Sjekkliste for visning i hovedetasjen

Hovedetasjen er ofte den viktigste delen av boligen, fordi det er der du oppholder deg det meste av din våkne hverdag. Derfor bør du begynne visningen der.


Foto: Colourbox. Uvanlige hus eller romløsninger kan være spennende, men kan også gjøre det vanskeligere å selge huset senere.
I forrige artikkel fortalte vi om hva du bør se etter utvendig når du er på visning. I denne artikkelen beveger vi oss inn i huset.
- Legg deg på minne alle avvik du har sett ute, og ta det med deg når du går inn i huset. Hvis du for eksempel har sett at det var en grop i terrenget hvor regnvann kan samle seg nær grunnmuren, bør du ta en ekstra god titt på den veggen i kjelleren, sier daglig leder i NITO Takst, Kai-Haftor Olsen.

Generelt:
Mange blir fascinert av uvanlige hus. Hus med spesiell takform, vindusløsninger, utbygg, takoppbygg etc. Vær klar over at disse husene kan være vanskelige og kostbare å vedlikeholde, samt at de kan medføre hyppigere behov for vedlikehold. Hvis du kommer til et særegent hus som kanskje bare 1 av 10 000 bygger, så er det trolig at det 1 av 10 000 som har interesse av huset når du en gang ønsker å selge det. Selv om det primært er boverdien for deg du skal dekke, så er det viktig å ta hensyn til markedsverdien noen år fremover i tid, enten du skal refinansiere eller selge.

Inngangen
Det første du bør gjøre når du kommer inn, er å stoppe allerede i vindfanget eller entreen og dra inn luft og snuse som en hund. Årsaken er at du vil kunne kjenne mugglukt eller andre unormale lukter aller best med det samme du kommer utenfra og inn i huset. Merker du en uvanlig lukt, bør du være oppmerksom på det. En søtlig lukt kan, for eksempel, skyldes skadelige sopper.

Førsteinntrykk
Gjør som takstmenn og meglere når du kommer inn i et rom for første gang: Still deg opp ved døra og se på de store linjene i rommet. Se om linjene i rommet er rette, dvs. om overgangene mellom vegger, gulv og tak er rettlinjede. Fravik kan bety at det er setningsskader i huset, råte osv. Se for deg ditt behov, dine møbler og dine ønsker for bruken av de enkelte rommene. Ikke bli blendet av styling eller andre momenter som bidrar til å trekke fokus vekk fra selve rommet.

Gulv
Når du går over gulvet, hør etter om det knirker og kjenn om det svikter eller gynger. I gamle hus er ikke dette uvanlig fordi man brukte andre typer bjelkelag før i tiden, men i nye hus bør gulvene være relativt stabile. Knirk kan ofte bagatelliseres av selger. Selv om mange hevder at det skal være knirk i gamle gulv, så må man ikke glemme at knirk er forstyrrende og skal egentlig ikke være der, hvis konstruksjonene er bygd opp korrekt.

Stue
Ta et overblikk først. Virker stuen innbydende? Er det langt å gå fra stue til kjøkken? Hvordan er overflatene? Er det skader? Hvordan kan rommer møbleres? Er det flere alternativer? Se på vindusløsninger og luftemuligheter. Hvor står sola klokken tolv? Må du investere i solavskjermingssystemer for å ha det levelig i stua? Er det mulig å gå fra stua til terrasse eller terreng? Det har med den generelle komforten og brukervennligheten å gjøre.

Man bør ha flere fyringsmuligheter. Alternative fyringsmuligheter er viktig, både for komforten og økonomien. Er det ildsted i stua? Hvis så, er det en moderne ovn med god forbrenning eller en gammel som må skiftes ut snart? Hvis det er peis, er den lukket eller åpen? Ulempen med åpne, murte peiser er at mye av varmen forsvinner opp og blir borte. Du får bedre effekt med en lukket peis. Sikkerhetsmessig er det en stor fordel å kunne lukke igjen dørene i peisen når du forlater rommer for natten.

Fremtid
Tenk også på fremtidige situasjoner. Hvordan blir situasjonen hvis en i husstanden må bruke krykker eller havner i rullestol? Er hovedetasjen tilrettelagt slik at det er mulig å bo kun på denne ene etasjen i en kortere eller lengre periode? Fleksibilitet i planløsningen er nyttig både for deres egen del, om uhellet skulle være ute, og ved fremtidig videresalg av huset, ettersom dere dermed treffer flere potensielle kjøpere.

Kjøkken og bad blir omtalt i en egen artikkel.
23. oktober 2008
Mer om Kjøp og salg av bolig

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 

Dette bør du gjøre om en kjøper forsøker å kuppe bolighandelen

Som boligselger vil du kunne oppleve at potensielle kjøpere går utenom meglerapparatet og direkte til deg med et bud. Men bør du egentlig ta i mot...

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Advarer mot fagfolk på visning

Mange har med seg fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre seg at de ikke kjøper katta i sekken. – Det er ikke likegyldig hvem du har med deg,...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Dette huset ser helt vanlig ut, men bare vent til du kommer inn....

Huset i Kalmar i Sverige har fått mye oppmerksomhet, og det med god grunn!

Dette er verdens dyreste boliger

I følge CompareCamp er Buckingham Palace i London verdens dyreste bolig - selv om det finnes mer overdådige og utsmykkede palasser. Men, boligverdi handler ikke bare om boligen - det handler også om hvem som bor der. I dette tilfellet dronning Elisabeth II. 

Katten Tiffany økte boligpris med over 800 000 kr!

Da budgiveren oppdaget selgers katt økte de budet med over 800 000 kroner. Kjøperens barn hadde nemlig forelsket seg i katten Tiffany...

Hadde du tort å bo her?

Har du høydeskrekk? Da er ikke denne ferieboligen noe for deg! 

8 råd til boligkjøpere

Går du med planer om å kjøpe ny bolig? Få med deg disse rådene.

Unngå familiestrid om hytta

Ferieidyllen slår raskt sprekker når familien har ulike ønsker for bruk og utbedring av hytta.

Boligkjøpere frykter store uventede utgifter

Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerråde...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no