Bilde: Klaus Wærpen og Colourbox

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Sommeren og høsten 2008 opplevde man de fleste steder i landet et betydelig tråere marked ved salg av bolig. Færre på visning og bud som lot vente på seg ga lengre salgstid. Da er det viktig å sørge for at boligen din ikke blir en «hyllevare» som etterhvert går ut på dato hos megleren din, mener dagligleder Vibeke Voksøy i Ring Eiendomsmegling på Jessheim.
For å unngå dette, har hun laget noen enkle tips som kan være til nytte for boligselgere.

Riktig megler
For det første bør du velge riktig megler, mener Voksøy. Det er særlig i nedgangstider at selger opplever hva de virkelig flinke meglerne viser hva de kan i forhold til gjennomsnittsmeglerne
Enkelte meglere oppnår gode salg og gode priser selv i dårlige tider. Det er ikke tilfeldig, men resultat av iherdig og riktig jobbing.
Den megleren du er på jakt etter, er ikke nødvendigvis den rimeligste. For hun eller han er etterspurt og vet godt sin egen verdi. Derfor kan bli dyrt å la prisen på meglertjenesten være avgjørende for valget ditt.
Styr unna «ekspeditørene», dvs. de meglerne som mener at boligen selger seg selv og at meglerens oppgave er å ekspedere de formelle forholdene rundt boligsalget. Disse meglerne faller igjennom i dårlige tider.

Det er flere måter å finne den riktige megleren på. Spør gjerne venner og bekjente om deres eventuelle erfaringer. Ryktet om gode meglere sprer seg like fort som om de dårlige. Hvis dette ikke gir resultater, så inviter hjem til deg noen meglere som du ser ofte i avisen og som har mange boliger. La dem presentere seg og sitt «produkt». Be megleren om flere referanser fra tidligere kunder. Ring disse og spør hvordan megleren arbeider.


Daglig leder i Ring Eiendomsmegling, Vibeke Voksøy, gir nyttige tips i forbindelse med boligsalg.

Kristisk til takst
Å anslå salgsverdien på en bolig, særlig eneboliger, er ingen presis vitenskap. Inviterer du tre takstmenn, er det stor sannsynlighet for at du vil få tre forskjellige verdianslag på boligen din. Dersom du selv mener at taksten du har fått er lav, så ta dette opp med megler/takstmann. Det er i de fleste tilfeller naturlig å sette prisantydningen i nærheten av taksten.
Har du få budgivere, vil sannsynligheten for å få et bud over takst og prisantydning være liten, uansett hvor interessert den ene budgiveren er i boligen din. Vær kritisk hvis megleren anbefaler deg å godta en lav takst fordi dette vil skaffe flere interessenter og at prisen antagelig vil havne der du har forventet likevel.

Lytt til profesjonelle råd
Det er vesentlig at boligen, når den presenteres overfor markedet, er tiltalende og gir et inntrykk av kvalitet. En del ting bør kanskje utbedres. Det kan være lister som mangler her og der, uferdige ting som må flikkes på, vegger som bør males om osv. Dette er ting en dyktig megler vil se relativt fort. Følg disse rådene, selv om det innebærer at du må be venner på dugnad et par helger og det koster deg noen tusenlapper i materialer.
Styr unna de store renoveringsprosjekter som gjelder bad og kjøkken. Å foreta en fullstendig oppussing av slike rom er ofte svært kostbart. Disse pengene vil du sjeldent få igjen når du selger.

– Fjern de helt personlige tingene som familiebilder, nips og overflødige møbler. Under visningen er det viktig at eventuelle interessenter møter en bolig de kan «se seg selv bo i». Det er ofte vanskelig hvis man har følelsen av å være på besøk i en annens hjem. Her bør du også følge meglerens råd, anbefaler Vibeke Voksøy.

9. februar 2009
Mer om Kjøp og salg av bolig

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 

Dette bør du gjøre om en kjøper forsøker å kuppe bolighandelen

Som boligselger vil du kunne oppleve at potensielle kjøpere går utenom meglerapparatet og direkte til deg med et bud. Men bør du egentlig ta i mot...

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Advarer mot fagfolk på visning

Mange har med seg fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre seg at de ikke kjøper katta i sekken. – Det er ikke likegyldig hvem du har med deg,...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Dette huset ser helt vanlig ut, men bare vent til du kommer inn....

Huset i Kalmar i Sverige har fått mye oppmerksomhet, og det med god grunn!

Dette er verdens dyreste boliger

I følge CompareCamp er Buckingham Palace i London verdens dyreste bolig - selv om det finnes mer overdådige og utsmykkede palasser. Men, boligverdi handler ikke bare om boligen - det handler også om hvem som bor der. I dette tilfellet dronning Elisabeth II. 

Katten Tiffany økte boligpris med over 800 000 kr!

Da budgiveren oppdaget selgers katt økte de budet med over 800 000 kroner. Kjøperens barn hadde nemlig forelsket seg i katten Tiffany...

Hadde du tort å bo her?

Har du høydeskrekk? Da er ikke denne ferieboligen noe for deg! 

8 råd til boligkjøpere

Går du med planer om å kjøpe ny bolig? Få med deg disse rådene.

Unngå familiestrid om hytta

Ferieidyllen slår raskt sprekker når familien har ulike ønsker for bruk og utbedring av hytta.

Boligkjøpere frykter store uventede utgifter

Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerråde...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no