Bilde: Colourbox

Sjekkliste for utvendig visning

Begynn visningen med å gå over eiendommen utvendig først. Vi gir deg sjekklista for hva du skal se etter.
Foto: Colourbox. Start visningen med å ta en runde rundt huset for å gjøre deg opp en mening om tomt og bolig.
- Gå over eiendommen utvendig først. Ta en runde rundt huset og gjør deg opp en mening om tomt og bolig. Spør deg selv om dette er et sted hvor du kunne tenke deg å bo. Hvordan er det å stå opp her om morgenen, gå ut på terrassen og ta dagens første kopp kaffe? sier daglig leder i NITO Takst, Kai-Haftor Olsen, og foreslår at du starter visningen allerede ved adkomsten til eiendommen.

Adkomst
Det første du bør gjøre når du kommer til en visning, er å se på adkomsten til boligen.
Hvis adkomstveien er bratt oppover eller bratt nedover, kan det vanskeliggjøre bruken av eiendommen. Å legge om en adkomstvei kan være kostbart. Hvis visningen er sommerstid, vurder hvordan det vil være der på vinteren. Hvis adkomsten er bratt opp eller bratt ned, kan det vanskeliggjøre bruken av eiendommen. Det kan også forringe annenhåndsverdien når du skal selge eiendommen igjen.

Tomt
Vurder anvendeligheten av selve tomta. Har den tilstrekkelige flate områder for å kunne utnytte din families behov? Er den grei å holde ved like? Plenklipping i bratt og ulent terreng kan være en stor utfordring!

Naboeiendommer
Det neste du bør se på, er avstand og beliggenhet i forhold til naboer. Hvordan ligger eiendommen i forhold til nabohusene, i forhold til sol, skygge, utsyn, høy vegetasjon, trafikkert vei, jernbanelinje etc? Det aller meste utendørs er statisk, og det får du ikke gjort noe med. Og det som kan endres utendørs, koster gjerne mye penger å få gjort noe med.

Vedlikehold
Vurder deretter det utvendige vedlikeholdet av huset. Ser det akseptabelt ut for deg? Er huset dårlig vedlikeholdt, så kan det bety mye egeninnsats eller kostnader for å få det slik du ønsker. Det er viktig å danne seg en oppfatning av om huset ligger i spesielt utsatt område, med mye sot, svevestøv og lignende. Dette krever hyppige vedlikeholdsintervaller.

Tak
Løft blikket opp mot taket. Ser det rett og fint ut, eller er det store skjevheter eller såkalt heng på mønet. Sistnevnte kan tyde på at det er setninger i huset. Se også på tilstanden på taksteinen, ser den jevn og fin ut? Hvordan er overgangen mellom tak og vegger? Er det svarte flekker på vegger under tak, kan det tyde på at taket har vært utett,

Yttervegger og grunnmur
Se etter sprekker og om det er mugg- eller soppvekst på grunnmuren. Takstmann skal ha sjekket kledningen for råte, men ønsker du å sjekke kledningen selv, kan du ta en kniv eller skrujern og stikke inn i endeveden. Hvis den glir lett inn, er det et tegn på at kledningen er mangelfullt vedlikeholdt. Dersom det er mye sprekker i nedkanten av kledningen, så tilsier dette feil montering av kledningen og/eller manglende vedlikehold. Hvis kledningen ser hel og fin ut og det ser godt vedlikeholdt ut, kan du slå deg til ro med det du har sett og heller støtte deg på det som står beskrevet i takstrapporten.

Terreng
Vurder terrenget rundt huset. Er det steder hvor vann fra terreng blir liggende mot grunnmuren? Det kan for eksempel være på grunn av groper i terrenget, noe som kan gjøre at grunnmuren stadig får tilført fuktighet ved regn og snøsmelting. Selv om dette kan være lett å rette opp i etter et kjøp, kan det være at fuktigheten allerede har trukket inn i muren, med de påfølgende problemer det gir. Stadig tilførsel av fukt mot en grunnmur, gjør at muren ikke får anledning til å tørke. Dette kan påvirke innemiljøet i hele huset.
23. oktober 2008
Mer om Kjøp og salg av bolig

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 

Dette bør du gjøre om en kjøper forsøker å kuppe bolighandelen

Som boligselger vil du kunne oppleve at potensielle kjøpere går utenom meglerapparatet og direkte til deg med et bud. Men bør du egentlig ta i mot...

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Advarer mot fagfolk på visning

Mange har med seg fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre seg at de ikke kjøper katta i sekken. – Det er ikke likegyldig hvem du har med deg,...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Dette huset ser helt vanlig ut, men bare vent til du kommer inn....

Huset i Kalmar i Sverige har fått mye oppmerksomhet, og det med god grunn!

Dette er verdens dyreste boliger

I følge CompareCamp er Buckingham Palace i London verdens dyreste bolig - selv om det finnes mer overdådige og utsmykkede palasser. Men, boligverdi handler ikke bare om boligen - det handler også om hvem som bor der. I dette tilfellet dronning Elisabeth II. 

Katten Tiffany økte boligpris med over 800 000 kr!

Da budgiveren oppdaget selgers katt økte de budet med over 800 000 kroner. Kjøperens barn hadde nemlig forelsket seg i katten Tiffany...

Hadde du tort å bo her?

Har du høydeskrekk? Da er ikke denne ferieboligen noe for deg! 

8 råd til boligkjøpere

Går du med planer om å kjøpe ny bolig? Få med deg disse rådene.

Unngå familiestrid om hytta

Ferieidyllen slår raskt sprekker når familien har ulike ønsker for bruk og utbedring av hytta.

Boligkjøpere frykter store uventede utgifter

Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerråde...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no