Nye arealbegrep skaper forvirring

Boligkunder forstår ikke de nye arealbegrepene.De nye arealreglene skulle gjøre det lettere å forstå hvor stor en bolig er. Men nå viser en undersøkelse blant landets takstmenn at åtte av ti boligkunder ikke forstår de nye arealbegrepene.

LES OGSÅ: Slik forstår du de nye arealbegrepene

Når en bolig legges ut for salg skal det alltid opplyses hvor stort bruksarealet (BRA) er. Nå skal det også oppgis hvor stor del av boligen P-rommene utgjør og hvilke rom som er tatt med i denne beregningen. De nye reglene trådte i kraft ved årsskiftet, og det skilles nå mellom primære rom (P-rom) og sekundære rom (S-rom).

Blir lettere å sammenligne
– Det er P-rommene som er det viktigste grunnlaget når du vil sammenligne kvadratmeterprisen på to boliger som er til salgs. Det erstatter uttrykket boligareal, som var uklart og svakt definert, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF.

P-rommene er den viktige delen av boligen, oppholdsrom som stue, kjøkken, bad og soverom. S-rom er uinnredede rom som kott og boder.

- P-rom  er det arealet forbrukerne gjerne regner som beboelsesrom. Arealet for primære rom skal gi en kjapp oversikt over hva de har disponibelt, har Lars Aasness ved Standard Norge forklart til Vi i villa.

Usikre boligkunder
Dessverre virker det som om boligkundene ikke forstår de nye begrepene. 82 prosent av takstmennene svarte nei når de ble spurt om de har inntrykk av at boligkundene er tilstrekkelig kjent med arealbegrepene som nå skal benyttes, og hva de betyr. Ni prosent svarte ja, mens de siste ni prosent svarte vet ikke. Undersøkelsen er foretatt blant medlemmer av Norges TakseringsForbund (NTF). I underkant av 400 takstmenn fra hele landet har svart.

- Problemet ligger i forståelsen av regelverket. Det betyr ikke nødvendigvis at regelverket er komplisert, men at det er nytt. Men det viser at vi står overfor en stor informasjonsdugnad der alle aktører i boligomsetningen i Norge må bidra, sier Støbakk.

NTF har blant annet utarbeidet en hurtigguide til de nye arealbegrepene. Guiden ligger tilgjengelig på hjemmesidene til NTF og er beregnet på boligkunder som ønsker mer informasjon om de nye begrepene.

- Jeg tror at når de nye begrepene får satt seg, vil regelverket gjør det som var tilsiktet, nemlig gjøre det enklere for boligkunder å forstå hvor stor en bolig er. Vi må bare ha forståelse for at det vil ta litt tid, slik det gjør med alt som er nytt, sier Støbakk.
23. oktober 2008
Mer om Lover og regler

1 av 3 har vært i konflikt med naboen – våren er høysesong

En av tre har vært i konflik med naboen om støy, beplantning, vei og tomtegrenser. Årlig krangles det for rundt 30 millioner kroner i Norge, og våren er tidspunktet det krangles mest. 

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Se opp for skattesnusk!

Betaler du håndverkeren på feil måte, kan du faktisk risikere fengselsstraff. Her er advokatens beste råd for å sikre at arbeidene i huset ditt går hvitt og riktig for seg.

Trær skaper nabokrangler

På tide å begrave stridsøksa? Hugging av trær (eller mangel på sådan) kan føre til utstrakt munnhuggeri naboer imellom. Her gir vi deg oversikt over...

Godt rustet når du leier inn hjelp

Mange av oss vil i løpet av et år komme i kontakt med en håndverker, og det er mye å tenke på i den forbindelse. Vi i Villas ekspert på juridiske spørsm...

Håndverkertjenester - tips og råd

Håndverkertjenester er ofte en kilde til konflikter. Her gir advokat Vegard Syvertsen råd.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no