SPRER SEG RASKT: Kakerlakken lever ofte i det skjulte og sprer seg raskt.
SPRER SEG RASKT: Kakerlakken lever ofte i det skjulte og sprer seg raskt. Bilde: Norsk Hussopp Forsikring

Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Kakkerlakker har blitt et økende problem i Norge de siste årene. Se her hvorfor og hvordan du blir kvitt de mobile insektene som sprer seg raskt. 

Kakerlakker har vært et økende problem de siste årene, og de små krypene kan være vanskelig å bli kvitt når de første har flyttet inn. Man finner kakerlakker i både hus og leiligheter, men Svein Stormoen, i Norsk Hussopp Forsikring, forteller i en pressemelding at problemet ofte blir mer omfattende i boligkomplekser. 

– Dette er veldig mobile insekter, som kan spre seg fra boenhet til boenhet. De krabber gjennom åpninger og kanaler som rør, sprekker og ventilasjonsanlegg, forteller Stormoen.

De upopulære dyrene er nesten altetende, og spiser gjerne det samme som oss. De liker seg derfor på kjøkkenet hvor det er mye matsmuler og matrester. I tillegg trenger den vann.

– De liker også varme og fuktige steder, som bad og vaskerom. Kakerlakker gjør ingen skade på bygninger, men det er likevel et insekt vi bør unngå å ha i hus. De kan flytte seg raskt mellom badet, søpla og kjøkkenbenken, og bringer dermed en hygienisk risiko og en smitterisiko, sier Stormoen. 

Blir med hjem med i kofferten

En av årsakene til at vi har fått kakerlakker i Norge er at vi reiser mer.

– I noen tilfeller følger de med i emballasjen når man har bestilt varer fra utlandet. Men ofte har de fulgt med i bagasjen når vi har vært på ferie, sier skadesjefen.

Han anbefaler å kontrollere koffert og emballasje godt.

Det kan være vanskelig å bli kvitt dem, så det beste er å unngå å få dem inn i utgangspunktet. Pass på kofferten når du er på ferie, og ta gjerne en sjekk når du pakker ut. I tillegg er det viktig å holde det rent hjemme, forklarer han.

 

Slik blir du kvitt dem

Har man først fått kakerlakker i hus kan de legge egg og spre seg raskt.

– De kan overleve opptil et par år hvis de har riktig temperatur og forhold. Kakerlakkene lever ofte i det skjulte og forflytter seg raskt, så det kan være vanskelig å oppdage dem, sier Stormoen.

Kakerlakkene er mest aktive om natten. Derfor er det første tegnet man finner gjerne illeluktende ekskrementer som ligner kaffegrut eller sort pepper, eller spor og merker på gulvet og langs flisene. Ser du et insekt, har de sannsynligvis rukket å formere seg. Da gjelder det å reagere raskt.

– Det går an å prøve å bli kvitt dem selv, men de fleste ender opp med å ringe et skadedyrfirma eller forsikringen sin. For å utrydde dem må man forgifte maten deres, og profesjonelle firmaer har erfaring og effektive midler, sier Stormoen.

Slik unngår du kakerlakker

  • Hold utkikk etter dyr og spor av ekskrementer
  • Hold temperaturen og luftfuktigheten nede
  • Unngå brødsmuler, fett og andre matrester
  • Hold det rent og ryddig
  • Unngå dryppende kraner og vannsøl
  • Sjekk bagasjen når du har vært på ferie. Rist innholdet utendørs.
  • Sjekk emballasje fra utlandet
  • Klær og sengetøy kan fryses for å drepe kakerlakker
  • Ta kontakt med fagpersoner så fort som mulig hvis du oppdager kakerlakker
12. september 2019
Mer om Øvrig

Venter hundrevis av pipebranner i vinter

Hvert år rykker brannvesenet ut til over tusen pipebranner i Norge, og høysesongen nærmer seg.

Slik gjør du bilen høstklar

En ny sesong er over oss og det betyr regn, vind og glatte veier. Med ekspertenes fire tips sikrer du at bilen din har de optimale forholdene for å...

Derfor skal du huske å snu brannslokkeren

Dersom pulveret inne i apparatet klumper og forsteiner seg, kan du risikere å sitte med en brannslokker som ikke virker eller fungerer dårlig ved brann....

15 unike overnattinger i naturen

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy. I Sverige finner du flust av ulike overnattingssteder, ute i naturen, som du sent vil glemme.

5 smarte tips for å forhindre innbrudd i sommerferien

Innbrudd i boliger øker som regel i sommermånedene, men heldigvis finnes det enkle og gode løsninger for å holde tyvene unna der du bor.

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler...

Her er campingutstyret du bør huske til campingferien

Planlegger du å campe til sommeren? Det er mange ting å huske før man drar. Har du pakket nødvendig kjøkkenutstyr, oppvaskbalje, tørkestativ og husket lys? Se her vår liste på ting du skal huske når du skal nyte livet som campist.

De 6 beste hotellopplevelsene i København

Vi nordmenn elsker å reise til København. Topp ferien, ved å prøve en av disse fantastiske hotellene, for den beste hotellopplevelsen neste gang du...

Annonsørinnhold

Få en kanonpris på årets ferie

I fjor gjorde 180.000 kunder et kupp på billig overnatting i herlige omgivelser. Nå er det din tur.

Kvelningsfare: IKEA tilbakekaller barneprodukt

En ny rapport viser at produktet utgjør en kvelningsfare hos barn under bruk. Derfor oppfordrer Ikea nå alle kunder om å slutte å bruke produktet og kontakte dem. 

Vinn flott grill fra Landmann

Meld deg på Vi i villas fabelaktige nyhetsbrev, og vær med i trekningen av en splitter ny gassgrill fra Landmann!

Slik unngår du krøllete klær i kofferten

Det er super irriterende når du starter ferien med en alt for full koffert, fylt med krøllete tøy. Vi har derfor samlet noen tips til hvordan du kan...

Vi søker deg som pusser opp

Pusser du opp hjemme eller bygger du nytt? Da er vi på jakt etter deg.

Hvorfor du ALDRI må bruke Q-tips i øret

Fjerner du ørevoks fordi du synes det er ekkelt? Ikke etter å ha sett denne videoen..

Ikea viser hvor lett det er å fikse kjærlighetsproblemer

Hvem sa at kjærligheten egentlig trengte å være så vanskelig?