Hva bør du se etter når du velger TV?

Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.


Synes du det er vanskelig å velge TV? Du er ikke alene. Det blir stadig flere nye begreper å forholde seg til, og det er lett å bli overveldet av informasjonsmengden der ute. Men slik behøver det ikke være. Analyser dine egne behov først, så blir det lettere å ta valget etterpå.

– Det er nok en del som sitter på gjerdet fordi de er forvirret. Men utviklingen stopper ikke, så det er bare å kaste seg ut i det først som sist. Man kjøper jo TV for å ha glede av den her og nå, ikke om ti år, sier Audun Hage i Lyd & Bilde

Diskuter lyd og bilde i vårt forum: LCD eller Plasma?

Stor eller liten?
– Størrelsen bestemmer du blant annet ut fra avstanden fra TV-en til der du sitter, sier Hage.

I ei lita stue eller på kjøkkenet er det bedre med en mindre skjerm, i ei større stue kan du gå for større skjerm. Det finnes mange teorier om hvor stor avstanden mellom seer og TV-skjerm bør være, men en grei tommelfingerregel er at du ikke bør sitte nærmere enn tre ganger diagonalen på skjermen. Kjøper du en 50 tommers TV, bør du med andre ord kunne sitte fire meter unna skjermen, mens du med en 32 tommers TV kan sitte 2,5 meter unna.

– Når folk bytter ut billedrør-TV med en flatskjerm for første gang, går de gjerne for en flatskjerm i samme størrelse. Jeg vil heller anbefale dem å gå et hakk eller to opp, for når TV-en henges på veggen, kommer den gjerne litt lenger unna enn den gamle TV-en gjorde. I tillegg har vi bedre kvalitet på TV-signalene i dag, og de gjør seg bedre på større skjermer. Du får rett og slett en bedre opplevelse med en større skjerm, mener Hage.

Plasma eller LCD?
Mange skygger unna plasma etter å ha hørt om bilder som brenner seg fast i skjermen. Dette har vært tilfelle før, men teknologien har utviklet seg, og problemet er betydelig redusert for dagens plasmaskjermer. Hage anbefaler likevel at du unngår plasmaskjermer om du ønsker å bruke TV-en til TV-spill og PC-bruk.

– Hvis TV-bruken medfører en del statiske skjermbilder, heller jeg i retning av LCD-skjermer, nettopp fordi plasma har et lite problem med innbrenning. Med LCD er det absolutt ingen fare for at det skal skje. En rimelig LCD-skjerm har dessuten gjerne høyere oppløsning enn en rimelig plasmaskjerm.

Er du derimot filmbuff eller skal bruke TV-en til vanlig fjernsynstitting, kan plasma, med sine gode fargeegenskaper og responstid, være aktuelt.

– Fortrinnet er at plasma har litt bedre bilde i mørke omgivelser, slik mange liker å ha det når de ser film. Plasma har her et bedre svartnivå, mens LCD kan gi litt gråskjær i det mørke, sier Hage.

HD-klar eller full-HD?
HD står for high definition, eller høyoppløselig. HD skjermer har flere piksler, og jo flere piksler, desto bedre billedkvalitet – opp til visst punkt. Du får rett og slett klarere bilde med HD enn uten – vel og merke om TV-signalene er i HD. NRK begynner for eksempel å sende i HD først neste år.

Så hva er forskjellen på en TV som er HD-klar og full-HD? Kort fortalt: antallet piksler. En HD-klar skjerm har minimum 1024×768 piksler, mens en full-HD har 1920×1080 piksler. En HD-klar tv takler også signaler med høyere oppløsning.

Selgeren i butikken vil kanskje forsøke å overbevise deg om at full-HD er veien å gå, men en svensk undersøkelse har vist at det er vanskelig å se forskjell på HD-klar og full-HD på 42″ eller 52″ skjermer. Du må med andre ord opp i enda større skjermer for at det virkelig skal gi utslag.

– Full-HD har egentlig ikke noe for seg på skjermer mindre enn 42 tommer. Du ser større forskjeller på billedkvaliteten på kontrast og fargegjengivelse, sier Hage.

Billedkvalitet
De aller, aller fleste av oss kjøper TV for å se på den, og da sier det seg selv at billedkvaliteten er viktig. Men hva vil det si? Jo, du skal se etter kontraster, svartnivå, fargegjengivelse og betraktningsvinkel. Skjermen bør gi godt bilde selv om du sitter litt på skrå for TV-en. Svart skal være svart, uten blå- eller gråtoner. Gress skal være gressgrønt, og hud skal se ut som hud. Og et lite tips når du handler: Skal du vurdere TV-er opp mot hverandre i butikken, bør du sjekke at TV-ene du ser på har samme farge- og kontrastinnstilling.

Mottaker i TV-en
Det er mange som nå går over på det digitale bakkenettet, og da må de ha en såkalt MPG4- mottaker for dette. Denne mottakeren må være godkjent av RiksTV, som er leverandør av det digitale bakkenettet. Et tips når du handler er derfor å spørre i butikken om TV-en støtter RiksTV.

– Denne mottakeren kan du enten ha i separat boks eller innebygd i TV-en din. Fordelen med å ha den innebygd er at du slipper en ekstra boks og kan skifte kanal med den vanlige fjernekontrollen. En annen fordel er at du også sparer en inngang til TV-en, sier Hage.

TV-titting eller flerbruksfunksjon?
TV-er i dag er ikke lenger bare TV-er – de er underholdningssentre. Da blir tilkoblingsmulighetene en viktig del av TV-en. Hvis du er vant til scart-utgang, bør du nå gjøre deg kjent med begrepet HDMI, som er den digitale varianten av SCART-kontakt. HDMI står for High Definition Multimedia Interface – eller høyoppløselig multimediaoverføring. HDMI er en tilkoblingsstandard som brukes på en rekke produkter, som spillkonsoller, DVD, Blu-Ray.

Og her er regelen enkel: Jo flere, desto bedre.

– Dyrere TV-er er gjerne litt bedre utrustet på dette området, sier Hage.