Bilde: Colourbox

Dette koster hytta

Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Av: Sesselja Bigseth, 27. februar 2010

Mange hytteeiere oppdager at hytta blir dyrere enn forventet, sier Liv Mjelde, styreleder i Norges Hytteforbund. Hun anbefaler alle vordende hytteeiere å tenke nøye gjennom hvilke utgifter som er forbundet med et hyttekjøp.

- Sett opp et budsjett før du kjøper hytta og se hva kostnadene blir og om du kan forsvare det. Ikke glem renter og avdrag, kommunale avgifter og eventuelt skatt. Det kommer du ikke unna, sier hun.

Siden norske hytter spenner fra de enkleste bygg på noen få kvadratmeter til hyttepalass med en luksus de færreste kan drømme om, er det vanskelig å gi spesifikke priser. Det er likevel mulig å sette opp generelle punkter du som blivende hytteeier bør undersøke før du legger inn bud. Her er tretten ting du bør vurdere å ha med i hyttebudsjettet:


Liv Mjelde, styreleder i Norges Hytteforbund. Foto: Norges Hytteforbund

Festeavgift. Står hytta på festet grunn eller på eiendomsgrunn? Hvis tomta er festet, kommer det en årlig festeavgift.

Tinglysning.
Tinglysning og eventuelt dokumentavgift om du går gjennom megler. 

Lån.
Tar du opp lån, må du legge inn utgifter til renter og avdrag på lånet i budsjettet. Hvis du ikke har fastrente, må du ta høyde for en mulig renteøkning.

Forsikring.
Du bør forsikre både hytta og innboet. I fjor anslo If at over 100.000 hytter var underforsikret på innboet.

Kommunale avgifter.
Hvis hytta er tilknyttet de kommunale tjenestene, må du regne med kommunale avgifter til vann, avløp og renovasjon.

Hytteskatt.
Er det eiendomsskatt i kommunen? Eiendomsskatten gjelder for alle hovedbygninger på eiendommen, også hytter. – Enkelte kommuner ser eiendomsskatten som en mulighet til å ’melke’ hytteeierne, mens andre tar hensyn til at eiendomsskatten også vil ramme bøndene i kommunene, sier Mjelde.

Reise.
Reisekostnadene mellom hytta og hjemmet må også med i budsjettet. Kjører du bil, kommer det utgifter til bensin og kanskje bompenger.

Varme.
Fyringsutgifter, enten det er til strøm eller ved, må også med i beregningene.

Strøm
er ikke billig, og skal du fyre med ved, er du avhengig av at du har noen som kan levere veden, sier Mjelde.

Vei. Dersom det er vei frem til hytta må du regne med kostnader til vedlikehold, brøyting og eventuelt bompenger om det er en lokal bomvei.

Vedlikehold.
Som ethvert bygg må også hytta vedlikeholdes, og til det må du ha verktøy og utstyr. Det kan dreie seg om alt fra jevnlig beising eller maling til å reparere lekkasjer i taket. – Dette krever enten at du har tid til å ta seg av det selv, eller at du setter det bort til andre, og da blir det en helt annen pris, sier Mjelde.

Vann.
Dersom det ikke er innlagt vann på hytta, må du enten bruke kjøpevann eller investere i rensing av tilgjengelig vann for å kunne drikke det. I tillegg krever flere kommuner at gråvann renses før det slippes ut. Om du ønsker å legge inn vann, må du søke om utslipp av sanitært avløpsvann. – Bare det å behandle søknaden koster penger, sier Mjelde. I tillegg kommer selvsagt utgiftene til selve jobben med å legge inn vannet.

Møbler. Hvis du kjøper hytta umøblert, må du huske å ta med å beregningen hva det vil koste å innrede hytta.

Sjø. Har du hytte ved sjøen vil du kanskje ha båt. Da må du ta med kostnader til båt, motor, redningsvester, eventuelt fiskeutstyr, og kanskje båtplass eller naust om det ikke er tilgjengelig på eiendommen.

Men ikke alt er bare utgifter. Det finnes i det minste én positiv nyhet: hvis du har høy nettoformue kan du faktisk spare formueskatt ved å investere i fritidsbolig. Årsaken er at ligningsverdien av boliger aldri skal være høyere enn 30 prosent av markedsverdien.

Dessuten – å eie sin egen hytte er en verdi i seg selv. Muligheten til rekreasjon og friluftsliv på egen grunn gir en ubeskrivelig glede, avslutter Mjelde.

27. februar 2010 Sesselja Bigseth
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no