Bilde: Colourbox

Når boligen "selges som den er"

Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

I et boligprospekt står det ofte at boligen "selges som den er". Hva innebærer egentlig det? Vi har bedt Vi i villas egen ekspert på juridiske eiendomsspørsmål om å forklare begrepet.

– At en bolig "selges som den er" betyr folkelig sagt at det øker terskelen for arten og omfanget av de feil som kan utgjøre en såkalt ”mangel” etter avhendingsloven, sier advokatfullmektig Vegard Syvertsen hos advokatfirmaet Grande & Co.


Still spørsmål: Sørg for å få vite alt som er om huset før du kjøper det.

Tre muligheter
Det finnes likevel tre måter man kan nå frem med krav om feil på eiendommen, selv om den selges som den er.

– Det ene er at eiendommen kan sies å være i vesentlig dårligere stand enn det kjøper kunne ha grunn til å forvente ut fra kjøpesum, alder eller lignende.  I en helt fersk høyesterettsdom fra februar 2010, slås det fast at en slik feil må koste minst 5-6 prosent av kjøpesummen for at det skal regnes som mangel. Koster det mindre, må du regne med å ta kostnadene på egen kappe, forklarer Syvertsen. Han tror likevel at det for nyere boliger vil være lettere å nå frem med krav som er prosentvis lavere enn ovennevnte ”grense” på 5-6 %.

Riktig informasjon er viktig
De to andre tilfellene hvor det kan hevdes at det er feil på en bolig som selges som den er, involverer informasjonen du som kjøper får om boligen.

– Det er da snakk om at selger enten har holdt tilbake opplysninger eller gitt feilaktige opplysninger. I disse tilfellene kan det regnes som en mangel, så fremt at dette er opplysninger som kan forventes å kunne ha påvirket avtalen i noen grad, sier Syvertsen.

Må bevises
Det er disse to punktene, som er regulert under paragrafene 3-7 og 3-8 i avhendingslova, som gjør det så viktig for boligselgere å gi riktig og tilstrekkelig informasjon. Men det kan også være vanskelig for kjøper å bevise hvorvidt selger med viten og vilje har trikset med informasjonen dersom man i ettertid oppdager en feil med boligen.

– Det innebærer at dersom du ikke kan sannsynliggjøre at selger med vilje har holdt noe tilbake eller gitt uriktige opplysninger, er eneste mulighet til å kreve mangel at boligen dersom den kan sies å være i vesentlig dårligere stand enn du kunne ha forventet. Men hvis denne mangelen altså koster under fem-seks prosent av kjøpesummen, vil du neppe få gjennomslag i rettsystemet, og du må belage deg på å ta kostnadene selv, sier Syvertsen.

Kan virke urimelig
Majoriteten av boliger i dag selges som de er.

– Det var ikke intensjonen da denne muligheten ble innført, men nå er det nærmest blitt hovedregelen, sier Syvertsen.

– For kjøper oppfattes det gjerne som negativt at man må klare å bevise at selger har holdt tilbake opplysninger. Det kan føles urimelig å måtte dekke mangler for opp mot hundre tusen kroner selv, når du nettopp har kjøpt en bolig til over to millioner kroner, sier Syvertsen.

For selgere kan det derimot regnes som gunstig, siden man til en viss grad fraskriver seg ansvar.

17. februar 2010
Mer om Kjøp og salg av bolig

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 

Dette bør du gjøre om en kjøper forsøker å kuppe bolighandelen

Som boligselger vil du kunne oppleve at potensielle kjøpere går utenom meglerapparatet og direkte til deg med et bud. Men bør du egentlig ta i mot...

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Advarer mot fagfolk på visning

Mange har med seg fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre seg at de ikke kjøper katta i sekken. – Det er ikke likegyldig hvem du har med deg,...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Dette huset ser helt vanlig ut, men bare vent til du kommer inn....

Huset i Kalmar i Sverige har fått mye oppmerksomhet, og det med god grunn!

Dette er verdens dyreste boliger

I følge CompareCamp er Buckingham Palace i London verdens dyreste bolig - selv om det finnes mer overdådige og utsmykkede palasser. Men, boligverdi handler ikke bare om boligen - det handler også om hvem som bor der. I dette tilfellet dronning Elisabeth II. 

Katten Tiffany økte boligpris med over 800 000 kr!

Da budgiveren oppdaget selgers katt økte de budet med over 800 000 kroner. Kjøperens barn hadde nemlig forelsket seg i katten Tiffany...

Hadde du tort å bo her?

Har du høydeskrekk? Da er ikke denne ferieboligen noe for deg! 

8 råd til boligkjøpere

Går du med planer om å kjøpe ny bolig? Få med deg disse rådene.

Unngå familiestrid om hytta

Ferieidyllen slår raskt sprekker når familien har ulike ønsker for bruk og utbedring av hytta.

Boligkjøpere frykter store uventede utgifter

Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerråde...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no