Annonse

Ung kvinne måtte betale for voldelig kjæreste

Et uheldig valg av kjæreste skulle vise seg å bli en dyr lærepenge for en ung Oslo-kvinne. Hun er en erfaring rikere, men mange tusen kroner fattigere. 

Vi i Villa vil sammen med Husleietvistutvalget (HTU) presentere hendelser som tar utgangspunkt i tvistesaker hentet fra HTUs arkiver. Av hensyn til partene er historiene omskrevet.

Husleietvistutvalget tilbyr rask, rimelig og kompetent behandling av tvister om leie av bolig, virker som en domstol og kan både mekle og treffe avgjørelser.

Ungt par kjøper leilighet sammen

Denne historien har et lykkelig utgangspunkt for «Line». Hun utgjør den ene halvparten av et ungt par. De er forelsket som kun unge par kan være. Livet smiler. «Line» har tross alt funnet det som etter alle solemerker er en kjernekar.

Turtelduene velger å flytte sammen i en leilighet. Deres første felles krypinn. En milepæl i ethvert forhold og på ingen måte noe alle opplever i så ung alder. De står begge som leietagere, en felles forpliktelse. På mange måter to knepp unna å ha en felles økonomi. Det er noe veldig voksent over det og det er fint å føle på. Voksenlivet har på mange måter begynt.

Mørke skyer i horisonten

Ikke lenge etter begynner mørke skyer å dukke opp i horisonten. «Erlend,» «Lines» kjæreste, viser seg å ikke bare være snill og god. På langt nær. De krangler stadig vekk, selv om de minste ting. Han tyr til vold. Følelsen av forelskelse blir fort byttet ut med en nagende utrygghet. Mang en natt forblir søvnløs.

I stedet for å la det skure og gå og håpe på forbedring tar «Line» motet til seg og kaster «Erlend» på dør. Han holder seg unna den første tiden, men ikke lenge. En dag kommer han på uanmeldt besøk og låser seg inn med nøkkelen han beholdt. Han lukker døren bak seg og låser.

Politiet kommer

«Line» føler seg utrygg og låser seg inne på badet. Hun ringer politiet. De kommer etter kort tid og ber «Erlend» om å åpne døren, men han nekter. Av hensyn til «Lines» sikkerhet ser politiet ingen annen løsning enn å slå inn døren. «Erlend» blir tatt hånd om. Igjen står en lettet ung kvinne. 

Det er lettere å hanskes med en ødelagt dør enn med en voldelig kjæreste. Regningen for utbedring av skadene på døren er heller ikke et problem, den skal jo «Erlend» betale, tenker «Line». Det er hans skyld at døren ble ødelagt. Ene og alene hans skyld, noe som for øvrig stemmer utmerket.

Skyld og ansvar

Dessverre er det slik at selv om det er bare «Erlends» skyld, så er det ikke bare «Erlends» ansvar. «Line» og «Erlend» leide leiligheten sammen og har dermed det som heter solidarisk ansvar. «Line» har med andre ord like mye ansvar som «Erlend», selv om hun ikke har skyld.

Det viser seg samtidig at «Erlend» er like blakk som han er voldelig. Han har ikke mulighet til å gjøre opp for seg. Dermed sender utleier kravet til «Line», som tross alt er solidarisk ansvarlig. Det synes «Line» er blodig urettferdig, og nekter å betale.

I et forsøk på å få pengene fører utleier saken inn for Husleietvistutvalget.

Løsningen

– Solidarisk ansvar betyr at du som leietaker også har ansvaret for andre leietakere etter kontrakten, selv ubrukelige ekskjærester, sier direktør Stein Stavrum i HTU. Derfor er det viktig å lese kontrakten og kjenne til sine rettigheter og plikter før man signerer.

Partene ble invitert til mekling i HTU. Line møtte opp og gråt ut sin fortvilelse. Utleier, som hadde en datter på samme alder, fikk medfølelse for «Line» og etterga halve kravet.

Det ble en dyr lærepenge for «Line» likevel. Det eneste håpet er at andre kan lære av henne og ikke inngå solidariske kontrakter uten å tenke seg om.    

Les mer om Husleietvistutvalget her.

Om Husleietvistutvalget

 • Husleietvistutvalget (HTU) virker som en domstol og kan både mekle og treffe avgjørelser i tvister mellom utleier og leietaker. Av alle saker HTU behandler i løpet av et år, løses 97 % uten behov for å gå videre til en høyere rettsinstans.
 • HTU har i løpet av ca. 15 år utviklet seg fra å være en prøveordning bare for Oslo, til å bli et fast tvisteløsningsorgan (domstol) for større deler av landet. 
 • HTU løser tvister mellom utleier og leier av bolig i Oslo, Akershus, Hordaland og Sør- og Nord-Trøndelag. I andre deler av landet er det normalt forliksrådet som behandler denne type tvister.
 • Nytt av året er at leietakere i hele landet kan velge å sende klagen til HTU i forbrukersaker – saker hvor en privatperson klager inn en næringsdrivende utleier.
 • Klikk her for mer informasjon om Husleietvistutvalget.

Tips for å unngå tvist:

 • Bruk en skriftlig standardkontrakt
 • Les kontrakten og følg det som er avtalt
 • Lag inn- og utflyttingsrapporter med beskrivelse/bilder av boligens tilstand, signert av begge parter

Tips hvis det har blitt tvist:

 • Husk å reklamere skriftlig på eventuelle mangler/kontraktsbrudd innen rimelig tid (normalt innen 14 dager)
 • Snakk sammen om saken, forsøk å finne en løsning, evt. skriv ned en avtale
 • Hvis dere ikke blir enige, se mer info på www.htu.no 

Dette koster behandlingen:

Klage til forliksrådet koster kr 1 025,– (1 rettsgebyr).

Klage til HTU koster kr 1 025,– (1 rettsgebyr) hvis utleier klager, og kr 205,– (0,2 rettsgebyr) hvis leietaker klager.

29. november 2016
Mer om Annonse - Husleietipset
Annonse

Ville spare strøm – varmet hele leiligheten med dusjen

Du bruker kanskje panelovn, varmekabler, varmepumpe, peis eller fyringsovn for å varme opp leiligheten. Det finnes andre løsninger, men ikke alle er like gode. 

Annonse

Må du erstatte hakk i utleiers brødfjøl?

Nå skal du få lese om utleieren som ble en gjerrigknark uten like.