Er du klar for salg?
Er du klar for salg? Bilde: Getty Images

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Enten du har et boligsalg like rundt hjørnet, eller om det ligger langt inn i fremtiden, så kan disse tipsene være gode å lese - de fleste av oss går gjennom flere boligsalg i livet.

Uheldigvis hender det også ofte at vi ikke har fått den gode prisen vi ønsket, men følger du disse rådene under her skal boligsalget gå lett.

Elly J. Farstad, eiendomsmegler i DNB Eiendom, har etter flere år i jobben skaffet seg god erfaring på hva som virkelig appelerer til kjøperne.

Skap en god stemning

- Førsteinntrykket får man bare en gang. Hvis kjøperne føler seg velkommen når de kommer til boligen har det stor betydning for om de vil like boligen og gi bud, sier Farstad.

Det skal ikke store utgiftene til for å ønske velkommen. Dekorer med friske blomster, server frukt på lekre fruktfat og ha det skinnende rent, så er kjøperne på gli.

Ved å gjøre dette setter du stemningen for hvor koselig de kan ha det hvis nettopp dette hjemmet blir deres.

Bruk bod og kott

- Det er viktig at boligen fremstår på sitt beste og at du som selger bruker tid på dette før foto og visning. Men det du må huske på er at du skal selge bolig og ikke møbler. Det betyr at alt unødvendig pakkes ned eller puttes i skap, fastslår hun.

Har du ikke mulighet til å pakke bort alt så kan bod og kott fortsatt brukes. Å ha esker plassert der vil ikke ødelegge inntrykket til kjøperne - det kan til og med virke positivt ved at du får visst frem hvor god lagringsplassen er.

Pass likevel på å ikke fylle opp bodgulvet - det vil gi helt motsatt virkning og fremstå rotete.

Ikke puss opp alt før boligsalg

Ikke puss opp for mye før salg. Det er ikke alltid det lønner seg å pusse opp de dyreste rommene kjøkken og bad.
 
- Du burde ta en helhetlig vurdering av hjemmet før du begynner å pusse opp. Har du et noenlunde kjøkken og bad er det ikke nødvendig å pusse opp. Det kan være nok å male veggene i fellesrom som stue, gang og kanskje soverom, råder Farstad.

Vi i Norge er glade i å pusse opp. Så har du et eldre hus med store oppgraderingsbehov kan det aller beste være å la det stå slik.

Flere boligkjøpere går ut på markedet med nettopp den drømmen; å pusse opp alt for å gi hjemmet akkurat deres personlighet.

Få opp den siste listen

Likevel skal man ikke glemme de små detaljene. Uansett om du selger en gammel eller forholdsvis ny bolig så burde detaljene være på plass.

Mangler det lister, er sprekker i flere fliser og veggene er dekket med små hull så burde du få det fikset.

- Vi kjøper bolig i den prisklassen vi har mulighet for og da er det uansett like viktig at overflatene er rene, sier Elly Farstad.

Tilslutt må du tenke på hagen. De fleste tar seg alltid en runde i hagen før de går inn. Plenen burde være nyklipt, hekken trippet og blomsterbedet luket.

Har du andre pyntegjenstander i hagen bør de også vaskes og fremstå som "nye". Det er som med boligen, en ryddig plass gir kjøperne en mulighet til å fantasere over hvordan de kan få det.

Ikke alle liker godlukt

Farstad råder alle til å aldri spraye noen form for godlukt før visning.

- Ved å tilføre lukt som som normalt ikke er i boligen kan gi inntrykk av at noe er feil, og at det er noe man ønsker å skjule. Mine kunder får ikke bruke duftlys eller andre syntetiske dufter i forkant av visningen. Kommer det en allergiker på visning må denne kanskje måtte gå ut og da kan det hende han/hun mister interessen for boligen, forteller Farstad.

Å ansette boligstylister før salg er en økende trend. Ifølge NRK ble det allerede i 2013 brukt cirka 40 millioner kroner på boligstyling bare i Østlandsområdet. Spørsmålet er om det er verdt å bruke penger på å ansette stylister.

- Jeg har god erfaring med å ansette boligstylister før salg. Det finnes et bredt utvalgt av stylister for dette. Jeg har god erfaring med Indigo interiør og Ide AS. Noen av kundene våre har har store og/eller eldre møbler som kan gi et negativt inntrykk, forteller Farstad.

De 10 gode råd

1. Rykk vekk alt unødvendig inne. Alt personlig som pyntegjenstander og bilder burde pakkes vekk. Et par møbler for å vise romstørrelsen og gi kjøperne litt ideer kan stå igjen. Bli enig med megler hvilke møbler dette bør være.

2. Benytt gjerne bod og kott. Fyll de opp med pappesker med ting som burde være borte ved visning. Men plasser aldri ting på bodgulvet. Det vil fremstå som rotete og rommet vil med ett virke alt for lite.

3. Ikke bruk unødvendige kroner på oppussing. Ser kjøkken og bad noenlunde bra ut så er det ikke vits. Det er såpass dyre rom å pusse og vil ofte ikke være verdt det.

4. Mal gjerne veggene i alle felles rom. Farger i samme toner, gjerne lyse farger, åpner rommet og gir det en god flyt.

5. Har du et hjem med store oppgraderingsbehov - la det stå slik. Flere ønsker nettopp slike boliger, der de kan rive alt og bygge det opp igjen akkurat slik de ønsker.

6. Uansett: Sett på plass manglende lister, tett sprekker og hull!

7. Har det vært husdyr inne eller blitt røyket inn? Så luft godt ut! Det skal kun lukte nyvasket og ingenting annet. Noe annet kan få kjøperne til å snu i døra.

8. Har du et gammelt og utdatert sikringsskap burde du ha en EL-kontroll før salg. Består huset kontrollen er dette noe som vil få flere kjøpere fornøyde. Å bytte ut det elektriske er en stor konstnad mange ikke er klar for å ta med en gang etter handel.

9. Rydd hagen som hjemmet. Det skal være nyklipt plen, trimmet hekk og luket blomsterbed.

10. Å ta seg råd til å benytte boligstylister kan ofte lønne seg. Snakk med din megler om dette er noe å vurdere.

7. august 2015
Mer om Kjøp og salg av bolig

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt -  og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid. 

Dette bør du gjøre om en kjøper forsøker å kuppe bolighandelen

Som boligselger vil du kunne oppleve at potensielle kjøpere går utenom meglerapparatet og direkte til deg med et bud. Men bør du egentlig ta i mot...

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Advarer mot fagfolk på visning

Mange har med seg fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre seg at de ikke kjøper katta i sekken. – Det er ikke likegyldig hvem du har med deg,...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har nemlig bygget en berg og dalbane gjennom huset som skal selges. Her får alle potensielle kjøpere ta seg en fartsfylt tur gjennom huset! 

Dette huset ser helt vanlig ut, men bare vent til du kommer inn....

Huset i Kalmar i Sverige har fått mye oppmerksomhet, og det med god grunn!

Dette er verdens dyreste boliger

I følge CompareCamp er Buckingham Palace i London verdens dyreste bolig - selv om det finnes mer overdådige og utsmykkede palasser. Men, boligverdi...

Katten Tiffany økte boligpris med over 800 000 kr!

Da budgiveren oppdaget selgers katt økte de budet med over 800 000 kroner. Kjøperens barn hadde nemlig forelsket seg i katten Tiffany...

Hadde du tort å bo her?

Har du høydeskrekk? Da er ikke denne ferieboligen noe for deg! 

8 råd til boligkjøpere

Går du med planer om å kjøpe ny bolig? Få med deg disse rådene.

Unngå familiestrid om hytta

Ferieidyllen slår raskt sprekker når familien har ulike ønsker for bruk og utbedring av hytta.

Boligkjøpere frykter store uventede utgifter

Mange boligkjøpere frykter at boligens tilstand er dårligere enn forventet - og dermed store, uventede utgifter, viser en undersøkelse fra Forbrukerråde...

– Fra nyttår blir ulovlige boligendringer avslørt

Fra og med januar 2015 vil den nye boligsalgsrapporten avsløre endringer fordi takstmannen plikter å sammenligne objektet med opprinnelige godkjente...