Bilde: Colourbox

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Boligen er sannsynligvis den største investeringen du gjør som privatperson. Likevel er det mange som bruker atskillig mindre tid på å undersøke en bolig enn en bil før de kjøper. Andre vil gjerne undersøke boligen, men vet ikke helt hva de bør se etter. Spesielt for førstegangskjøpere kan det være overveldende å prøve å sette seg inn i alt som kan gå galt i et hus.

– Etter kjøpet oppdager mange svakheter ved boligen som det er kostbart å utbedre. Utgiftene kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt budsjett. Boligkjøpet blir en hengemyr, sier seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Trond Bøhlerengen.


Boligkjøperboka: Gir råd om hva du bør undersøke før kjøpet.

Bok skal hjelpe
Nå er det også kommet en egen bok fra Sintef Bygforsk for deg som skal kjøpe bolig - Boligkjøperboka.

Boka er delt inn i fire deler, og hoveddelen utgjør undersøkelse av boligen. Her får du råd om hva du bør se etter både når det gjelder beliggenhet og uteplasser og når det kommer til tekniske anlegg, konstruksjon og bokvalitet. Den tar for seg alt fra de virkelige store ting, som tomtegrense og yttervegger, til de helt små sakene, som dårlig skjøtede taklister.

– Det mange ikke er klar over, er at taksten ikke er en grundig tilstandsrapport. En slik rapport må legges fram spesielt. En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter, sier Bøhlerengen, som er en av forfatterne av boka.

Kjøpevettregler
Hendige sjekklister gjør det enkelt å se hva du bør passe på i hvert område av boligen. "Fra byggereglene" gir deg vink om hva som er korrekt etter byggereglene, for eksempel at "i oppholdsrom skal minst ett vindu eller en dør mot det fri kunne åpnes". I listen "Registrer selv" får du råd om hva du bør se, lukte, lytte og kjenne etter selv, mens "spør, undersøk" lister opp spørsmål det kan være nyttig å stille til eier eller megler.

Teksten er rikt illustrert med både fotografier og tegninger som gir visuelle forklaringer. Her får du eksempler både på positive ting å se etter og uheldige løsninger og skader.

Siste dele av boken omhandler kjøpevettregler for deg som skal kjøpe bolig. Disse er utarbeidet av Forbrukerrådet. Her er det råd å hente både for deg som skal kjøpe bruktbolig eller ferdigstilt bolig og for deg som skal kjøpe uferdig bolig eller bolig borettslag eller sameie.

28. oktober 2009
Mer om Kjøp og salg av bolig

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 

Dette bør du gjøre om en kjøper forsøker å kuppe bolighandelen

Som boligselger vil du kunne oppleve at potensielle kjøpere går utenom meglerapparatet og direkte til deg med et bud. Men bør du egentlig ta i mot...

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Advarer mot fagfolk på visning

Mange har med seg fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre seg at de ikke kjøper katta i sekken. – Det er ikke likegyldig hvem du har med deg,...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Dette huset ser helt vanlig ut, men bare vent til du kommer inn....

Huset i Kalmar i Sverige har fått mye oppmerksomhet, og det med god grunn!

Dette er verdens dyreste boliger

I følge CompareCamp er Buckingham Palace i London verdens dyreste bolig - selv om det finnes mer overdådige og utsmykkede palasser. Men, boligverdi handler ikke bare om boligen - det handler også om hvem som bor der. I dette tilfellet dronning Elisabeth II. 

Katten Tiffany økte boligpris med over 800 000 kr!

Da budgiveren oppdaget selgers katt økte de budet med over 800 000 kroner. Kjøperens barn hadde nemlig forelsket seg i katten Tiffany...

Hadde du tort å bo her?

Har du høydeskrekk? Da er ikke denne ferieboligen noe for deg! 

8 råd til boligkjøpere

Går du med planer om å kjøpe ny bolig? Få med deg disse rådene.

Unngå familiestrid om hytta

Ferieidyllen slår raskt sprekker når familien har ulike ønsker for bruk og utbedring av hytta.

Boligkjøpere frykter store uventede utgifter

Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerråde...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no