Bilde: Colourbox

Kan håndverkeren nekte?

Kan håndverkeren nekte å montere produkter du selv har kjøpt inn?

Du skal pusse opp badet, og kanskje finner du blandebatteriet i akkurat den stilen du var på jakt etter hos IKEA. Og det beste av alt, det koster bare en brøkdel av hva du måtte ha betalt om du skulle kjøpt et i samme stil hos rørleggeren. Glad og fornøyd kjøper du blandebatteriet og tar det med hjem til rørleggeren – som nekter å montere det. Men kan han nekte?

Under Våtromsdagene 2008 på Gardermoen, holdt forbrukeradvokat Ola Fæhn et innlegg om nettopp dette. Og han slår fast at, ja, håndverkere kan nekte å bruke det materialet som forbrukeren kjøper inn. I enkelte tilfeller har håndverkeren også en plikt å nekte.

Plikt til å frarå
- Av og til må en forbruker beskyttes mot seg selv. Håndverkeren skal ikke montere utstyr eller utføre arbeid som kan være i strid med sikkerhetskrav eller fagmessighet, og de har plikt til å frarå hvis det ikke er til rimelig nytte, uttalte Fæhn.

- Billigløsninger kan avtales provisorisk, men det foreligger likevel en mangel dersom resultatet er vesentlig dårligere enn forbrukeren etter prisen og forholdene ellers måtte vente.

Det betyr at selv om forbrukeren ønsker billigløsninger, risikerer håndverkeren å måtte ta konsekvensene av det. Og det er en av grunnene til at håndverkere kan nekte å utføre enkelte oppdrag.

Ansvarsfraskrivelse
Men det finnes en vei rundt det. Dersom du har funnet et produkt som du liker så godt at du er villig til å overse fagmannens advarsler, kan håndverkeren sikre seg om dere blir enige om at det er du som forbruker som tar ansvaret om noe går galt.

- Skriftlig ansvarsfraskrivelse gjør det mulig for håndverkeren å bruke dårligere utstyr enn de anbefaler, sa Fæhn, og viste til at dette i dag blir gjort ved f.eks. montering av amerikanske kjøleskap. Som forbruker bør du likevel spørre deg selv om du virkelig ønsker å installere utstyr som fagmannen ikke tør å gå god for.

Teknisk godkjenning viktig
Det betyr likevel ikke at du som forbruker er tvunget til å handle alt utstyret gjennom rørlegger eller andre håndverkere. De produktene som har en teknisk godkjenning, skal kunne omsettes fritt og skal i teorien ikke kunne avvises av håndverkeren.

- Men vi har avtalefrihet her i landet. Ingen kan tvinge håndverkeren til å ta en jobb han ikke ønsker. Men samtidig synes jeg det er trist om han nekter å montere et utstyr bare fordi det ikke er kjøpt gjennom ham. Forbrukeren mister valgfriheten dersom han kun kan velge produkter fra rørleggeren, sa Fæhn.

Mens omlag en tredjedel av deltakerne som lyttet til foredraget rakte opp hånden når det ble spørsmål om de hadde opplevd at kunden hadde kommet med utstyr fra Bauhaus, IKEA, Smartclub eller lignende, var det kun én av rundt 200 deltakere som innrømte å ha montert IKEA-utstyr.
23. oktober 2008
Mer om Lover og regler

1 av 3 har vært i konflikt med naboen – våren er høysesong

En av tre har vært i konflik med naboen om støy, beplantning, vei og tomtegrenser. Årlig krangles det for rundt 30 millioner kroner i Norge, og våren er tidspunktet det krangles mest. 

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Se opp for skattesnusk!

Betaler du håndverkeren på feil måte, kan du faktisk risikere fengselsstraff. Her er advokatens beste råd for å sikre at arbeidene i huset ditt går hvitt og riktig for seg.

Trær skaper nabokrangler

På tide å begrave stridsøksa? Hugging av trær (eller mangel på sådan) kan føre til utstrakt munnhuggeri naboer imellom. Her gir vi deg oversikt over...

Godt rustet når du leier inn hjelp

Mange av oss vil i løpet av et år komme i kontakt med en håndverker, og det er mye å tenke på i den forbindelse. Vi i Villas ekspert på juridiske spørsm...

Håndverkertjenester - tips og råd

Håndverkertjenester er ofte en kilde til konflikter. Her gir advokat Vegard Syvertsen råd.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no