Bilde: Colourbox

Dette koster hytta

Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Mange hytteeiere oppdager at hytta blir dyrere enn forventet, sier Liv Mjelde, styreleder i Norges Hytteforbund. Hun anbefaler alle vordende hytteeiere å tenke nøye gjennom hvilke utgifter som er forbundet med et hyttekjøp.

- Sett opp et budsjett før du kjøper hytta og se hva kostnadene blir og om du kan forsvare det. Ikke glem renter og avdrag, kommunale avgifter og eventuelt skatt. Det kommer du ikke unna, sier hun.

Siden norske hytter spenner fra de enkleste bygg på noen få kvadratmeter til hyttepalass med en luksus de færreste kan drømme om, er det vanskelig å gi spesifikke priser. Det er likevel mulig å sette opp generelle punkter du som blivende hytteeier bør undersøke før du legger inn bud. Her er tretten ting du bør vurdere å ha med i hyttebudsjettet:


Liv Mjelde, styreleder i Norges Hytteforbund. Foto: Norges Hytteforbund

Festeavgift. Står hytta på festet grunn eller på eiendomsgrunn? Hvis tomta er festet, kommer det en årlig festeavgift.

Tinglysning.
Tinglysning og eventuelt dokumentavgift om du går gjennom megler. 

Lån.
Tar du opp lån, må du legge inn utgifter til renter og avdrag på lånet i budsjettet. Hvis du ikke har fastrente, må du ta høyde for en mulig renteøkning.

Forsikring.
Du bør forsikre både hytta og innboet. I fjor anslo If at over 100.000 hytter var underforsikret på innboet.

Kommunale avgifter.
Hvis hytta er tilknyttet de kommunale tjenestene, må du regne med kommunale avgifter til vann, avløp og renovasjon.

Hytteskatt.
Er det eiendomsskatt i kommunen? Eiendomsskatten gjelder for alle hovedbygninger på eiendommen, også hytter. – Enkelte kommuner ser eiendomsskatten som en mulighet til å ’melke’ hytteeierne, mens andre tar hensyn til at eiendomsskatten også vil ramme bøndene i kommunene, sier Mjelde.

Reise.
Reisekostnadene mellom hytta og hjemmet må også med i budsjettet. Kjører du bil, kommer det utgifter til bensin og kanskje bompenger.

Varme.
Fyringsutgifter, enten det er til strøm eller ved, må også med i beregningene.

Strøm
er ikke billig, og skal du fyre med ved, er du avhengig av at du har noen som kan levere veden, sier Mjelde.

Vei. Dersom det er vei frem til hytta må du regne med kostnader til vedlikehold, brøyting og eventuelt bompenger om det er en lokal bomvei.

Vedlikehold.
Som ethvert bygg må også hytta vedlikeholdes, og til det må du ha verktøy og utstyr. Det kan dreie seg om alt fra jevnlig beising eller maling til å reparere lekkasjer i taket. – Dette krever enten at du har tid til å ta seg av det selv, eller at du setter det bort til andre, og da blir det en helt annen pris, sier Mjelde.

Vann.
Dersom det ikke er innlagt vann på hytta, må du enten bruke kjøpevann eller investere i rensing av tilgjengelig vann for å kunne drikke det. I tillegg krever flere kommuner at gråvann renses før det slippes ut. Om du ønsker å legge inn vann, må du søke om utslipp av sanitært avløpsvann. – Bare det å behandle søknaden koster penger, sier Mjelde. I tillegg kommer selvsagt utgiftene til selve jobben med å legge inn vannet.

Møbler. Hvis du kjøper hytta umøblert, må du huske å ta med å beregningen hva det vil koste å innrede hytta.

Sjø. Har du hytte ved sjøen vil du kanskje ha båt. Da må du ta med kostnader til båt, motor, redningsvester, eventuelt fiskeutstyr, og kanskje båtplass eller naust om det ikke er tilgjengelig på eiendommen.

Men ikke alt er bare utgifter. Det finnes i det minste én positiv nyhet: hvis du har høy nettoformue kan du faktisk spare formueskatt ved å investere i fritidsbolig. Årsaken er at ligningsverdien av boliger aldri skal være høyere enn 30 prosent av markedsverdien.

Dessuten – å eie sin egen hytte er en verdi i seg selv. Muligheten til rekreasjon og friluftsliv på egen grunn gir en ubeskrivelig glede, avslutter Mjelde.

27. februar 2010
Mer om Kjøp og salg av bolig

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 

Dette bør du gjøre om en kjøper forsøker å kuppe bolighandelen

Som boligselger vil du kunne oppleve at potensielle kjøpere går utenom meglerapparatet og direkte til deg med et bud. Men bør du egentlig ta i mot...

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Advarer mot fagfolk på visning

Mange har med seg fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre seg at de ikke kjøper katta i sekken. – Det er ikke likegyldig hvem du har med deg,...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Dette huset ser helt vanlig ut, men bare vent til du kommer inn....

Huset i Kalmar i Sverige har fått mye oppmerksomhet, og det med god grunn!

Dette er verdens dyreste boliger

I følge CompareCamp er Buckingham Palace i London verdens dyreste bolig - selv om det finnes mer overdådige og utsmykkede palasser. Men, boligverdi handler ikke bare om boligen - det handler også om hvem som bor der. I dette tilfellet dronning Elisabeth II. 

Katten Tiffany økte boligpris med over 800 000 kr!

Da budgiveren oppdaget selgers katt økte de budet med over 800 000 kroner. Kjøperens barn hadde nemlig forelsket seg i katten Tiffany...

Hadde du tort å bo her?

Har du høydeskrekk? Da er ikke denne ferieboligen noe for deg! 

8 råd til boligkjøpere

Går du med planer om å kjøpe ny bolig? Få med deg disse rådene.

Unngå familiestrid om hytta

Ferieidyllen slår raskt sprekker når familien har ulike ønsker for bruk og utbedring av hytta.

Boligkjøpere frykter store uventede utgifter

Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerråde...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no