Knivskarp duell
Ikke nok med det. På Blu-ray får man også mye bedre lydkvalitet: Rett og slett HD-lyd, hvor man slipper MP3-kvaliteten surroundlyd har hatt hittil på vanlig DVD.
Den nye generasjon spillere, er ikke bare raskere til å starte og billigere. De har også nye tllleggsfunksjoner, som internettilkobling, og Blu-ray Profile 2.0, som gir brukeren nye funksjoner. Som interaktiviteten Blu-ray Profile 2.0 gir i form av ekstramateriale man kan laste ned fra en nettverkstilkobling, såkalt BD-Live (se forklaring).
I denne testen er Samsung BD-P1500 sammenlignet med den mer avanserte Panasonic DMP-BD50. Samsung-spilleren mangler flere av funksjonene til Panasonic-spilleren, men koster mindre. Hvilken som gir best valuta for pengene skal vi fortelle her.
Surroundlyd i høyere kvalitet
Lydkvaliteten på de nye HD-formatene er også forbedret, og mange spillere støtter høyoppløst surroundlyd.
Dolby True HD og DTS HD kalles de mest utbredte lydformatene på Blu-ray, og de gir langt bedre lydkvalitet enn de gamle Dolby Digital og DTS-formatene gir på vanlig DVD.
Noen spillere har støtte for høyoppløst surroundlyd via HDMI-utgangen for decoding i en receiver, og noen få har også har støtte for det tapsfrie lydformatet DTS HD Master Audio, som skiller seg fra vanlig DTS HD med langt høyere datastrøm i åtte kanaler med lyd.
Dette formatet er foreløpig ikke veldig utbredt, men både Philips og Panasonic-spilleren er forberedt for kommende filmer med lydspor i DTS HD Master Audio via HDMI-utgangen.
Flere funksjoner med BD Profile 2
Java er navnet på et programmeringspråk for data, og menysystemenes funksjoner på Blu-ray-spillere, er bygget rundt dette programmeringsspråket.
Og akkurat som på dataprogrammer, snakker man om versjonsnumre av Java, eller BD-J Profile som det heter (Blu-ray Disc Java Profile).
De første Blu-ray-spillerne hadde profil 1.0 som gir interaktive menyer på skjermen, noe vanlig DVD ikke har, mens de fleste Blu-ray-spillerne som er i salg nå har profil 1.1. Som gjør det mulig å se tilleggsstoff på filmen i et lite popup-vindu på skjermen.
Den nyeste profilen heter 2.0, og er så ny at den først nå er å finne i siste generasjon Blu-ray-spillere. Da kan man koble Blu-ray-spilleren til internett og få tilgang til en mengde tilleggsfunksjoner på skjermen. Merk at tilleggsfunksjonene bare fungerer fullstendig med filmer som har støtte for profil 2.0.
Slik testet vi:
Lydkvaliteten testet vi på to forskjellige anlegg. Både fra spillernes analoge utganger og den digitale HDMI-utgangen. Samsung-spilleren ble til å begynne sammenlignet med Sony BDP-S500 på en HD-projektor, deretter ble Panasonic BD50 sammenlignet med Samsung BD-P1500. Med både oppskalert DVD og Blu-ray-filmer.
Resten av testen ble gjort på Pioneers nye Kuro LX5090 plasma-tv. En flatskjerm som nok en gang flytter grensene for bildekvalitet. Den nye generasjonen plasma-tv fra Pioneer, er enda skarpere med finere farge- og kontrastgraderinger. Skjermen har et sjokkerende dypt sortnivå og likevel er den i stand til å vise detaljer i skygger, som drukner på andre tv-er. Et perfekt redskap for å teste høyoppløst video.
Samsung BD-P1500
Funn til prisen

Dette er Samsungs oppfølger til den prisgunstige BD-P1400 som vi har skamrost tidligere. Bare bedre ustyrt.
Samsung BD-P1500 HDMI 1.3, 1080p/24 Blu-ray profil 1.1 (Oppgr. til 2.0) Ethernett-tilkobling USB-kontakt Pris kr 3.300 |
Brukervennlighet
Spilleren er raskere enn de flest på oppstart og avspilling. Fra spilleren ble slått på til James Bond dukket opp på Pioneer-skjermen, tok det bare 45 sekunder. Et stort framskritt siden tidligere generasjon Blu-ray-spillere, som gjerne brukte et par minutter før det i det hele tatt glimtet i skjermen. Dette er en ren plug-and-play-spiller, for den er blottet for oppsettmeny eller avanserte innstillingsmuligheter.
Bildekvalitet
Som forgjengeren BD-P1400, er BD-P1500 et funn til prisen. La gå at dette ikke er den mest velutstyrte spilleren på markedet, bildekvaliteten er det lite å utsette på. På testfilmene leverer den knivskarpt bilde i full oppløsning, og en sammenligning med Sony BDP-S500, viste at den dyrere Sony-spilleren bare var marginalt skarpere og bedre detaljert. Men sammenlignet med Panasonic-spilleren, mangler Samsung-spilleren den samme fokuserte detaljgjengivelsen.
Lydkvalitet
Dialoger og lydeffekter fungerer veldig godt både via HDMI- og de analoge stereoutgangene. Spilleren lyder balansert og klart, men er presenterer ikke et like åpent og gjennomsiktig lydbilde som Panasonic-spilleren. Noe som gjør musikkopplevelsen blodfattig og tamt med slappere dynamikk enn ønsket. Enten det er musikk fra CD eller Blu-ray. Tilkoblet en ekstern digitalkonverter (RME ADI-2), løfter den dynamiske kontrasten seg, men det er fremdeles et stykke igjen til Panasonic-spillerens lydkvalitet.
Pluss: Strålende bildekvalitet Rask oppstart Gunstig pris |
Minus: Støtter ikke BD Profile 2.0 Blass lydkvalitet |
![]() |
Panasonic BD50
Skarpt bilde - Fokusert lyd

Panasonic-spilleren seiler opp som kongen blant siste generasjon Blu-ray-spillere. Ikke uten grunn.
Fakta |
Brukervennlighet
Foruten flere tilkoblinger enn de fleste, har BD50 Ethernettkontakt - og en SD-minnekortplass under lokket foran, som kan vise bilder fra et digitalkamera direkte på skjermen. Pussig nok støtter ikke bildevisningen bildeformatet til digitalkameraet. Spilleren er nemlig for dum ti å skjønne at de fleste digitalbildene enten er 4:3 eller 3:2-bildeformat, og så bildene vises i 16:9-bredformat.
Bildekvalitet
Panasonic BD50 koster mer enn Samsung-spilleren, og det er ikke sikkert den er like prisverd som BD-P1500, men når den også på DVD-avspilling viser at den ligger et hestehode foran på fokus detaljgjengivelse, er det ingen tvil. Selv om det skiller marginalt på sortnivå, kontrast og bevegelseskarphet i favør den dyrere Panasonic-spilleren, er det nok til at vi utroper BD50 til den nye bildemesteren!
Lydkvalitet
Som den rimeligere BD30-modellen, er Panasonic BD50 en glimrende musikkformidler. Lydkvalitetene er krystallklar både fra HDMI og de analoge utgangene, med spretten dynamikk og potent bass. Dialoger i film er bedre fokusert og det er mye lettere å følge dialoger selv når lydeffektene i bakgrunnen blir vel overdrevne. Panasonic-spilleren er også en glimrende CD-spiller, som fint kan erstatte den gamle CD- eller DVD-spilleren som musikkformidler.
Pluss: Glimrende lydkvalitet Klasseledende bildekvalitet Avanserte funksjoner Minnekortplass |
Minus: Treg oppstart Skalerer ikke digitalbilder |
![]() |