Test av antenner for det digitale bakkenettet

Alle som har mottatt analoge tv-signaler med vanlig antenne må i disse dager bytte til en digital mottakerboks. Vi har testet en rekke antenner for digitalt bakkenett.


Reklamen til RiksTV insinuerer at det er en enkel sak å få inn deres sendinger via det nye digital bakkenettet. For mange er det det, men RiksTV innrømmer noen trenger en oppgradering av antenneutstyret dersom man skal være sikret gode mottaksforhold. Lyd&Bilde har testet en rekke antennetyper og merker i et forsøk på å finne frem til de beste antennene for digital-tv.

Trenger jeg bytte?

Har du en eldre ”kråkefanger” av en grindantenne (med metallsprinkler) på taket med en oppsprukket, gammel koaksledning på veggen er svaret ja. Gamle antennesystemer har et frekvensområde som oftest strekker fra kanal 38 til 57 der de passive grindantennene hadde sin beste virkningsgrad. De digitale sendingene derimot sendes på et bredere område som strekker fra kanal 21 til 69. Vær og vind gjør også sitt til at gammelt utstyr slites. Sårbare koblingspunkter kan irre eller ruste og lett halvere signalstyrken.

Inne eller uteantenne?
Mange blir fristet av reklamens lette løsninger og tror at en innendørsantenne er nok for å sikre den digitale underholdningsflyten fra tv-en. Men slike antenner er ikke for alle. Man bør i hvert fall befinne seg i det mørkegrønne signalområdet på RiksTV sin dekningskart. Bor man i et betonghus eller blokk med masse armeringsjern og kanskje energiglass i vinduene kan du stort sett slå fra deg inneantenne. Trehus er mer gjennomtrengbare for signalene og dersom antennen er plassert slik at signalene ikke må gjennom flere rom kan dette være en lettvint og rimelig løsning. Regn med 3-400 kroner for en god inneantenne.

Slik tester vi
I denne testen skal vi konsentrere oss om de mindre antennene som folk flest kan montere selv. Vi tester både innendørs og utendørsantenner i aktiv og passiv utførelse. I tillegg ser vi noen spesialantenner for problemområder med dårlig signalmottak. Testen utføres i en typisk villastrøk med moderat til dårlig mottaksforhold. Ideelt sett er utendørsantenner riktig i dette tilfelle, men ved å prøve med innendørsantenner vil vi kunne skille de gode fra de dårlige. 


Aktive innendørsantenner:

One 4 All SV9360
Beste innendørs!

Størrelsen teller, heter det, og i antennesammenheng er det definitivt sant. Stor er den, og stygg som juling i forhold til andre smekre flat-antenner. Men det den mangler i ”looks” tar den igjen på prestasjonene.

bildetekstType: Aktiv innendørs
Importør: TURA Scandinavia
Pris: kr 450

 

Denne modellen har to teleskopantenner i tillegg til en annen signalfangesløyfe som gir en brukbar passiv forsterkning. Kombinasjonen av de to gjør det mulig å fange nok signaler i tilfeller der man normalt ikke skulle kunne bruke innendørsantenne med særlig hell. Denne modellen har hele 3 filter som effektivt fjerner uønsket støy, og elektronikken inneholder en spesiell Signal Clear system som kun forsterker opp de frekvensene som ligger i tv-båndet. Forsterkningen er også justerbar slik at man kan justere den etter behov. Kosmetisk skjønn er den ikke, men den er et godt alternativ i moderate områder der man egentlig burde ha gått på utsiden av veggen for å hente signaler.

bildetekst

Les hele testen på www.lydogbilde.no


Aktive utendørsantenner:

Funke DSC 310
Hei, hai!

Funke DSC 310 er den beste kompakte uteantennen med jevn forsterkning, glimrende signal/støy ytelse og effektiv filtrering av støy!

bildetekstType: Aktiv utendørs, kompakt utførelse.
Importør: Mediatron
Pris: Kr 400

 

Denne antennen har en av testens klart beste resultat når det gjelder signal/støyforhold for denne antennetypen, og den leverer jevnt bra signalstyrke over hele frekvensbåndet. Den leveres med alt man trenger for montering i tillegg til en ekstern strømforsyning. Men kabel må man selv passe på å få med… Antennen bruker f-konnektor, så få butikken til å presse på en slik kontakt i den ene enden, så kapper du ledningen etter behov og setter på vanlig antennekontakt.

bildetekst

Digiality 20-964
Den lille kjempen

Denne lille grindantenne med aktiv forsterkning fungerer glimrende i områder med moderate signaler.

bildetekstType: Aktiv utendørs.
Importør: Kjærulff1
Pris:
Kr 700

 

Den ga ikke så imponerende høye signalverdier i våre målinger, men med ypperlig signal/støy ytelse og lav bitfeil så presterer denne godt der kompaktantennene sliter. Har man moderate til gode signalnivåer fra tv-senderen, trenger man ikke nødvendigvis trenger en stor grind for å lykkes. Med signal/støy på opp mot 25, selv med lav signalstyrke, betyr det at denne antennen har en meget lav støytall (egenstøy). Størrelsen og den lave vekten gjør at det er uproblematisk å montere den selv, nesten hvor som helst. Denne antennen passer godt der man har litt avstand til senderen, men likevel befinner seg i en moderat signalfelt ifølge RiksTV sitt dekningskart.

bildetekst

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Funke AXC4555
God allrounder

Noen antenner er gode signalfangere rent mekanisk. Andre har bra aktiv forsterker med filtrering og det hele. Funke AXC4555 har begge deler!

bildetekstType: Aktiv utendørs.
Importør: Mediatron
Pris: Kr 600

 

Bor man slik til at det begynner å bli småproblematisk med signalene bør man ta en titt på denne antennen fra Funke. Grinda i seg selv har bra passiv forsterkning og den fungerer bra for moderate signalområder. Plusser man på forsterkning og filtrering i tillegg har man den gode oppskriften til en vellykket antenne. Fordelen med dette oppsettet er at den passive forsterkningen (gain) er høy i utgangspunktet slik at det ferdig forsterkede signaler har en større andel ”ekte” signal i seg enn de kompakte, aktive antennene. AXC4555 med sine 55 elementer er fortsatt såpass liten at den fint får plass på veggen.

bildetekst

Funke AXC4599
Problemløseren

Denne vanvittige antennen er storebroren til AXC4555, og har de samme egenskapene. Men med hele 99 elementer skal det noe til å ikke få inn signalene!

bildetekstType: Aktiv utendørs.
Importør: Mediatron
Pris: Kr 700

 

99 elementer er i seg selv imponerende, og oppstett vill gi en betydelig passiv gain som ville ha holdt i de fleste tilfeller. Men bor man i ”hvitt” område på RiksTV sin dekningskart omtrent uten signal, og det er langt til senderen, vil AXC4599 være den som kan redde tv-kvelden! Den er mer retningsbestemt enn de mindre utgavene, og kan ikke monteres på en vegg uten videre. Mastemontering er eneste reelle alternativ siden festet er midt på pga vektfordelingen. Dersom man virkelig trenger denne antennen, så ring en fagmann med måleutstyr til å ta monteringsjobben for å få maksimalt ut av den. Antennen vil også passe glimrende for de som vil stjele noen signaler fra søta bror.

bildetekst

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Triax Digi 10W
Lavytelse for sterke områder

Denne antennen fra Triax er kompakt og monteringsvennlig, og bør brukes i områder med sterke signaler.

bildetekstType: Passiv utendørs.
Importør: CableCom
Pris: Kr 450

 

Denne antennen fra Triax er relativ liten, og det bærer den passive forsterkningen preg av. Den yter ikke all verden, men i områder med sterke signaler vil den fungere tilfredsstillende. Fordelen er dens beskjedne størrelse som gjør at den er lett å montere. Den passer også greit til campingvogner pga lav bygghøyde. Antennen har en relativ lineær respons på våre målinger, noe som er bra med tanke på at kanalene sendes på ulike frekvenser over det ganske land. Trenger man mer signalstyrke, har Triax mange flere og større antenner å velge mellom.

bildetekst

Alcad Grid
Fy flate!

bildetekstType: Passiv panelantenne utendørs.
Importør: Norelektronikk
Pris: Kr 500

 

Denne antennen gir forbausende gode resultater i forhold til den beskjedne dybden. For det den mangler i form av en lang arm med reseptorer, tar den igjen i form av stor flate.

Gridantenner er ypperlige der man har snøproblemer å ta hensyn til. Den bygger ikke mange centimeterne fra veggen slik at den står i le for takras om vinteren. Konstruksjonen bruker stor areal i stedet for en lang stang full av pinner. Den økte flaten gir også bra resultater der man har refleksproblemer fra ulike hold. Ytelsen er meget stabil og den presterer godt på de høyere områdene frekvensbåndet. Signal/støy egenskapene var av ypperste klasse, og signalkvaliteten lå på 100% på alle våre målinger. Trenger man mer signalstyrke kan alle Alcad sine antenner bygges om til aktive ved å bytte kortet i dipolen. Den kan da drives med 5V fra mottakeren. En glimrende antenne for innlandet med snørike vintre og moderate til sterke signaler.

bildetekst

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Digiality V-45
Refleksmesteren

Denne antennen har en helt unik konstruksjon med tre armer i en v-konfigurasjon. Den kan dermed takle varierende signaler pga reflekser, noe tradisjonelle grindantenner sliter med.

bildetekstType: Passiv grid utendørs.
Importør: Kjærullf1
Pris: Kr 700

 

De fleste seriøse antenneprodusenter har en slik V-antenne i sitt sortiment, men det er ikke tilfeldig at vi valgte akkurat Digialty. Det er noe variasjoner i ytelsen på slike antenner, selv om de er tilsynelatende like å se på. I enkelte områder endres refleksbildet radikalt etter værforholdene eller andre ting som endrer horisonten. Det kan være båtanløp av større fartøy i havna. Denne antennen monteres derfor ofte i kyststrøk der man opplever store værvariasjoner. Den unike konstruksjonen gjør at man får tre uavhengige vinkler antennen kan fange opp signalene fra avhengig av forholdene. 

bildetekst 

Felles konklusjon:
Bedre ute enn inne!

RiksTV opplyser at det digitale bakkenettet er dimensjonert for mottak via uteantenne. Denne testen stadfester dette ytterligere. Mange kan bruke sine gamle antenner, men det er stor forskjell på ytelsen til eldre analoge grinder kontra en moderne DTT antenne.

De fleste må ut
Majoriteten av de som mottar signalene fra RiksTV trenger en uteantenne. En elegant og kompakt løsning er en aktiv panel eller haifinne antenne. En slik kan brukes dersom man har relativ gode mottaksforhold, men bor i et hus med mye dempning (betong med armering). Slike antenner drives ofte direkte fra mottakeren gjennom antenneledningen slik at man ikke trenger å legge opp andre strømførende ledninger. Denne antennetypen er anonym og kan lett monteres rett på utsiden av vinduet selv om man bor høyt oppe i en blokk. Alternativt kan man velge en kompakt grindantenne med aktiv forsterkning.

Ikke la deg lure..
Man må ikke la seg blinde av spesifikasjoner og tall når man skal kjøpe en antenne. Aktiv forsterkning er en ting, men det er den passive som er det antennen faktisk klarer å fange! En passiv antenne i grindutførelse med 16-17dB ekte forsterkning er så veldig mye bedre enn de 3 dB kompakte innendørsantenner klarer… På de større grindantennene kan enkelte merker som Alcad oppgraderes til aktive antenner ved å bytte ut kortet i koblingsboksen (dipol) med en aktiv type der det virkelig skranter med signaler. Og alle passive antenner kan utstyres med eksterne forsterkere dersom det er påkrevd.

www.lydogbilde.no kan du lese hele testen der vi også har tatt med aktive uteantenner i kompakt utførelse og små, aktive antennegrinder for litt mer krevende mottaksforhold. I tillegg har vi tatt frem noen eksempler på spesialantenner for virkelig problematiske mottaksforhold.