Bilde: Colourbox

Vår nye digitale TV-hverdag

Forbrukere med vanlig antenne må snart ta stilling til hvilken TV-platform de skal velge. Alternativet er svart skjerm når de analoge tv-signalene slås av.
Velg framtidsrettet! Hopp ikke på det første og beste tilbudet, men tenk deg om, er rådet fra Geir Holen,informasjonsansvarlig i Canal Digital.Foto: Einar Vestheim

- I løpet av 2008 og 2009 stenges det analoge bakkenettet. Ser du TV gjennom antenne på taket må du foreta et valg, ellers mister du tv-signalet, forteller Geir Holen,informasjonsansvarlig i Canal Digital.
Har du parabol, bredbånds-tv eller kabel-tv er det ingen grunn til å bekymre seg, de påvirkes ikke av utbyggingen av det digitale bakkenettet.
Holen råder forlk å tenke seg godt om før de velger tv-platform.
- Velg framtidsrettet! Hopp ikke på det første og beste tilbudet, men tenk deg om! Søk gjerne hjelp hos en forhandler, sier han.
For tv-tittere med antenne vil den nye digitale bakkenettet bety bedre tv-signaler og flere kanaler.
Det digitale bakkenettet dekker 95 prosent av alle husstander, 70 prosent av alle fritidsboliger og langs hele norskekysten.

Du har i hovedsak fire muligheter for å se tv:
Antenne
Får du inn TV2 i dag trenger du sannsynligvis ikke bytte antenne (du må ha såkalt UHF-antenne) for å ta inn digital-tv fra det nye bakkenettet.
Du må ha en digital mottaker (dekoder) for hver tv. Det finnes rabattordninger for flere dekodere. NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super får du se uten å betale abonnementsavgift. For å kunne se TV 2, Lokal-TV og Åpen kanal via antenne må du tegne et abonnement hos RiksTV, men du trenger ikke å betale noe for abonnementet ut 2009. RiksTV tilbyr også pakker med flere kanaler. Den digitale mottakeren kan du flytte med deg, for eksempel fra hjem til hytte.
Nyttige nettsteder: RiksTV og Norges Televisjon (NTV)

Kabel
Har du kabel-tv trenger du ikke dekoder for å se analoge signaler. Mange selskaper tilbyr både digital-TV og analog-TV via kabel. Vil du ha digital kabel-TV må du ha en dekoder. Mange kabelselskaper tilbyr også bredbånd og telefoni.
Nyttige nettsteder: GetCanal Digital og Nornett

Satellitt-TV

Alle TV-sendinger som overføres via parabol er digitale. Slike TV-sendinger sendes over en satellitt som mottas med en parabolantenne i hjemmet som er rettet mot satellitten.
Mottak med parabolantenne krever en dekoder som er tilpasset signalleverandørens spesifikasjoner i tillegg til en tilpasset parabolantenne plassert slik at den har fri sikt mot satellitten.
Kapasiteten i satelittnettet er så stor at det gis mulighet for programmer i HD-kvalitet (høy oppløsning), på den måten får du utnyttet HD-skjermen din fullt ut.
Det finnes et stort antall programpakker.
Nyttige nettsteder: Canal Digital og Viasat

Bredbånds-TV

Med bredbånds-TV formidles tv-signalene gjennom bredbåndsforbindelsen din. Dette krever en bredbåndsforbindelse av svært høykvalitet, og er foreløpig mest aktuelt der det er fiberoptisk nett. Du må også ha en dekoder som følger med abonnementet fra din bredbåndsleverandør. Dekodere finnes vanligvis med samme type funksjonalitet som dekodere for kabel-tv og dekodere for bakkenettet. Bredbånds-TV er fortsatt lite utbredt i Norge, men er ventet å øke i omfang. Slike løsninger tilbys ofte av bredbåndsleverandører som tilbyr både internett, telefoni og TV i en og samme løsning og kabel (kalles ofte for Triple-play).
NB! Bredbånds-TV er ikke det samme som web-tv.

Nyttige nettsteder:
altibox.no, fasttv.no, homebase.no, ivisjon.no, nextgentel.no

Nyttige lenker om det digitale bakkenettet:

digitaltvinorge.no
Norges Televisjon (NTV)
RiksTV

23. oktober 2008
Mer om Hjemmeelektronikk

Fem tips mot dårlig trådløst nett

Dårlig trådløst nett er frustrerende, men heldigvis finnes det enkle triks for å bedre dekningen i hele huset.

Dette gjør du med FM-radioen på hytta

Med et DAB-adapter trenger du ikke bytte ut den sjarmerende FM-radioen som står på hytta.

Dette må du vite om smart-tv

Med Smart-tv er det du som er kringkastingssjef, men hva er smart-tv – sånn egentlig?

Få trådløs musikk i hele huset

Med trådløse høyttalere kan du høre musikk på badet, kjøkkenet og verandaen – selv om musikkanlegget står i kjellerstua. Her er det du bør vite om streaming av musikk i huset ditt. 

Test av TV-er: Disse merkene gjør det best i test

Hvilke TV-merker gjør det best i test? Svaret får du her, takket være Forbrukerrådet og 233 grundige tester fra Råd Rön.

Test av store, fine TV-er

Vi har testet seks fete og velutstyrte TV-er - uten å tømme lommeboka helt!

Test av iPad Mini - En liten gullklump

Med iPad mini trenger man ikke lenger en veske til iPaden – denne går ned i jakkelomma!

Test: De beste TV-kjøpene

Ny TV til jul? Test av 6 TV-er som ikke sprenger julebudsjettet.

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Tv i endring – Framtidens tv-hverdag

Tv er et av de faste holdepunktene i livet. Det har vært relativt uforandret i mange år, men nå kommer det endringer og de kommer fort.

LED-tv er årets julegave

Fagbladet Elektronikkbransjen har kåret LED-TV fra Samsung til årets julegave.

Ny generasjon Blu-ray-spillere

Enten du vurderer å skaffe deg din første Blu-ray-spiller, eller bare vil bytte ut din gamle, kan tiden være inne nå! Høstens nye Blu-ray-modeller er...

Hva bør du se etter når du velger TV?

Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Framtiden for HD er blå

Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no