Nytt nett - nye muligheter

Det nye digitale bakkenettet for TV- og radiosendinger åpner nå i høst. Men hva vil dette bety for deg som seer?


Mange ser frem til flere TV-kanaler når det nye digitale bakkenettet gjennomføres i høst.
Hele 80 prosent vil få tilgang til det nye digitale bakkenettet i løpet av høsten. På sikt er målsetningen 95 prosent husstandsdekning og 70 prosent dekning i hytteområdene.

Fordelen med det nye nettet er at det frigjøres plass til flere kanaler. Det analoge nettet gir bare plass til fire kanaler. Men digitalisering og komprimering åpner rom for atskillig flere kanaler. I tillegg vil mottakerne få bedre lyd og bilde. Den eneste investeringen som må til for å bli i stand til å motta de digitale sendingene, er en liten digital omformer.

Digitalboks
– I første rekke er det bare de med egne antenner, enten på taket eller bordmodeller, som trenger en digitalboks, forteller Hans Erik Hansen i Sverres TV-service.

– De som er koblet til et kabelanlegg eller har parabol trenger ikke å tenke på det. Det er i så fall bare dersom de er misfornøyd med den leverandøren av TV-signaler de har i dag, sier Hansen. Det er heller ikke nødvendig å løpe i forretningen for å kjøpe en digitalboks umiddelbart.

En god stund framover vil de to systemene kjøres parallellt. Men har du ikke skaffet deg en boks innen det analoge sendingene stenges, litt ulikt tidspunkt fra landsdel til landsdel, vil du få svart skjerm.

De boksene som kommer i handelen umiddelbart, skal ikke koste mer enn 1500 kroner. Deres eneste oppgave er å omforme signaler. – Etter hvert vil det komme flere typer avanserte bokser med mange muligheter. Blant annet harddisk der man kan lagre de programmene man ikke rekker å se. Flatskjermer med innbygget digitalomformer er også underveis, forteller Hansen.

Den digitale boksen monteres mellom antenneutgangen på veggen og TV-apparatet. Dermed er man klar for mottak. – Det er ikke nødvendig å skifte TVapparat. Det er heller ikke behov for omfattende kanaljustering. I dag er de fleste TV’er utstyrt med scartkontakt. Kobler man kabelen til scartinngangen på apparatet og velger AV-kanalen, skjer innstillingen automatisk, informerer Hansen.

Flere programpakker
Det digitale bakkenettet vil tilby flere programpakker. Grunnpakken, som inneholder NRK 1, NRK 2, NRK 3, NRK Super og 14 radiokanaler, vil være gratis bortsett fra den vanlige NRK-avgiften. Dette gjelder også TV2 fram til utgangen av 2009.

Velger du Rikspakken må du i tillegg ut med 189 kroner per måned. Da får du 16 TV-kanaler og fire radiokanaler i tillegg. Utover dette vil det bli tilbudt ekstrapakke med filmkanaler til 200 kroner for en måned.

Utvalget av kanaler bygger på undersøkelser som har kartlagt nordmenns TVbruk. Tilbudet innbefatter derfor de kanalene vi ser mest på.

– Har du flere TV-apparater, enten hjemme, på hytta, i bilen, båten eller campingvognen må du ha en boks til hvert apparat. Velger du Rikspakken får du reduksjon på 70 prosent på hver ekstra programpakke, forteller Hans Erik Hansen.

Mer info på www.rikstv.no

 

Fakta om digitalt bakkenett:

Innføres i løpet av høsten 2007

 • Skal etter hvert oppnå 95 prosent
  dekningsgrad 
 • Gjelder i første rekke
  de med egen antenne
 • Fordrer en digitalboks
  som omformer signalene 
 • Tilbyr gratis grunnpakke med programmer
 • Flere programpakker tilgjengelig
  mot betaling
23. oktober 2008
Mer om Hjemmeelektronikk

Fem tips mot dårlig trådløst nett

Dårlig trådløst nett er frustrerende, men heldigvis finnes det enkle triks for å bedre dekningen i hele huset.

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Dette må du vite om smart-tv

Med Smart-tv er det du som er kringkastingssjef, men hva er smart-tv – sånn egentlig?

Få trådløs musikk i hele huset

Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om streaming av musikk i huset ditt. 

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd Rön.

Test av store, fine TV-er

Vi har testet seks fete og velutstyrte TV-er - uten å tømme lommeboka helt!

Test av iPad Mini - En liten gullklump

Med iPad mini trenger man ikke lenger en veske til iPaden – denne går ned i jakkelomma!

Test: De beste TV-kjøpene

Ny TV til jul? Test av 6 TV-er som ikke sprenger julebudsjettet.

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Tv i endring – Framtidens tv-hverdag

Tv er et av de faste holdepunktene i livet. Det har vært relativt uforandret i mange år, men nå kommer det endringer og de kommer fort.

LED-tv er årets julegave

Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret LED-TV fra Samsung til årets julegave.

Ny generasjon Blu-ray-spillere

Enten du vurderer å skaffe deg din første Blu-ray-spiller, eller bare vil bytte ut din gamle, kan tiden være inne nå! Høstens nye Blu-ray-modeller er...

Hva bør du se etter når du velger TV?

Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Framtiden for HD er blå

Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no