Forbrukerombudet Gry Nergård gleder seg over de nye reglene om skriftlige budrunder. "Boligkjøpere kan da føle seg trygge på at alle budene som blir lagt inn er reelle", sier hun.
Forbrukerombudet Gry Nergård gleder seg over de nye reglene om skriftlige budrunder. "Boligkjøpere kan da føle seg trygge på at alle budene som blir lagt inn er reelle", sier hun. Bilde: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

"Skriftlige bud gjør huskjøpet tryggere"

Finansdepartementet har bestemt at fra årsskiftet er det bare skriftlige bud som gjelder ved budrunder. Forbrukerombudet er positiv til de nye reglene.
    – Dette er viktige grep for et tryggere boligmarked for forbrukerne, sier Gry Nergård.

Det var den 21. juni som Finansdepartemenetet bestemte at eiendomsmeglerforskriften om dokumentasjon av budrunder skal endres. Endringene innebærer at eiendomsmeglere og advokater som driver eiendomsmegling skal kommunisere skriftlig ved budrunder. Med andre ord vil ikke lenger muntlige bud på boliger være gyldige.

– Med dagens teknologi er tiden inne for å stille større krav til etterprøvbarhet i budrunden, slik at budprosessen blir enda tryggere for kjøpere av hus og hjem. Derfor er vi opptatt av å legge til rette for at budrunder blir gjennomført på 100 prosent korrekt, trygt og sikkert vis, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en uttalelse.

Finansdepartementet har bestemt at alle former for elektroniske meldinger, som kan lagres på betryggende måte, oppfyller kravet til skriftlighet. Dette betyr at tekstmeldinger via pc eller mobiltelefon er gyldige kommunikasjonsveier mellom megler, selger og kjøper. Det har samtidig blitt bestemt at interessenter legitimere seg for å legge inn bud.

Lenger tid en trygghet

– Boligkjøpere kan da føle seg trygge på at alle budene som blir lagt inn er reelle og at informasjonen de gir og får kan kontrolleres i etterkant, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Mange boligkjøpere syns budrunder er hektisk og stressende. Skriftlighet fra både kjøper og megler vil gjøre at prosessen tar litt mer tid, noe som kan være positivt.

– Megler vil måtte avpasse tempoet i budrunden for å få gitt alle involverte skriftlig informasjon underveis, sier Nergård.

Etter budrunden oppstår i blant usikkerhet rundt informasjonen som er gitt. Hvis hele prosessen skjer skriftlig, er det enkelt å gå tilbake og undersøke hva som er formidlet.

Framgangsmåten må oppgis

Enkelte boligkjøpere føler seg også utrygge på om budene de blir informert om er reelle, men de kan finne ytterligere trygghet i at megler nå er pålagt å informere om framgangsmåten ved budgivning i salgsoppgaven.

– Boligkjøp er en viktig og utfordrende prosess for forbrukere. Vi har ingen indikasjoner på at fiktive bud er et stort problem i dagens marked. Men i en slik sårbar situasjon er det viktig at forbrukerne føler seg trygge på budene er ekte, understreker Nergård.

Reglene for skriftlig kommunikasjon kan fravikes ved utleiemegling, utenlandsmegling og ved omsetning av eiendom som ikke er egnet til bruk for bolig- eller fritidsformål. Ved vanlig kjøp og salg av bolig i Norge begynner de nye reglene å gjelde 1. januar 2014.

Kilder: Norges Eiendomsmeglerforbund, Forbrukerombudet, Finansdepartementet og SINTEF/Byggforsk.

28. juni 2013
Mer om Kjøp og salg av bolig

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 

Dette bør du gjøre om en kjøper forsøker å kuppe bolighandelen

Som boligselger vil du kunne oppleve at potensielle kjøpere går utenom meglerapparatet og direkte til deg med et bud. Men bør du egentlig ta i mot...

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Advarer mot fagfolk på visning

Mange har med seg fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre seg at de ikke kjøper katta i sekken. – Det er ikke likegyldig hvem du har med deg,...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Dette huset ser helt vanlig ut, men bare vent til du kommer inn....

Huset i Kalmar i Sverige har fått mye oppmerksomhet, og det med god grunn!

Dette er verdens dyreste boliger

I følge CompareCamp er Buckingham Palace i London verdens dyreste bolig - selv om det finnes mer overdådige og utsmykkede palasser. Men, boligverdi handler ikke bare om boligen - det handler også om hvem som bor der. I dette tilfellet dronning Elisabeth II. 

Katten Tiffany økte boligpris med over 800 000 kr!

Da budgiveren oppdaget selgers katt økte de budet med over 800 000 kroner. Kjøperens barn hadde nemlig forelsket seg i katten Tiffany...

Hadde du tort å bo her?

Har du høydeskrekk? Da er ikke denne ferieboligen noe for deg! 

8 råd til boligkjøpere

Går du med planer om å kjøpe ny bolig? Få med deg disse rådene.

Unngå familiestrid om hytta

Ferieidyllen slår raskt sprekker når familien har ulike ønsker for bruk og utbedring av hytta.

Boligkjøpere frykter store uventede utgifter

Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerråde...