Forbrukerrådet vil gjøre bolighandel tryggere med angrerett.
Forbrukerrådet vil gjøre bolighandel tryggere med angrerett. Bilde: Getty Images

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

– I flere tilfeller får ikke boligkjøperen god nok tid til å forhøre seg og undersøke ulike ting etter budrunden. Om det er flere manglende opplysninger om tilstanden til boligen i tillegg, vil muligheten for angrerett gjøre bolighandelen tryggere, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen.

Forbrukerrådet vil med forslaget unngå at boligkjøperen går i en felle ved at de ikke er fullstendig klar over hva de byr på. De mener angrerett vil gjøre bolighandelen tryggere, samtidig som det vil redusere konfliktnivået.

– Det er et høyt konfliktnivå rundt bolighandel i dag. Om viktig informasjon om tilstanden mangler, og både kjøper og selger er klar over at kjøperen har angrerett, tror vi dette kan være med på å redusere konfliktnivået, sier Bartholdsen.

Bør få 14 dager til å angre

Forbrukerrådet ønsker i utgangspunktet at kjøperen skal kunne få 14 dager på seg til å undersøke og forhøre seg med fagfolk om ulike ting etter budrunden. 

– Det er viktig å få frem at angreretten kun vil gjelde om det ikke finnes en tilstandsrapport og flere fakta om boligens tilstand mangler, sier Bartholdsen. 

Oppdager du flere feil gjennom undersøkingen som du vet at kommer til å koste deg ekstra, vil du altså ha muligheten til å ombestemme deg og trekke budet.

Forbrukerrådet mener det er viktig med en godt opplyst bolighandel vil være positivt for begge parter i handelen. Dette vil også minske sjansen for at selgeren opplever en stor tvist i etterkant av kjøpet.

Uenighet om forslaget

Bartholdsen forteller at nordmenn generelt setter stor pris på angrerett, og tror at forslaget vil bli positivt mottatt av mange boligkjøpere.

– Jeg tror de fleste boligkjøpere vil sette pris på angrerett, om de er i en situasjon hvor de må kjøpe en bolig uten tilstandsinformasjon, sier Bartholdsen.

Generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, mener derimot at et det vil være et fullstendig uforholdsmessig inngrep i bolighandelen i Norge, og tror at de eneste vinnerne vil være takstmennene. 

– Det vil medføre usikkerhet for selgere, samt skape merarbeid for meglerne og merutgifter for forbrukerne. Det vil i mange tilfeller kunne føre til prisreduksjon helt uavhengig av boligens kvalitet for eiendommer som må averteres på ny. De eneste vinnerne vil være takstmennene, sier Batta.

Kan virke prisdempende for selgeren

Batta mener at det å innføre angrerett kan virke prisdempende for selgeren i bolighandelen, da flere kanskje vil tro at det er mye galt med boligen ettersom forrige kjøper angret.

– Det kan virke sterkt prisdempende for den aktuelle boligen om den dukker opp igjen etter noen uker, da mange kjøpere vil tenke at den som angret seg kan ha funnet mye galt, sier Batta.  

Han poengterer også at ikke alle bruker angreretten til det den egentlig er ment til. 

– Vedkommende som angret kan i visse tilfeller bruke den manglende tilstandsrapporten som påskudd for å heve kjøpet fordi det dukket opp en annen bolig han heller ville ha, sier Batta. 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

8. januar 2016
Mer om Kjøp og salg av bolig

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 

Dette bør du gjøre om en kjøper forsøker å kuppe bolighandelen

Som boligselger vil du kunne oppleve at potensielle kjøpere går utenom meglerapparatet og direkte til deg med et bud. Men bør du egentlig ta i mot...

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Advarer mot fagfolk på visning

Mange har med seg fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre seg at de ikke kjøper katta i sekken. – Det er ikke likegyldig hvem du har med deg,...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har nemlig bygget en berg og dalbane gjennom huset som skal selges. Her får alle potensielle kjøpere ta seg en fartsfylt tur gjennom huset! 

Dette huset ser helt vanlig ut, men bare vent til du kommer inn....

Huset i Kalmar i Sverige har fått mye oppmerksomhet, og det med god grunn!

Dette er verdens dyreste boliger

I følge CompareCamp er Buckingham Palace i London verdens dyreste bolig - selv om det finnes mer overdådige og utsmykkede palasser. Men, boligverdi...

Katten Tiffany økte boligpris med over 800 000 kr!

Da budgiveren oppdaget selgers katt økte de budet med over 800 000 kroner. Kjøperens barn hadde nemlig forelsket seg i katten Tiffany...

Hadde du tort å bo her?

Har du høydeskrekk? Da er ikke denne ferieboligen noe for deg! 

8 råd til boligkjøpere

Går du med planer om å kjøpe ny bolig? Få med deg disse rådene.

Unngå familiestrid om hytta

Ferieidyllen slår raskt sprekker når familien har ulike ønsker for bruk og utbedring av hytta.

Boligkjøpere frykter store uventede utgifter

Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerråde...

– Fra nyttår blir ulovlige boligendringer avslørt

Fra og med januar 2015 vil den nye boligsalgsrapporten avsløre endringer fordi takstmannen plikter å sammenligne objektet med opprinnelige godkjente...