Hjemmekino i kjellerstuen

Stavangermannen Odd Egil Støldal har gjort om kjellerstuen i sitt rekkehus, til et herlig TV-rom. Med topp kvalitet på lyd og bilde har han skapt perfekt kinostemning på hjemmebane.

Familien Støldal i Stavanger bor i en boligbyggerlag-leilighet fra 1980- årene. Utenfra ser man ikke noe uvanlig ved boligen, og ved første øyekast ser man ikke noe uvanlig innvendig heller. Men så oppdager man at TV-stuen inneholder mer utstyr enn det man finner hos de fleste. I kjelleren har familien egen kino. Ikke nok med det: Kinoen inneholder to projektorer og en TV. Man kan velge om man vil se film på langs, på tvers, eller om man ”bare” vil se på TV’en.
– Jeg har alltid vært opptatt av lyd. For mange år siden var jeg aktiv pop-musiker i Stavanger, senere jobbet jeg i radio/TV-bransjen. På begynnelsen av 1990-tallet ble jeg også interessert i bilder. Da tok dette helt av, forteller Odd Egil Støldal.
For ganske riktig: Det er mannen i huset som har hjemmekino-interessen. Den første projektoren kjøpte han i 1995, året etter kjøpte han sin første DVD. Men da måtte han vente i flere måneder før han fikk kjøpt sin første DVD-film, for filmene kom først senere.

Støldals lyd- og bildeutstyr
I familiens TV-stue er det en 32” wide-screen-TV med et 5.1 surroundanlegg, DVD-satellitt-tuner og videoanlegg. I kinoen har han et lerret på 2,40 x 1,80 m, projektoren til dette er en CRT trerørs-kanon, som er bygget inn i en kasse på gulvet. Kassen fungerer i tillegg som bord, og projektoren avgir så mye varme at kassen må ventileres med eget ventilasjonsanlegg.
På langsiden av rommet, innebygd i en flott veggseksjon, står en 34” TV. Over denne er et annet lerret, som kan trekkes ned foran TV’en. Dette lerretet gir et bilde på 58”, og filmen vises fra en LCD en-kanons projektor. Kinoen har to ulike surroundanlegg. Det ene anlegget har seks høyttalere, og betjener den minste projektoren samt TV’en. Til den store projektoren har han koblet et 7-kanals anlegg med to separate 15” basshøyttalere, som på fagspråket kalles: “subber”. Totalt er det ni høytalere til dette systemet. Begge systemene har alle former for digital-lyd.

Konevennlig
– Egentlig ser jeg ikke så mye på film, jeg er mest opptatt av utstyret.
Og her hjemme har vi klare kjøreregler: Ingen skal sitte inne og spille spill eller se på film en vakker sommerdag, jeg er også restriktiv med å la barna ta med seg venner for å se på film. Uten klare regler er jeg redd for at de fleste ungene i gaten hadde kommet til å sitte i kinoen store deler av tiden, understreker Støldal.
Selv om han betegner seg som fanatisk opptatt av film og lyd, mener han oppriktig at utstyret bør skjules best mulig, og at alle ledninger skal skjules. Derfor har han bygget svært forseggjorte og spesiallagde møbler som skjuler det som kan skjules på projektorer, høytalere og TV-skjermer.
– Jeg tror det er viktig å være klar over at det blir en hel del kabler i slike installasjoner. Dette, samt antall høyttalere og størrelsen på disse, kan bety en del for freden i hjemmet. Det er her det vi kaller ”konefaktoren” kommer inn. Normalt ønsker de fleste koner og samboere at høyttalerne skal være så små som mulig. Jeg er medlem av en liten kinoklubb på fem medlemmer. Hver av oss er ekspert på en del av området, en kan film, en kan lyd mens en er ekspert på data. Mitt spesial-område er innebygging og møbler, forteller den nevenyttige hobbysnekkeren.

Avansert og kostbart
– Stadig større bilde er en sterk trend. Prisen har på få år sunket med 60 – 70 %, samtidig som utstyret er blitt betraktelig bedre. I dag er det mulig å kjøpe en projektor på størrelse med et A4 ark, sette den på stuebordet og få bilder opp på veggen for under den prisen man må betale for en god TV. På den måten kan man få bilder på opp til 3,5 m, hvis bare veggen er stor nok, forteller eksperten.
Han legger imidlertid til at man må være oppmerksom på at normalt er det slik at jo større bilde, dess dårligere kvalitet. Dette kan man unngå ved å benytte en scaler. Den er i stand til å lage større oppløsning på bildene, og kompenser for at bilde-kvaliteten blir redusert på en stor skjerm.
–En scaler er en relativt kostbar løsning, min koster ca 40 000 kroner. Men det er også mulig å få bedre bilde ved bruk av data-maskin, eller en DVD-spiller med progresiv scanmulighet, understreker Støldal.
– Det er en kostbar hobby?
– Det er ikke rimelig, ikke når lidenskapen er total som hos meg. Men det er fullt mulig å få et bra anlegg for en rimelig penge, og noe utstyr kan man også kjøpe brukt.
Hvor mye har han selv betalt?
– Det jeg bruker nå, er forsikret for 1 million kroner, men det er inkludert alle ledninger og alt annet som hører til, forteller han.

Ekspertens kjøpstips:
  • Min erfaring er at betjeningen i store kjedebutikker ofte mangler den nødvendige ekspertise. Skal man gå til større investeringer, bør man enten ha en del kunnskap selv, eller få hjelp i spesialforretningene, som for eksempel Hi-Fi-klubben.
  • En kan få mye god informasjon gjen-nom norske og utenlandske fagblader.
  • DVD-spilleren gir et meget stort løft i form av bedre bilder, men du får ikke bedre lyd dersom du bruker TV-apparatets egne høyttalere. For å få en god lydgjenngivelse må du i tillegg kjøpe et surroundanlegg.
  • Det er lett å gå seg bort i hva du bør kjøpe. Det finnes mange fantastiske løsninger, men skal du få full utnyttelse av surroundanlegget, må du kjøpe utstyr tilpasset det rommet det skal brukes i. Menneskene skal sitte ”inne i lyden”, derfor må det være plass til å plassere høyttalere til høyre og venstre bak, og til høyre og venstre fremme. I tillegg trengs en centerhøyttaler, som står under eller over TV’en, eller det utstyret bildet blir gjengitt på.
  • Modellene byttes ut om lag to ganger pr år. Prisene synker mens kvaliteten stiger, så ikke kjøp brukt utstyr med mindre du er helt sikker på hva du gjør.
  • Det er en rivende utvikling innen høyttalere for innbygging. I spesialbutikker kan en kjøpe høyt-talere som kan bygges inn i en vegg. Det kan være løsningen for dem som har plasseringsproblemer. Det blir også mer og mer vanlig å ta dette med i planleggingen ved bygging av hus.


Her får du vite mer:
https://www.lydogbilde.no/ Tlf: 22 80 62 20
https://www.hifiklubben.no/Tlf: 22 80 63 10
23. oktober 2008
Mer om Hjemmeelektronikk

Fem tips mot dårlig trådløst nett

Dårlig trådløst nett er frustrerende, men heldigvis finnes det enkle triks for å bedre dekningen i hele huset.

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Dette må du vite om smart-tv

Med Smart-tv er det du som er kringkastingssjef, men hva er smart-tv – sånn egentlig?

Få trådløs musikk i hele huset

Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om streaming av musikk i huset ditt. 

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd Rön.

Test av store, fine TV-er

Vi har testet seks fete og velutstyrte TV-er - uten å tømme lommeboka helt!

Test av iPad Mini - En liten gullklump

Med iPad mini trenger man ikke lenger en veske til iPaden – denne går ned i jakkelomma!

Test: De beste TV-kjøpene

Ny TV til jul? Test av 6 TV-er som ikke sprenger julebudsjettet.

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Tv i endring – Framtidens tv-hverdag

Tv er et av de faste holdepunktene i livet. Det har vært relativt uforandret i mange år, men nå kommer det endringer og de kommer fort.

LED-tv er årets julegave

Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret LED-TV fra Samsung til årets julegave.

Ny generasjon Blu-ray-spillere

Enten du vurderer å skaffe deg din første Blu-ray-spiller, eller bare vil bytte ut din gamle, kan tiden være inne nå! Høstens nye Blu-ray-modeller er...

Hva bør du se etter når du velger TV?

Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Framtiden for HD er blå

Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no