Annonse

Må du erstatte hakk i utleiers brødfjøl?

Nå skal du få lese om utleieren som ble en gjerrigknark uten like. 

Vi i Villa vil sammen med Husleietvistutvalget (HTU) presentere hendelser som tar utgangspunkt i tvistesaker hentet fra Husleietvistutvalgets arkiver. Av hensyn til partene er historiene omskrevet.  

Husleietvistutvalget tilbyr rask, rimelig og kompetent behandling av tvister om leie av bolig, virker som en domstol og kan både mekle og treffe avgjørelser. 

«Erik» leide ut en umøblert leilighet på 50 kvadratmeter med bod og garasje for 7000 kroner per måned. Leietaker «Siri» flyttet fornøyd inn og betalte depositum på 21 000 kroner. Så langt var alt vel og leien, den var på ingen måte ublu, synes Siri.

Sluttet å betale husleie

Hvorfor husleia stoppet opp etter kun 2 måneder vites ikke, men «Erik» synes ikke dette var særlig stas. Etter enda en måned valgte han å be namsmannen om hjelp til utkastelse. «Siri» var ikke tilstede da namsmannen kom på døra, og de få eiendelene som stod i leiligheten ble kastet.

Depositumet dekket ikke engang skyldig leie, og «Erik» satt igjen med et samlet husleiekrav på 28.000 kroner. Pluss renter. Samt en vedvarende frustrasjon. 

«Erik» slo seg ikke til ro som frustrert. Han tenkte at «Siri» skulle få svi for å stikke av fra husleien på denne måten.

Ville ha erstatning for klistremerke på døren

Det var spesifisert i kontrakten at leiligheten skulle leveres tilbake ryddet, rengjort og i samme stand som den var ved overtakelse – en helt normal klausul i enhver leiekontrakt. Dermed mente «Erik» han kunne kreve utbedringer for alt mulig. 

Han utstyrte seg med kamera og satte i gang jakten etter skader i leiligheten. Han fant hver eneste ørlille hakk og ripe og dokumenterte: En løsnet fuge i dusjen, fugene på badet var dessuten misfarget av kalk. Det var et spikerhull i gangen, små avskallinger i hjørnene på noen skapdører, kjøkkengulvet var slitt i lakken ved vasken. Et klistremerke på soveromsdøren fant han og. Ikke minst fant utleier følgende: Hakk i brødfjøla! Tenke seg til, «Siri» hadde sikkert brukt fjøla til å skjære brød! I utleierens hode hersket det liten tvil om at det måtte kompenseres for alt. Det mente «Erik» i hvert fall.

Ettersom «Siri» hadde forduftet og neppe kom til å betale den manglende husleien frivillig, var det også lite sannsynlig at hun ville dekke “skadene” hun hadde påført boligen. «Erik» klaget derfor saken inn for HTU.

Husleietvistutvalget fant «Siri», som nå bodde hos en kjæreste, og fikk overtalt henne til å takke ja til tilbudet om meklingsmøte. «Erik» nektet, med sitt veldokumenterte erstatningskrav på nærmere 40 000 kroner.

Avgjørelsen

Skyldig leie slapp «Siri» på ingen måte unna, den måtte hun naturligvis betale. Stridens kjerne var hvorvidt «Siri» måtte betale ekstraregninger på rundt 40 000 kroner for utbedringene «Erik» så sirlig hadde dokumentert. Avgjørelsen til HTU var tydelig; «Erik» hadde bare rett på godtgjørelse på ryddig og rengjøring.

- Utleier kunne ikke kreve kompensasjon for det som må anses som vanlig slitasje og elde som følge av ordinær bruk, sier direktør Stein Stavrum i HTU.

Les mer om Husleietvistutvalget her.

Om Husleietvistutvalget

 • Husleietvistutvalget (HTU) virker som en domstol og kan både mekle og treffe avgjørelser i tvister mellom utleier og leietaker. Av alle saker HTU behandler i løpet av et år, løses 97 % uten behov for å gå videre til en høyere rettsinstans.
 • HTU har i løpet av ca. 15 år utviklet seg fra å være en prøveordning bare for Oslo, til å bli et fast tvisteløsningsorgan (domstol) for større deler av landet. 
 • HTU løser tvister mellom utleier og leier av bolig i Oslo, Akershus, Hordaland og Sør- og Nord-Trøndelag. I andre deler av landet er det normalt forliksrådet som behandler denne type tvister.
 • Nytt av året er at leietakere i hele landet kan velge å sende klagen til HTU i forbrukersaker – saker hvor en privatperson klager inn en næringsdrivende utleier.
 • Klikk her for mer informasjon om Husleietvistutvalget.

Tips for å unngå tvist:

 • Bruk en skriftlig standardkontrakt
 • Les kontrakten og følg det som er avtalt
 • Lag inn- og utflyttingsrapporter med beskrivelse/bilder av boligens tilstand, signert av begge parter

Tips hvis det har blitt tvist:

 • Husk å reklamere skriftlig på eventuelle mangler/kontraktsbrudd innen rimelig tid (normalt innen 14 dager)
 • Snakk sammen om saken, forsøk å finne en løsning, evt. skriv ned en avtale
 • Hvis dere ikke blir enige, se mer info på www.htu.no 

Dette koster behandlingen:

Klage til forliksrådet koster kr 1 025,– (1 rettsgebyr).

Klage til HTU koster kr 1 025,– (1 rettsgebyr) hvis utleier klager, og kr 205,– (0,2 rettsgebyr) hvis leietaker klager.

1. desember 2016
Mer om Annonse - Husleietipset
Annonse

Ville spare strøm – varmet hele leiligheten med dusjen

Du bruker kanskje panelovn, varmekabler, varmepumpe, peis eller fyringsovn for å varme opp leiligheten. Det finnes andre løsninger, men ikke alle er like gode. 

Annonse

Ung kvinne måtte betale for voldelig kjæreste

Et uheldig valg av kjæreste skulle vise seg å bli en dyr lærepenge for en ung Oslo-kvinne. Hun er en erfaring rikere, men mange tusen kroner fattigere.