Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 


– Boligselgere vinner på ærlighet. Boligkjøpere som føler seg trygge på boligens tilstand, er villig til å gå høyere i pris enn de som er mer usikre, sier Espen Fuglesang, administrerende direktør i NITO Takst til Newswire. Han har lang erfaring både som takstmann og eiendomsmegler.  

Det er en klar sammenheng mellom mengden informasjon boligkjøper får om en bolig, og hva han eller hun vil betale, viser en tidligere undersøkelse fra Protector Forsikring. Dette gjelder også negativ informasjon.

– Hvis du vet at du må bytte ut gulvet, eller at det er en fuktskade på badet, kan du forholde deg til at det vil bli en reparasjonsutgift. Usikkerhet gjør at boligkjøper holder mer igjen, sier Fuglesang.

Han råder boligselgere til å benytte seg av takstbransjens nye, grundige Boligsalgsrapport.

– Men en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt, og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil og mangler i ettertid. En god teknisk rapport gir færre konflikter. Det er ingen vits å få en høyere pris hvis du havner i retten etterpå, sier han.

Undersøkelsen fra Protector viste at salgsprisen på eneboliger økte med mellom tre og fem prosent ved bruk av boligsalgsrapporter, samtidig som konfliktnivået sank med rundt 20 prosent.

Selger trygghet

Fuglesang har sett flere eksempler på boligselgere som forsøker å dekke over mangler og feil.

– Det kan være alt fra å lyve om tilstanden på det elektriske anlegget, til å forsøke å skjule at boligen har fukt i kjelleren. Som regel blir slikt oppdaget, men det skaper usikkerhet og ødelegger tilliten mellom selger og kjøper. I verste fall kan det ende opp i en klagesak i etterkant, sier han.

For to år siden innførte takstbransjen boligsalgsrapporten, som er en grundig, teknisk tilstandsrapport utført av en godkjent takstmann. Rapporten er et frivillig tilbud til boligselgere.

– Det har vært noe uenighet om bruken av boligsalgsrapporten. Mange mente at den var for omfattende og krevende å ta i bruk. Derfor har vi utviklet en noe slankere rapport, som er enklere å bruke når man skal selge hus eller leilighet, sier han.

Fremdeles er det likevel mest vanlig å kun bruke en enkel verditakst når man selger boligen, noe Fuglesang mener ikke er godt nok.

– En verditakst inneholder ikke noen grundig teknisk gjennomgang av boligen, slik du får i en Boligsalgsrapport, sier Fuglesang.

Dette klager folk mest på

De vanligste årsakene til konflikt etter boligkjøp er fukt på badet, lekkasjer og feil ved taket, og mugg, sopp og fukt i kjeller, ifølge en artikkel på NRK.no.

– Slike feil og mangler hadde blitt oppdaget hvis selger hadde brukt en boligsalgsrapport. Da er en takstmann forpliktet til å gå opp på taket og gjøre tekniske undersøkelser, og ned i kjelleren for å måle fukt. Når en takstmann skriver en enkel verditakst kan han vurdere takets tilstand fra bakkenivå. Det er rett og slett ikke bra nok, sier Espen Fuglesang i NITO Takst.

Kilde: Newswire