Bilde: Colourbox

Problemfritt sameie av hytte

Sameie av hytte kan by på utfordringer, men det er mulig å finne gode løsninger.

Hytte på samsen kan være en måte å få råd til fritidsbolig uten å loppe seg helt, men med sameiet følger også en rekke potensielle feller. Med godt forarbeid før kjøpet er det imidlertid mulig å unngå noen av de vanligste snubletrådene.

Advokatfullmektig Vegard Syvertsen sitter i Vi i villas ekspertpanel. Han jobber for advokatfirmaet Grande & Co, et firma som i hovedsak arbeider med alle typer eiendomsspørsmål. I denne artikkelen gir Syvertsen noen tips til de som går med tanker om å kjøpe hytte eller fritidsbolig sammen med venner eller familie.


Problemfritt sameie: Gode avtaler gir gode forhold.

Skriftlige avtaler alfa og omega
- Et godt råd er å inngå klare, skriftlige avtaler der dere adresserer alle de situasjoner som kan oppstå. Det man har regulert og kommet til enighet om i en avtale, blir det sjelden diskusjoner om etterpå. Ikke fall for fristelsen i "forelskelsens rus" til å tro at alt vil ordne seg. Det er ikke gitt at dere fremdeles er venner om ti-femten år eller at barna kommer overens, sier Syvertsen.

En slik skriftlig avtale bør omfatte en rekke punkter. Begynn med de grunnleggende tingene: hvem er eiere, hvor mye har hver enkelt skutt inn, hva er eierbrøken for hver enkelt.

- Få også med hvordan bruken av hytta skal reguleres, hvilke uker som er tilgjengelig for hvem, om det skal være en rullering, og hvordan den i så fall skal foregå. Sørg for å ha slike ting nøye regulert, så unngår dere diskusjoner senere, anbefaler Syvertsen.

Sameieloven
Praktiske ting som vedlikehold og husregler bør også komme med i avtalen.
- Alt det praktiske rundt vedlikeholdet bør reguleres. Dette kan for eksempel være om man skal ha en årlig felles dugnad, sier Syvertsen.

I tillegg kan det være lurt å få med et punkt om hvordan avgjørelser skal taes. Det kan for eksempel være at noen av medeierne ønsker å bygge ut hytta, andre ikke.

- Avtalen kan også godt inneholde regler for hvordan avgjørelser skal foregå. Er det to familier som eier hytta på deling og begge parter eier like mye, sier loven om sameige at det skal avgjerast med lutkast, det vil si loddtrekning. Men dette bør unngås ved at partene forsøker å komme frem til kompromisser, mener Syvertsen.

Salg og utleie
- Få også med om det er tillatt å låne eller leie ut hytta i de ukene man rår over hytta. Er det lov å låne ut hytta til venner og familie når man selv ikke benytter seg av brukstiden? Hvis du har planlagt en utenlandsferie den sommeren du rår over hytta, har du da anledning til å leie ut hytta på det åpne markedet eller eventuelt til venner og kjentfolk? Slike ting bør også reguleres i avtalen, sier Syvertsen.

Et annet viktig punkt er hva som vil skje om en av partene ikke lenger ønsker å være medeier. Allerede før dere skriver under kjøpskontrakten, bør dere ha tenkt fremover og vurdert en slik mulighet. Selv om alt er fryd og gammen nå, har livet det med å spenne ben for oss. Vennskap går i oppløsning, ektepar skiller seg, familier flytter, mennesker blir uføre.

- Forkjøpsretten kan også godt komme med i avtalen. Den er regulert gjennom lov om sameige. Er ikke noen av medeierne interessert i å kjøpe delen din, har du for så vidt rett til å selge den på det åpne markedet. Men det spørs om det er så praktisk lett å finne kjøpere på det åpne markedet som er interessert i å kjøpe en ideell del av et sameie mellom venner eller familiemedlemmer. Du kan altså risikere å sitte igjen med en andel du ikke får solgt, sier Syvertsen.

Få hjelp
- Dette er en av grunnene til at du bør tenke godt gjennom om du virkelig ønsker å eie ei hytte i sameie, for det fører med seg en del ulemper. Før man gjennomfører kjøpet er det lett å være naiv og godtroende og tro at det skal gå så lett og alt vil ordne seg, men det er en del utfordringer forbundet med det å eie hytte sammen med andre, sier Syvertsen.

Advokatfullmektig Vegard Syvertsen og advokat Pål-Morten Grande i advokatfirmaet Grande & Co svarer i Eksperthjelpen på spørsmål av generell karakter fra leserne.

20. august 2009
Mer om Lover og regler

1 av 3 har vært i konflikt med naboen – våren er høysesong

En av tre har vært i konflik med naboen om støy, beplantning, vei og tomtegrenser. Årlig krangles det for rundt 30 millioner kroner i Norge, og våren er tidspunktet det krangles mest. 

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Se opp for skattesnusk!

Betaler du håndverkeren på feil måte, kan du faktisk risikere fengselsstraff. Her er advokatens beste råd for å sikre at arbeidene i huset ditt går hvitt og riktig for seg.

Trær skaper nabokrangler

På tide å begrave stridsøksa? Hugging av trær (eller mangel på sådan) kan føre til utstrakt munnhuggeri naboer imellom. Her gir vi deg oversikt over...

Godt rustet når du leier inn hjelp

Mange av oss vil i løpet av et år komme i kontakt med en håndverker, og det er mye å tenke på i den forbindelse. Vi i Villas ekspert på juridiske spørsm...

Håndverkertjenester - tips og råd

Håndverkertjenester er ofte en kilde til konflikter. Her gir advokat Vegard Syvertsen råd.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no