Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Til venstre: Patioen til forfatter Thor-Arne Hauers klassiske riad kan by på appelsiner, sitroner og oliven. Til høyre: Marrakesh har et yrende folkeliv nattestid. Her fra Djema el Fna.

 

 
Salong med sofaer og puffer er god å ty til ved selskapeligheter hos Thor Halvorsen.
Salong med sofaer og puffer er god å ty til ved selskapeligheter hos Thor Halvorsen.
Arabiske netter, ørken, fjell og hav.Marokko kan by på det meste, ikke minst et svært hyggelig prisnivå for nordmenn.

Mens prisene på ferieboliger er i ferd med å nå rekordhøyt nivå i populære land som Spania, Frankrike og Italia, er det fortsatt mulig å få seg et feriehus i Marokko for et forholdsvis anstendig beløp. Men hvor lenge det vil vare er ikke godt å si.

Populariteten er stigende, og det ryktes at bare i Marrakech har 80 000 franskmenn kjøpt seg feriebolig så langt.

– Det er langt mellom godbitene. Tidligere kunne man forholdsvis enkelt få tak i et restaureringsobjekt til en hyggelig pris. Nå må man gå i dybden dersom man skal gjøre det store varpet, forteller Thor-Arne Hauer.Nordmannen har bodd og arbeidet i Marokko gjennom 20 år, snakker arabisk og er forfatter av boken "Marokko". I tillegg driver han kursvirksomhet, reasearch- og logistikkvirksomhet, arrangerer private reiser i fjell og ørken, prosessveiledning for studenter og formidling av kultur og samfunnskunnskap. Mye med utgangspunkt i sitt 300 år gamle atriumhus i den gamle medinaen i Marrakech.


Leilighet eller riad
Det finnes i utgangspunktet to alternativer når man skal handle feriehus i Marokko. Enten kan man kjøpe en prosjektert feriebolig, lik en hvilken som helst

Stylisten Thor Halvorsen har et soverom i sin riad som bringer frem afrikanske følelser.
Stylisten Thor Halvorsen har et soverom i sin riad som bringer frem afrikanske følelser.

annen feriebolig i et hvilket som helst annet ferieland. Her har eiendomsmeglerne til enhver tid flere prospekter liggende. Disse boligene ligger oftest i kystbyene som Agadir og Essaouira, og et sveip på Internett forteller at prisene varierer fra 500 000 til et par millioner norske kroner.

Selve handelen skiller seg ikke så mye ut fra å handle bolig i Norge, kostnadene ligger på rundt 2,5 prosent av kjøpesummen, og handelen er trygg. Lovverket i Marokko krever at en notarius er involvert i enhver bolighandel, og når denne først har satt sin signatur på skjøtet er alt i sin skjønneste orden.

En annen mulighet er en leilighet eller en riad med beliggenhet i en medina (gammel bydel). Og en riad er nok ønskedrømmen for mange. Selv om prisene for et restaurert eksemplar begynner på rundt en million kroner og strekker seg himmelhøyt.

Thor Halvorsen har innredet en hyggelig lesekrok i sin riad.
Thor Halvorsen har innredet en hyggelig lesekrok i sin riad.

– Riad er synonymt med paradis, så det er kanskje ikke så merkelig at mange kan tenke seg det, sier Hauer.

En riad er et typisk marokkansk hus bygget rundt et atrium. Hjertet i huset er en åpen patio som varierer i størrelse, alt etter hvor stort huset er. Rundt denne ligger rommene, i flere etasjer, og på toppen er det ofte en takterrasse. Husene er ofte mange århundrer gamle, og kjennetegnes av de metertykke murveggene velegnet til å beskytte mot het sommersol. Men å kjøpe en riad kan være litt av en prosess.

– Det er her notarius kommer til sin rett. En riad er ofte nedarvet gjennom generasjoner, og arvingene kan være spredd rundt i hele verden. Så notarius har litt av et puslespill for å finne fram til alle, sørge for at de godkjenner salget og får sin rettmessige andel av arven. Men når alt er på plass og notarius har satt sitt stempel på papirene, er du garantert at du som kjøper er den rettmessige eieren, forteller Hauer.

 
Det er plassert mange små kraner og vasker rundt omkring i en riad.
Det er plassert mange små vasker og kraner rundt omkring i en riad.

Fornøyd
En annen nordmann som har kjøpt seg riad i hjertet av medinaen Marrakech, er stylisten og multikunstneren Tor Halvorsen. – Egentlig var det tilfeldighetenes spill at jeg kjøpte bolig i Marokko. Jeg var på en ørkentur for fire år siden. Reiste inn til Marrakech og ble helt betatt av byen.

Jeg kom over denne riaden, et restaureringsobjekt som jeg bare måtte ha. Prisen var på hyggelige 300 000 kroner, så jeg var heldig, forteller Halvorsen, som reiser ned så ofte han kan. Både for å feriere og for å arbeide med ulike prosjekter han til stadighet har gående.

– Marrakech er en by som har alt. Du har enorme kontraster fra det ytterst fattige og til det mest dekadente. Du har fortiden og framtiden i nåtiden på ett sted, og det appellerer til kreativiteten sammen med lys, farger, mennesker, lukter og stemninger,mener Tor Halvorsen.

 

Vender du blikket oppover ser du svalgangene med rom plassert rundt og himmelen. Thor-Arne har montert et solseil for å dempe lyset og beskytte mot solen.
Vender du blikket oppover ser du svalgangene med rom plassert rundt og himmelen. Thor-Arne har montert et solseil for å dempe lyset og beskytte mot solen.

Restaurering
Når boligen først er anskaffet, melder kanskje behovet for restaurering seg. Her kan det dukke opp noen skjær i sjøen. – Det største problemet er analfabetisme. Jeg har vært med på noen prosjekter, og skriftlige arbeidsordre fungerte dårlig. Alt måtte tegnes.

Det er selvsagt en fordel å være til stede selv, men har man ikke anledning til det må man alliere seg med noen kjentfolk, sier Halvorsen. Eller andre med bolig i området, som kjenner framgangsmåten. Alternativt personer som har spesialisert seg på kjøp av riad. Blir arbeidet fulgt opp holder håndverkerne stort sett god standard og gjør en anstendig jobb.

Ellers bør man være klar over at dersom man investerer i et gammelt hus, så melder behovet for oppussing seg med jevne mellomrom.

 

 

Nyttige nettsteder:
23. oktober 2008
Mer om Kjøp og salg av bolig

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 

Dette bør du gjøre om en kjøper forsøker å kuppe bolighandelen

Som boligselger vil du kunne oppleve at potensielle kjøpere går utenom meglerapparatet og direkte til deg med et bud. Men bør du egentlig ta i mot...

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Advarer mot fagfolk på visning

Mange har med seg fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre seg at de ikke kjøper katta i sekken. – Det er ikke likegyldig hvem du har med deg,...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Dette huset ser helt vanlig ut, men bare vent til du kommer inn....

Huset i Kalmar i Sverige har fått mye oppmerksomhet, og det med god grunn!

Dette er verdens dyreste boliger

I følge CompareCamp er Buckingham Palace i London verdens dyreste bolig - selv om det finnes mer overdådige og utsmykkede palasser. Men, boligverdi handler ikke bare om boligen - det handler også om hvem som bor der. I dette tilfellet dronning Elisabeth II. 

Katten Tiffany økte boligpris med over 800 000 kr!

Da budgiveren oppdaget selgers katt økte de budet med over 800 000 kroner. Kjøperens barn hadde nemlig forelsket seg i katten Tiffany...

Hadde du tort å bo her?

Har du høydeskrekk? Da er ikke denne ferieboligen noe for deg! 

8 råd til boligkjøpere

Går du med planer om å kjøpe ny bolig? Få med deg disse rådene.

Unngå familiestrid om hytta

Ferieidyllen slår raskt sprekker når familien har ulike ønsker for bruk og utbedring av hytta.

Boligkjøpere frykter store uventede utgifter

Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerråde...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no