Multirom

Med multirom i boligen, får du et lyd- og billedanlegg som både er diskret og brukervennlig.


Er en fast installasjon i en bolig, som for eksempel høytalere du bygger inn og fastmonterer i taket. I tillegg har du styringspaneler i flere rom, hvor du kan velge om du vil høre på radio.

Tanken bak multirommet er å kunne styre musikk og bilde i flere rom i boligen, samtidig som dette utstyret er skjult i vegger og tak. Det er et perfekt kompromiss for par hvor den ene har dilla på tekniske gadgets og den andre foretrekker interiør uten store, mørke høytalere. Med et multirom blir lyd- og bildeanlegget en integrert del av boligen på lik linje med et lysstyringssystem eller en sentralstøvsuger.

– Multirom er en fast installasjon i en bolig, som for eksempel høytalere du bygger inn og fastmonterer i taket. I tillegg har du styringspaneler i flere rom, hvor du kan velge om du vil høre på radio, iPod, musikk fra datamaskinen etc. Tanken er at systemet skal gi fleksibilitet og muligheter, sier Leif Tore Rytterbakken i LTR audio og video design.

Øker boligverdien?
Rytterbakken er en stor tilhenger av multiromsystemet, og han mener det har flere fordeler over et vanlig stereoanlegg.
– Med multirom får du en god lydakustikk som er bedre enn fra et stereoanlegg som spiller musikk fra ett sted. Det skyldes blant annet at lyd fra taket vil spre seg utover i hele rommet.

Rytterbakken mener også at et multirom er en investering som holder seg langt bedre enn kjøp av et stereoanlegg.
– Siden hele systemet er integrert og nærmest gjemt bort, vil det ikke bli avleggs eller falle i verdi slik et stereoanlegg gjør. Tvert i mot kan et multirom gi verdiøkning på huset og øke salgbarheten av det.

Diskret
Ettersom systemet integreres i selve boligen, er det best å installere et multirom ved nybygg eller totalrenovering av bolig. Da får installatøren kommet seg inn bak vegger og tak og lagt kablene i skjul. Og nettopp det at systemet er diskret og alt ligger i skjul, er noe som særlig appellerer til kvinner, i følge Rytterbakken.

– Multirom kan lages til fordel for de som ikke liker å ha store høytalere, kabler og bokser synlig. I et multirom er alle kabler borte, høytalerne er bare rundinger i taket som du ikke legger merke til, og styringssystemet er ikke stort større enn en lysbryter. Når jeg har snakket med kunder i etterkant, er det særlig kona som er fornøyd.

Lyd i hage og badstu
Akkurat som med trådløse systemer, gir et integrert multirom beboerne mulighet til å høre på musikk over hele huset. Og du trenger ikke begrense deg til huset.

– Mange velger å ha lyd i stue, kjøkken, bad, og soverom, men vi ser også at enkelte ønsker å ha lyd på terrassen. Det er også mulig med lyd i hagen, og det finnes høytalere som er formet som steiner. Du kan til og med få høytalere i badstua. Det finnes høytalere som tåler både varmen og fuktigheten i badstuer, forteller Rytterbakken.

Et multirom krever selvsagt en viss investering, og du får dem i ulike prisklasser.
– Mange tror at multirom er beregnet på folk som Røkke, men du får i dag et godt system til under 50.000 kroner med lyduttak i fire rom, sier Rytterbakken.

Men har du penger som brenner i lomma, er det ikke noe problem å svi av mer. Du kan utvide lyduttakene, bruke mer avanserte styringssystemer, integrere film- og billedsystemer, og kanskje installere mobile møbler. Hva med en tv-skjerm som senkes ned fra taket når du vil se tv? Og jo mer som skal integreres, desto dyrere blir det.

– Det dyreste anlegget vi har solgt kostet en kvart million, men du kan gå videre over det. Ønsker du å bruke en million, får du gjort det, sier Rytterbakken.