Multirom

Med multirom i boligen, får du et lyd- og billedanlegg som både er diskret og brukervennlig.


Er en fast installasjon i en bolig, som for eksempel høytalere du bygger inn og fastmonterer i taket. I tillegg har du styringspaneler i flere rom, hvor du kan velge om du vil høre på radio.
Tanken bak multirommet er å kunne styre musikk og bilde i flere rom i boligen, samtidig som dette utstyret er skjult i vegger og tak. Det er et perfekt kompromiss for par hvor den ene har dilla på tekniske gadgets og den andre foretrekker interiør uten store, mørke høytalere. Med et multirom blir lyd- og bildeanlegget en integrert del av boligen på lik linje med et lysstyringssystem eller en sentralstøvsuger.

- Multirom er en fast installasjon i en bolig, som for eksempel høytalere du bygger inn og fastmonterer i taket. I tillegg har du styringspaneler i flere rom, hvor du kan velge om du vil høre på radio, iPod, musikk fra datamaskinen etc. Tanken er at systemet skal gi fleksibilitet og muligheter, sier Leif Tore Rytterbakken i LTR audio og video design.

Øker boligverdien?
Rytterbakken er en stor tilhenger av multiromsystemet, og han mener det har flere fordeler over et vanlig stereoanlegg.
- Med multirom får du en god lydakustikk som er bedre enn fra et stereoanlegg som spiller musikk fra ett sted. Det skyldes blant annet at lyd fra taket vil spre seg utover i hele rommet.

Rytterbakken mener også at et multirom er en investering som holder seg langt bedre enn kjøp av et stereoanlegg.
- Siden hele systemet er integrert og nærmest gjemt bort, vil det ikke bli avleggs eller falle i verdi slik et stereoanlegg gjør. Tvert i mot kan et multirom gi verdiøkning på huset og øke salgbarheten av det.

Diskret
Ettersom systemet integreres i selve boligen, er det best å installere et multirom ved nybygg eller totalrenovering av bolig. Da får installatøren kommet seg inn bak vegger og tak og lagt kablene i skjul. Og nettopp det at systemet er diskret og alt ligger i skjul, er noe som særlig appellerer til kvinner, i følge Rytterbakken.

- Multirom kan lages til fordel for de som ikke liker å ha store høytalere, kabler og bokser synlig. I et multirom er alle kabler borte, høytalerne er bare rundinger i taket som du ikke legger merke til, og styringssystemet er ikke stort større enn en lysbryter. Når jeg har snakket med kunder i etterkant, er det særlig kona som er fornøyd.

Lyd i hage og badstu
Akkurat som med trådløse systemer, gir et integrert multirom beboerne mulighet til å høre på musikk over hele huset. Og du trenger ikke begrense deg til huset.

- Mange velger å ha lyd i stue, kjøkken, bad, og soverom, men vi ser også at enkelte ønsker å ha lyd på terrassen. Det er også mulig med lyd i hagen, og det finnes høytalere som er formet som steiner. Du kan til og med få høytalere i badstua. Det finnes høytalere som tåler både varmen og fuktigheten i badstuer, forteller Rytterbakken.

Et multirom krever selvsagt en viss investering, og du får dem i ulike prisklasser.
- Mange tror at multirom er beregnet på folk som Røkke, men du får i dag et godt system til under 50.000 kroner med lyduttak i fire rom, sier Rytterbakken.

Men har du penger som brenner i lomma, er det ikke noe problem å svi av mer. Du kan utvide lyduttakene, bruke mer avanserte styringssystemer, integrere film- og billedsystemer, og kanskje installere mobile møbler. Hva med en tv-skjerm som senkes ned fra taket når du vil se tv? Og jo mer som skal integreres, desto dyrere blir det.

- Det dyreste anlegget vi har solgt kostet en kvart million, men du kan gå videre over det. Ønsker du å bruke en million, får du gjort det, sier Rytterbakken.
23. oktober 2008
Mer om Hjemmeelektronikk

Fem tips mot dårlig trådløst nett

Dårlig trådløst nett er frustrerende, men heldigvis finnes det enkle triks for å bedre dekningen i hele huset.

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Dette må du vite om smart-tv

Med Smart-tv er det du som er kringkastingssjef, men hva er smart-tv – sånn egentlig?

Få trådløs musikk i hele huset

Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om streaming av musikk i huset ditt. 

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd Rön.

Test av store, fine TV-er

Vi har testet seks fete og velutstyrte TV-er - uten å tømme lommeboka helt!

Test av iPad Mini - En liten gullklump

Med iPad mini trenger man ikke lenger en veske til iPaden – denne går ned i jakkelomma!

Test: De beste TV-kjøpene

Ny TV til jul? Test av 6 TV-er som ikke sprenger julebudsjettet.

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Tv i endring – Framtidens tv-hverdag

Tv er et av de faste holdepunktene i livet. Det har vært relativt uforandret i mange år, men nå kommer det endringer og de kommer fort.

LED-tv er årets julegave

Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret LED-TV fra Samsung til årets julegave.

Ny generasjon Blu-ray-spillere

Enten du vurderer å skaffe deg din første Blu-ray-spiller, eller bare vil bytte ut din gamle, kan tiden være inne nå! Høstens nye Blu-ray-modeller er...

Hva bør du se etter når du velger TV?

Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Framtiden for HD er blå

Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no