Kjøp av bolig på tvangssalg

Vurderer du å kjøpe bolig gjennom tvangssalg? Les dette først!


Faksimile fra Finn.no

Avisene skriver om en eksplosiv vekst i antall tvangssalg her i landet. Det betyr at flere slike objekter kommer på boligmarkedet, og du som boligkjøper må være på vakt mot fellene du kan havne i om du faller for et hus som selges gjennom tvangssalg.

Hvis du venter å gjøre de gode kuppene man har hørt om fra den tiden da hus ble solgt på tvangsauksjon, kan det være på tide å justere forventningene.
– Det er nok mange som fremdeles tror at boliger går så mye billigere ved tvangssalg, men er det noenlunde orden og ryddige forhold, så er det ikke så mye lavere pris enn i andre tilfeller, sier advokat Jens Bull. Han har vært medhjelper i et par hundrede tvangssalgsaker siden ordningen ble startet for femten år siden.

Ifølge Bull er det særlig tre ting du bør være klar over når du vurderer å kjøpe en bolig gjennom tvangssalg:

1) Avhendingsloven gjelder ikke
Avhendingsloven som regulerer kjøp og salg av eiendom gjelder ikke ved tvangssalg. Det betyr at du som kjøper har begrenset mulighet til å påberope deg feil og mangler. Man har likevel noen bestemmelser i tvangsfullbyrdelsesloven som ligner. Bl.a. har kjøper rett til prisavslag dersom boligen har mangler i forhold til opplysningene som er gitt eller om boligen er i vesentlig dårligere stand enn hva man kunne regne med.
– Men kjøper må være oppmerksom på at det nok vil kreve alvorligere mangler ved tvangssalg enn ved ordinære boligsalg, advarer Bull.

2) Budprosessen tar tid
Budprosessen tar noe lenger tid ved tvangssalg. Budet er bindende i seks uker, noe som for de fleste betyr at de i denne perioden ikke kan legge inn bud på andre boliger som kunne dukke opp i mellomtiden. Fra budet er begjært stadfestet, tar det gjerne 4-5 uker til budet faktisk stadfestes. I denne perioden kan du teoretisk sett fremdeles tape budet. Du kan for eksempel risikere at saksøkte klarer å gjøre opp for seg etter begjæringen, eller at det kommer inn en annen budgiver som byr betydelig høyere enn deg.
– Det er veldig sjelden dette skjer, men muligheten er der, og det krever at kjøper tar seg tid i prosessen, sier Bull.

3) Gjenværende beboere
Av og til kan kjøper føle seg utrygg på om boligen blir fraflyttet når den skal. Hvis det ikke skjer, er det opp til kjøper å få tømt boligen, med alt de innebærer av arbeid og kostnader til bortkjøring, kanskje lagring av møbler etc.
– Boliger som ikke blir fraflyttet er kanskje det verste som kan skje ved tvangssalg. Heldigvis skjer det uhyre sjeldent. I mine femten år med dette, har jeg ikke opplevd det mer enn én gang, sier Bull.