Positive signaler om strengere byggkontroll

Signaler om strengere byggkontroll blir positivt mottatt.


Foto: Colourbox. Regjeringen har varslet kamp mot byggefeil og slurv.
Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa har varslet økt fokus på byggefeil og slurv, og har påpekt behovet for en nøytral og uavhengig kontroll av bygg under oppføring.

– Dette er oppgaver takstmannsapparatet i Norge er godt forberedt på. Som organisasjon har vi dessuten gode forutsetninger for å etablere systemer og rutiner for slik kontroll, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i Norges TakseringsForbund (NTF).

Tilpasser utdanningen
Undersøkelser av byggefeil og byggeskader er allerede en sentral del av takstmennenes besiktigelser. Eiendomsakademiet, som er landets toneangivende utdanningsforum for aktører innen fast eiendom, er allerede i gang med å tilpasse utdannings- og etterdanningstilbudene sine til de nye behovene.

– I likhet med statsråd Magnhild Meltveit Kleppa er vi opptatt av pålitelighet og kompetanse. En revisjon av byggelederstudiet for å oppfylle de varslede kravskjerpelsene er allerede i gang, sier administrerende direktør Henning Møllerløkken i Eiendomsakademiet.

Også øvrige studietilbud blir gjennomgått for å kvalitetssikre at kandidatene får den kompetanse som vil bli krevd av dem i henhold til nye og skjerpede regler.

13 milliarder i slurv
– Signalene om skjerpede krav i den nye plan- og bygningsloven harmonerer også godt med forslaget om å innføre obligatoriske tilstandsrapporter for bygg som skal selges, sier Arne M. Støbakk i NTF.

Norges Takseringsforbund er med i Byggekostnadsprogrammets delprosjekt RUB (Veien til Riktig Utførte Bygg), der målsettingen er å redusere omfanget av byggefeil og skader.

Basert på en egen undersøkelse påpekte NTF nylig at halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen. Skadeomfanget som følge av dette antas å være om lag 13 milliarder kroner årlig.
23. oktober 2008
Mer om Lover og regler

1 av 3 har vært i konflikt med naboen – våren er høysesong

En av tre har vært i konflik med naboen om støy, beplantning, vei og tomtegrenser. Årlig krangles det for rundt 30 millioner kroner i Norge, og våren er tidspunktet det krangles mest. 

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Se opp for skattesnusk!

Betaler du håndverkeren på feil måte, kan du faktisk risikere fengselsstraff. Her er advokatens beste råd for å sikre at arbeidene i huset ditt går hvitt og riktig for seg.

Trær skaper nabokrangler

På tide å begrave stridsøksa? Hugging av trær (eller mangel på sådan) kan føre til utstrakt munnhuggeri naboer imellom. Her gir vi deg oversikt over...

Godt rustet når du leier inn hjelp

Mange av oss vil i løpet av et år komme i kontakt med en håndverker, og det er mye å tenke på i den forbindelse. Vi i Villas ekspert på juridiske spørsm...

Håndverkertjenester - tips og råd

Håndverkertjenester er ofte en kilde til konflikter. Her gir advokat Vegard Syvertsen råd.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no