Bredere bånd gir bedre kvalitet

Ny TV-teknologi kan gi deg en bildekvalitet du ikke har sett maken til før. Det gjelder bare å få overført sendingene på best mulig måte.

Teknologien bidrar til at nedlastingen og internettkommunikasjonen går hurtigere og hurtigere. Foto: Trond Folckersahm

HDTV overtar stadig mer av markedet.
Det er kabelselskapene som fører an i kampen for å overføre lyd og bilder på en best, og raskest mulig, måte. De er i ferd med å tilrive seg en stadig større kundemasse. I tillegg til overføring av de tradisjonelle TV-kanalene, kan både Internett og IP- telefoni hentes gjennom TV-kabelen. Dette skjer gjennom overføringslinjer med en langt større kapasitet enn de vi kjenner fra teleselskapene. Ekte bredbånd har større kapasitet enn ADSL, som er en teknologi som utnytter en vanlig telefonlinje og gir mulighet for høyhastighetstransport av data over denne.

Det er HDTV som gjelder
– HDTV-apparatene er i ferd med å innta hjemmene våre, og vi blir i stand til å ta imot sendinger med en langt høyere kvalitet enn før. Utviklingen av fiberoptikk og andre former for bredbåndsoverføring gir nye muligheter for overføringer, sier informasjonskonsulent Jostein Nyhammar i Elektronikkbransjen AS.
I og med at denne TV-teknologien vil dominere innenfor overskuelig framtid, har flere TV-selskaper allerede begynt å sende HDTV-sendinger. Både Canal Digital og Viasat er på banen. Flere vil følge i kjølvannet.
– Også Riks-TV vil følge opp. Når de analoge kanalene blir slokket, blir det større kapasitet på overføringslinjene. På slutten av dette året vil vi se en langt større andel av HDTV-sendinger, mener Nyhammar.

Toveis kommunikasjon
– Kabelnettet er den optimale løsningen. Spesielt fordi HDTV-sendingene er på full fart inn. Nettet kan betegnes som en motorvei med svært mange filer i begge retninger, forteller Knut Børmer, daglig leder i Norsk Kabel-TV Forbund, (NKTF).
Kapasiteten på bredbåndet varierer fra tilbyder til tilbyder. I dag er det Get som kan tilby det raskeste bredbåndet med en hastighet med 26 megabyte per sekund. Allikevel er dette for barnemat å regne i forhold til de systemene som er på vei.
– Det er en ny teknologi på vei. Den har fått navnet EuroDocsis 3.0. Den gir muligheten til å overføre flere hundre megabyte per sekund. Ikke bare en vei, men begge veier. Dette gir også nye muligheter når det gjelder toveis kommunikasjon, forteller Knut Børmer.
De første boksene som støtter systemet er inne til sertifisering i disse dager. Allerede i løpet av 2008 regner man med at aktører i kabelbransjen vil være i stand til å levere signaler med det nye systemet.
– EuroDocsis har ingen begrensninger i forhold til dagens TV-teknologi. Samtidig vil jeg undertstreke at vi i forbundet vil fortsette å levere analoge signaler. Både fordi det fortsatt er mange som har gamle TV-apparater, og også for dem som har flere apparater rundt i huset, informerer Børmer.
23. oktober 2008
Mer om Hjemmeelektronikk

Fem tips mot dårlig trådløst nett

Dårlig trådløst nett er frustrerende, men heldigvis finnes det enkle triks for å bedre dekningen i hele huset.

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Dette må du vite om smart-tv

Med Smart-tv er det du som er kringkastingssjef, men hva er smart-tv – sånn egentlig?

Få trådløs musikk i hele huset

Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om streaming av musikk i huset ditt. 

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd Rön.

Test av store, fine TV-er

Vi har testet seks fete og velutstyrte TV-er - uten å tømme lommeboka helt!

Test av iPad Mini - En liten gullklump

Med iPad mini trenger man ikke lenger en veske til iPaden – denne går ned i jakkelomma!

Test: De beste TV-kjøpene

Ny TV til jul? Test av 6 TV-er som ikke sprenger julebudsjettet.

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Tv i endring – Framtidens tv-hverdag

Tv er et av de faste holdepunktene i livet. Det har vært relativt uforandret i mange år, men nå kommer det endringer og de kommer fort.

LED-tv er årets julegave

Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret LED-TV fra Samsung til årets julegave.

Ny generasjon Blu-ray-spillere

Enten du vurderer å skaffe deg din første Blu-ray-spiller, eller bare vil bytte ut din gamle, kan tiden være inne nå! Høstens nye Blu-ray-modeller er...

Hva bør du se etter når du velger TV?

Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Framtiden for HD er blå

Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no