Kjøp av hytte

Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengene dine?

Terra Eiendomsmegling Lillehammer er en av de eiendomsmeglerne som selger mange fritidseiendommer på fjellet.

– Ja, og vi har spesialisert oss på områdene i Gudbrandsdalen som omfatter blant annet Hafjell, Kvitfjell, Sjusjøen, Skei, Gålå, de kanskje mest attraktive hytteområdene vi har på fjellet, sier daglig leder Stig H. Svartor.

– Men de fleste av de samme reglene gjelder uansett om du ønsker hytte i fjellet, i lavlandet eller nær sjøen.

Alle prisklasser
Svartor kan fortelle at de har kjøpere i nær sagt alle prisklasser fra eiendommer til fem hundre tusen kroner og helt opp til hytter i luksusklassen som kan komme opp i fra syv til ti millioner kroner.

– Som seriøse meglere anbefaler vi alle våre oppdragsgivere (selger) å kjøpe en boligsalgsrapport eller eventuelt en vanlig takst når det gjelder de rimeligste hyttene, uttaler Svartor.

Dette kan spare både selger og oss som meglere for mange utfordringer når det gjelder tekniske spørsmål og evt. problemer i etterkant av et salg. Dersom hyttekjøper ønsker å sikre seg best mulig, anbefaler vi, i tillegg til å selv foreta grundige undersøkelser, som jeg blant annet nevner noen av nedenfor, å tegne en boligkjøperforsikring.

Beliggenhet
Vi ser at beliggenheten på eiendommen er veldig viktig og at de aller fleste kjøpere er svært opptatt av denne. Derfor kan det være svært lønnsomt å investere noen kroner ekstra i en attraktivt beliggende hytte fremfor å kjøpe en rimeligere med dårligere beliggenhet. I hvert fall gjelder dette dersom man en gang vurderer å selge, noe svært mange faktisk gjør en eller annen gang. Selv om de fleste har langsiktig perspektiv på investeringen, får man lettere igjen pengene sine ved å ha god beliggenhet, mener megleren.

Trender
En trend vi ser bare tydeligere og tydeligere er at hytter som ligger i prisklasse opp til 1,5 million kroner blir mer og mer populære. Ofte dreier det seg også om hytter som verken har innlagt strøm, vann eller avløp. Nå får man gode tekniske løsninger også for disse hyttene så dette er ikke lenger et «problem», bare en liten utfordring, mener Svartor. Ikke koster løsningene all verden lenger heller, i hvert fall ikke i forhold til den totale investeringen og den komforten du tross alt oppnår.

Et 12 volts elektrisk anlegg og gass, både for varmvann og komfyr i tillegg til gode sanitæranlegg finnes i mange utgaver og prisklasser. Faktisk selges disse hyttene i dagens marked lettere enn en eiendom som ligger i, for eksempel, fire til fem millioners klassen.

Mange av de rimeligere hyttene, på fjellet, ligger riktig nok lenger unna de mest populære alpinanleggene men til gjengjeld har de ofte et godt langrennsløypetilbud rett utenfor døra. Områder som Kvamsfjellet, Sjusjøen og Ringebufjellet er typiske eksempler på akkurat dette. Meget populære områder, sier Terramegleren på Lillehammer.

Vær bevisst
Hos oss i Gudbrandsdalen er det gjerne mye snø i fjellet til langt utpå våren og kjøper kan ha problemer med å få sett alt han eller hun burde se så lenge snøen dekker området, et problem som ikke er så fremtredende dersom en velger en hytte i lavlandet eller ved sjøen. Derimot kan råte være et større problem i fuktigere klima, og da særlig i tilknytning til sjøen.

I begge tilfeller kan derimot drømmehytta noen ganger ligge et stykke fra bilvei i tillegg til å være «godt innpakket» i snø. Da er det svært viktig å ta seg god tid, være påpasselig og lese takst/boligsalgsrapport ekstra nøye, still også relevante og gjerne kritiske spørsmål til selger/megler. I tillegg kan det være lurt å ta en telefon til den takstmann som har utferdiget taksten for å utdype svarene.

Når det gjelder nyere hytter som kanskje er under ett år gamle synes vi det er viktig å påse at man i tillegg får skikkelig innsyn i ettårs befaringen fra utbygger/ entreprenør. Be også om å få oversikt over hvilke fagfolk som er benyttet.

Vi eiendomsmeglere som driver med fritidsboliger, sier ofte at man kjøper nøkkelen til en opplevelse, og den er like god uavhengig av prisen på hytta. Det er viktig å huske dette, mener Stig H. Svartor i Terra Eiendomsmegling i Lillehammer.

17. mars 2009
Mer om Kjøp og salg av bolig

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 

Dette bør du gjøre om en kjøper forsøker å kuppe bolighandelen

Som boligselger vil du kunne oppleve at potensielle kjøpere går utenom meglerapparatet og direkte til deg med et bud. Men bør du egentlig ta i mot...

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Advarer mot fagfolk på visning

Mange har med seg fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre seg at de ikke kjøper katta i sekken. – Det er ikke likegyldig hvem du har med deg,...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Dette huset ser helt vanlig ut, men bare vent til du kommer inn....

Huset i Kalmar i Sverige har fått mye oppmerksomhet, og det med god grunn!

Dette er verdens dyreste boliger

I følge CompareCamp er Buckingham Palace i London verdens dyreste bolig - selv om det finnes mer overdådige og utsmykkede palasser. Men, boligverdi handler ikke bare om boligen - det handler også om hvem som bor der. I dette tilfellet dronning Elisabeth II. 

Katten Tiffany økte boligpris med over 800 000 kr!

Da budgiveren oppdaget selgers katt økte de budet med over 800 000 kroner. Kjøperens barn hadde nemlig forelsket seg i katten Tiffany...

Hadde du tort å bo her?

Har du høydeskrekk? Da er ikke denne ferieboligen noe for deg! 

8 råd til boligkjøpere

Går du med planer om å kjøpe ny bolig? Få med deg disse rådene.

Unngå familiestrid om hytta

Ferieidyllen slår raskt sprekker når familien har ulike ønsker for bruk og utbedring av hytta.

Boligkjøpere frykter store uventede utgifter

Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerråde...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no