best hvis du kobler det til internett med kabel. Og derfor bør du ha et kabeluttak der du velger å ha TV-stue, komtorplass eller liknende.

Et alternativ å strekke ethernet-kabler mellom ruteren og kabeluttaket, men dette medfører ofte mye kabelrot i hjemmet.

Plasser ruteren midt i huset, og gjerne høyt og uhindret. (Foto: Getty Images)

 

2. Plasser ruteren høyt

Jo høyere ruteren står, desto bedre når signalet ut i huset ditt. Prøv for eksempel å sette den på toppen av et skap eller en høyt plassert hylle. Kombinerer du høy plassering med sentral plassering, gir du ruteren gode arbeidsvilkår. 

Ledningene kan du skjule ved hjelp av ledningsklammer, kabelkanaler eller å legge dem bak et møbel. Ruteren bør også stå forholdsvis uhindret, altså uten gjenstander som kan blokkere signalet.

3. Flytt ting som forstyrrer signalet

Det er flere elementer i boligkonstruksjoner som kan forpurre trådløse nettverk, som for eksempel vannrør og armert betong. Slik ting kan du ikke flytte på uten videre, men du kan sjekke om det er andre flyttbare ting som forstyrrer rutersignalet.

Still for eksempel ikke et tørkestativ i metall eller en mikrobølgeovn i nærheten av ruteren. Disse er også kjent for å forkludre nettverkssignalet.

4. Prøv en annen kanal

Et vanlig trådløst internettsignal sendes gjerne på et 2,4-GHz-bånd, på 1 av 13 forskjellige kanaler. Det kan hende at du og naboen (for eksempel) bruker samme kanal uten å vite det, selv om dere har helt forskjellige rutere. Dette kan bidra til dårligere nett hos dere begge.

Du kan bytte kanal for hvor ditt trådløse kanal skal sendes. Dette er gjerne en innstilling som gjøres i selve ruteren, eller i ditt øvrige trådløse oppsett.

Det finnes også flere programmer som viser eventuelle forstyrrelser på ditt nettverk, eller om andre i nærheten bruker den samme kanalen som deg, som for eksempel Acrylic Wifi.

Et tørkestativ i metall kan forringe internettsignalene i hjemmet ditt. (Foto: Pixabay)

 

5. Skaff deg et "maskenettverk (mesh-system)

Har du prøvd alt dette, men fortsatt opplever dårlig nett, kan det hende at boligen din rett og slett er for kronglete til at én enkelt ruter klarer å gi deg god nok dekning.

Da trenger du sterkere lut, og den beste luten på markedet akkurat nå er - etter vår erfaring - et maskenettverk (mesh-nettverk).

Et flerpunkts maskenett genererer flere felles trådløspunkter i hjemmet ditt, og kan gi deg god dekning på steder der vanlige rutersignaler aldri før har nådd frem.

Det var i hvert fall vår erfaring da vi testet Googles maskenettverk for litt siden.

 

Kilde: Komputer.no

19. september 2018
Mer om Hjemmeelektronikk

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Dette må du vite om smart-tv

Med Smart-tv er det du som er kringkastingssjef, men hva er smart-tv – sånn egentlig?

Få trådløs musikk i hele huset

Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om...

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd & Rön. 

Test av store, fine TV-er

Vi har testet seks fete og velutstyrte TV-er - uten å tømme lommeboka helt!

Test av iPad Mini - En liten gullklump

Med iPad mini trenger man ikke lenger en veske til iPaden – denne går ned i jakkelomma!

På hyttetur med Samsung

Vi har vært på hyttetur med Samsung som viste frem en rekke av sine nyeste "dingser".

Test: De beste TV-kjøpene

Ny TV til jul? Test av 6 TV-er som ikke sprenger julebudsjettet.

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Tv i endring – Framtidens tv-hverdag

Tv er et av de faste holdepunktene i livet. Det har vært relativt uforandret i mange år, men nå kommer det endringer og de kommer fort.

LED-tv er årets julegave

Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret LED-TV fra Samsung til årets julegave.

Ny generasjon Blu-ray-spillere

Enten du vurderer å skaffe deg din første Blu-ray-spiller, eller bare vil bytte ut din gamle, kan tiden være inne nå! Høstens nye Blu-ray-modeller er...

Hva bør du se etter når du velger TV?

Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Framtiden for HD er blå

Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.