Test av kompaktkameraer: Avslappet automatikk

Fotografering er for mange en hobby, og da er det ofte en glede i seg selv å dreie på ratt og spaker.

Men i ferien vil mange gjerne bare slappe av, og da kan et kompaktkamera med god automatikk og bildekvalitet være et godt kjøp.

Uavhengig av om det blir ens hovedkamera eller om det bare skal fungere som nummer to for tilfeller der man ikke kan eller vil ta med seg speilreflekskameraet, så finnes det anledninger der det er greit å være i besittelse av et lettanvendelig kompaktkamera. Et kamera hele familien og vennekretsen kan håndtere, fører ofte til minneverdige bilder fra flere forskjellige perspektiver. Ideelt når hovedformålet er å fange varige minner. At et og annet bilde overraskende blir et lite kunstverk tross fraværet av manuell triksing og eksponeringsbaktanker, skal heller ikke glemmes.
Ettersom det finnes utallige kompaktkameraer, lot vi produsentene selv få velge hvilket kamera de ville ha med i testen. Det vi bad om, var et kamera til 1800–3000 kroner med god automatikk og rundt 3 x optisk zoom.

Vi tester
Panasonic Lumix DMC-FX33 2995 kroner
Fujifilm FinePix Z10fd 1995 kroner
Olympus Mju 790 SW 2995 kroner
Canon PowerShot A720 2300 kroner
Samsung L830 1800 kroner
Sony Cybershot DSC-W80 2200 kroner

PANASONIC LUMIX DMC-FX33
Kvalitet med prislapp

bildetekst

”Vidvinkel” er et ord vi nevner umiddelbart når Panasonics kameraer kommer på tale. Selv FX33 har det, og vi klager ikke.

Panasonic Lumix DMC-FX33
Bildesensor: 1/2,5-tommers CCD
Oppløsning: 8,1 Mp
Zoom: 3,6 x optisk zoom
Skjerm: 2,5-tommers LCD, 207 000 bildepunkter
Pris: Kr 2995
 
Panasonic er på fremmarsj i kameraverdenen. De slipper interessante modeller med optisk bildestabilisator og kort brennvidde selv i de enklere segmentene. Vi applauderer gjerne, for de fotografiske mulighetene man får med økt vidvinkel, er langt større enn dem man får gjennom høye lysfølsomhetstall eller økt sensoroppløsning. Kameraet i dette tilfellet, DMC-FX33, er blant de dyrere modellene i testen. Til gjengjeld får man et kamera som kjennes stabilt ut og har tiltalende form. Uten å kjennes ut som noe konstruert for rafting eller fjellklatring, gir kameraet inntrykk av å være velbygd og holdbart.
Lumix DMC-FX33 er et ytterst lettanvendelig kamera. Med enkle menyer, bra automatikk og glimrende bildekvalitet under gode forhold, er dette omtrent så langt man kan komme med et kompaktkamera i prisklassen. Muligheten for vidvinkel gir modellen ytterligere pluss. Et perfekt valg for den som er beredt til å betale prisen.
bildetekst

bildetekst

Pris: Kr 2.995
Importør: Panasonic
www.panasonic.no
 Les hele testen herFUJIFILM FINEPIX Z10fd

Plastaktig middelmådighet
Tross bra grunntanke og kamerakompetanse i foretaket, blir Finepix Z10fd litt vel platt, selv prisen tatt i betraktning.

Fujifilm Finepix Z10fd
Bildesensor: 1/2,5-tommers CCD
Oppløsning: 7,2 Mp
Zoom: 3 x optisk zoom
Skjerm: 2,5-tommers LCD, 150 000 bildepunkter
Pris: Kr 1.995
 
Fujifilms kameraer har ofte ikke fullt så aggressiv støyreduksjon. Bra i avanserte modeller der man selv kan velge hvor mye støy man vil ta bort i etterkant, men et sjansespill i et kompaktkamera som naturlig grøter seg til. Det lille kompaktkameraet vi nå holder i hånden er det letteste i testen, et resultat av at det er dekket med plast, og ikke metall som de fleste konkurrentene. Stilig er det absolutt, men kjennes litt billig ut å håndtere, om enn ikke å se på.
Finepix Z10fd imponerer ikke. Prislappen er beskjeden, og kameraet er stilig. I bra lys tar det fine bilder, men gir lette, lilla kanter rundt visse motiver. I dårligere lys får det problemer med å treffe fokus, ettersom det savner hjelpelampe. Vi hadde selv heller tatt noen ekstra gram vekt for å få et noe mer robust ytre. Et godt forsøk fra Fujifilm, men ingen fulltreffer denne gangen.

bildetekst

Pris: Kr 1995
Importør: Fujifilm Sverige
www.fujifilm.se


Les hele testen herOLYMPUS MJU 790 SW
Utilstrekkelig undervannskamera

Olympus Mju790 SW

Interessante automatikkmodi, og at det tåler vann lover godt for bekymringsfri feriefotografering, men bildekvaliteten savnes.

Olympus Mju 790 SW
Bildesensor: 1/2,33-tommers CCD
Oppløsning: 7,1 Mp
Zoom: 3 x optisk zoom
Skjerm: 2,5-tommers LCD, 230 000 bildepunkter
Pris: Kr 2.995
 
Mju 790 er en solid liten krabat, i hvert fall ifølge Olympus. Med paradefunksjonen å være vanntett ned til tre meter og robust nok til å kunne mistes fra en og en halv meter, låter det virkelig som et kamera for snorkelferien. Under våre tester klarte kameraet uten problemer et par fall i gulvet og en svømmetur i badekaret. Byggekvaliteten kjennes ut til å være på topp med hensyn til holdbarhet.
Alt i alt et godt planlagt, velbygd kamera med noen virkelig fiffige funksjoner som guidemodusen samt mulighet til å faktisk fotografere under vann direkte med et lite kompaktkamera. Uheldigvis virker det å ha vært vrient å kombinere dette og bra bildekvalitet i et kamera i denne prisklassen. Kameraet tar ikke bilder som står i stil til prisen – men det kan ta dem under vann, og det kan være fristende, bare det.

bildetekst

Pris: Kr 2995
Importør: Olympus
www.olympus.no


Les hele testen herCANON POWERSHOT A720
Kameraenes Stratocaster


Canon Powershot 720

En skikkelig arbeidshest for den som våger seg ut på byen med noe som ser ut som årets kamera 2003.

Canon Powershot A720
Bildesensor: 1/2,5-tommers CCD
Oppløsning: 8 Mp
Zoom: 6 x optisk zoom
Skjerm: 2,5-tommers LCD, 115 000 bildepunkter
Pris: Kr 2.300
 
I elgitarenes verden finnes det to store legender. Den ene er Gibson Les Paul, som er en tung, men smekker gitar for finspill, og den andre er Fender Stratocaster som praktisk talt er to planker satt fast i hverandre. Til tross for dette har mange av rockehistoriens beste øyeblikk blitt spilt inn på en Stratocaster. Man bør ikke forveksle grovskåren med dårlig. Litt slik er det med Powershot A720 også. Dens plastaktige og bulkete ytre inngir virkelig ingen troverdighet.
Canon Powershot A720 er, sammenliknet med de mer elegante kameraene i testen, en klump. Men det er en fotografisk klump. Få kameraer i prisklassen kommer i nærheten av påliteligheten og kvaliteten som dette kameraet tilbyr. Ønsker man et kamera for den lille lommen, er det ikke aktuelt, men dersom bildekvalitet og ren dugelighet er høyest prioritert, er dette blant de mest prisgunstige kjøpene man kan foreta seg. Veldig mye kamera for pengene.

Beste kjøp!

bildetekst

Pris: Kr 2.300
Importør: Canon
www.canon.no

Les hele testen herSAMSUNG L830
Lavprisskytteren

Samsund L830

Samsung viser at middelmådighet ikke nødvendigvis er en dårlig karakter, bare man ikke betaler overpris for det.

Samsung L830
Bildesensor: 1/2,5-tommers CCD
Oppløsning: 8,1 Mp
Zoom: 3 x optisk zoom
Skjerm: 2,5-tommers LCD, 230 000 bildepunkter
Pris: Kr 1.800
 
Enkelt og stilig i et metallhus. L830 virker nok tiltalende på de fleste med sitt formålstjenelige utseende. Vårt testkamera var en rød, liten godbit, men den finnes også i svart og sølv. Kameraet kjennes solid og godt planlagt ut. Eksempelvis har den hurtigknapp for å bytte mellom vanlig autofokus og ansiktsgjenkjennelse – en av de mer elegante spesialknappene vi har sett på lenge på et kamera laget for automatikkfotografi. Programvalghjulet klikker betryggende i sine ulike trinn når man dreier på det.
L830 er et enkelt, billig kamera som tar enkle og billige bilder. Men prisgunstig er det, og behagelig støy er et stort pluss dersom det uansett skal støye.

bildetekst

Pris: Kr 1800
Importør: Samsung
www.samsung.no

Les hele testen herSONY CYBERSHOT DSC-W80
Et digitalt kamera


Sony Cybershot DSC-W80

Cybershot-modellene legemliggjør våre forestillinger om kompaktkameraer – på godt og vondt. DSC-W80 er intet unntak.

Sony Cybershot DSC-W80
Bildesensor: 1/2,5-tommers CCD
Oppløsning: 7,2 Mp
Zoom: 3 x optisk zoom
Skjerm: 2,5-tommers LCD, 115 200 bildepunkter
Pris: Kr 2.200
 
Sonys små, automatiske kameraer har nesten alltid truffet blink. De har sjelden vært de beste bildemaskinene, men de har ofte en fin balanse mellom pris og ytelse i en kompakt kasse – perfekt for ikke-fotografen som likevel vil ha bildeminner. Det er altså ikke uten grunn at vi forventer oss at Sonys deltaker skal klare seg fint i denne typen tester. Det kjennes solid nok ut, og knappene er bra plassert. Programvalghjulet er litt vel komplisert, med mange forskjellige moduser, men samtidig gjør det at man slipper å bruke så mye tid i menyene. Man får følelsen av at kameraet ikke ville overlevd et fall i gulvet, men det gjør for så vidt heller ikke de fleste andre kameraer.
Vi liker Sonys kompaktkameraer. Sony er ikke redde for å inngå kompromisser med enkelte kvaliteter for å lage et prisgunstig kamera for vanlige mennesker. Det føles mer betryggende enn om de forsøkte å gi alt, og mislyktes. Tross det når ikke Sony DSC-W80 helt opp.

bildetekst

Pris: Kr 2.200
Importør: Sony
www.sony.no

Les hele testen herKonklusjon
Seks konkurrenter fikk velge én modell å vise frem. Forskjellige produsenter valgte forskjellige typer modeller. Fujifilms var liten og nett, mens Canons var brutalt. Panasonics var dyr og Samsungs var billig. Olympus sendte et vanntett, og Sony sendte et lite kompaktkamera med noe så uvanlig som en søker.
Selv om vi veier inn pris her, går utmerkelsen ”best i test” til Panasonic Lumix DMC-FX33 for dets enestående bilder på lave ISO-tall og dets kvalitetsfølelse. Mest av alt vinner det utmerkelsen fordi det virker å være satt sammen av akkurat de egenskaper vi etterspurte i testen. Enkel, ren, effektiv automatikk og vakre bilder. Et kamera som hvem som helst takler, og som tar matchende bilder.
Vil man ha en tro tjener som ikke svikter ved første korsvei, er Canon Powershot A720 et svært prisgunstig kamera som også gir muligheter til å gi seg i kast med manuell triksing om man ønsker det. Til sin lave pris er det blant de beste vi har testet. Men stort og klumpete er det, så et kompaktkamera kan vi egentlig ikke kalle det etter moderne målestokk. En anbefaling likevel, om ikke annet fordi Canon heller har inngått kompromisser med utsiden enn med innsiden.
Ønsker man et lite kompaktkamera i budsjettklassen, er Sonys kamera neppe noe dårlig valg. Selv om Samsungs utfordrer kommer nærme med bedre skjerm, er Sonys kamera det beste valget når økonomien veier tungt, men man likevel vil ha en kapabel og pigg maskin.
23. oktober 2008
Mer om Hjemmeelektronikk

Fem tips mot dårlig trådløst nett

Dårlig trådløst nett er frustrerende, men heldigvis finnes det enkle triks for å bedre dekningen i hele huset.

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Dette må du vite om smart-tv

Med Smart-tv er det du som er kringkastingssjef, men hva er smart-tv – sånn egentlig?

Få trådløs musikk i hele huset

Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om streaming av musikk i huset ditt. 

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd Rön.

Test av store, fine TV-er

Vi har testet seks fete og velutstyrte TV-er - uten å tømme lommeboka helt!

Test av iPad Mini - En liten gullklump

Med iPad mini trenger man ikke lenger en veske til iPaden – denne går ned i jakkelomma!

Test: De beste TV-kjøpene

Ny TV til jul? Test av 6 TV-er som ikke sprenger julebudsjettet.

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Tv i endring – Framtidens tv-hverdag

Tv er et av de faste holdepunktene i livet. Det har vært relativt uforandret i mange år, men nå kommer det endringer og de kommer fort.

LED-tv er årets julegave

Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret LED-TV fra Samsung til årets julegave.

Ny generasjon Blu-ray-spillere

Enten du vurderer å skaffe deg din første Blu-ray-spiller, eller bare vil bytte ut din gamle, kan tiden være inne nå! Høstens nye Blu-ray-modeller er...

Hva bør du se etter når du velger TV?

Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Framtiden for HD er blå

Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no