Slik klager du på avslaget

Har du klaget på boligkjøpet og fått avslag? Det betyr ikke nødvendigvis at kampen er tapt.

- Et avslag betyr oftest at reklamasjonen ikke faller inn under lovens bestemmelse på at det er en reell mangel. Kjøpere har dessverre urealistiske forventninger til selv eldre boliger, de tror alt skal være som nytt, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

- Men godtar du ikke avslaget finnes det klageadganger, påpeker han.

Vurder erstatningskravet
Hvis det er snakk om forholdsvis små summer, bør du vurdere om det er verdt innsatsen å kjempe videre. Du kan eventuelt ta saken videre selv.

- Forsøk gjerne å følge opp avslaget selv, spesielt om du har fått nye bevis. Men erfaringene tilsier at som privatperson som har fått avslag, blir du gjerne avvist igjen, sier Espen Ulland, advokatfullmektig ved Forbrukeradvokaten.

Hvis beløpet ikke er altfor høyt, kan du forsøke å gå til forliksrådet i kommunen før du involverer advokat.

En forliksklage skal inneholde:
- Redegjørelse for hva du krever.
- Hvorfor du krever dette.
- Navn og adresse til den du klager inn, dvs selger.

Du har også mulighet til å klage avgjørelsen inn for forsikringsklagekontoret, vel og merke hvis selger har tegnet eierskifteforsikring og selskapet er medlem i klagenemnda.

Advokathjelp gjennom boligforsikring
Er det snakk om store utbedringskostnader og du føler du har en god sak, er det tid for å kontakte advokat.

Har du boligforsikring? Da har du sannsynligvis rettshjelpdekning i forsikringen. Denne dekker advokatbistand med 80% inntil 100 000 kroner, minus en egenandel på 3-4000 kroner.

- Straks du har mottatt avslaget, har du en tvist gående i forsikringsøyemed. Du velger fritt advokat, og denne sender inn søknad om rettshjelpdekning til forsikringsselskapet, forklarer Ulland.

For at forsikringsselskapet skal dekke utgifter til advokat, må du vise at du er i en tvist, altså at du har klaget og fått avslag eller ikke fått svar innen frisen i det hele tatt.

Vær oppmerksom på at forsikringen ikke dekker motpartens utgifter. Velger du å gå til rettsak og taper, kan du risikere å måtte betale selgers utgifter til advokat.
23. oktober 2008
Mer om Lover og regler

1 av 3 har vært i konflikt med naboen – våren er høysesong

En av tre har vært i konflik med naboen om støy, beplantning, vei og tomtegrenser. Årlig krangles det for rundt 30 millioner kroner i Norge, og våren er tidspunktet det krangles mest. 

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Se opp for skattesnusk!

Betaler du håndverkeren på feil måte, kan du faktisk risikere fengselsstraff. Her er advokatens beste råd for å sikre at arbeidene i huset ditt går hvitt og riktig for seg.

Trær skaper nabokrangler

På tide å begrave stridsøksa? Hugging av trær (eller mangel på sådan) kan føre til utstrakt munnhuggeri naboer imellom. Her gir vi deg oversikt over...

Godt rustet når du leier inn hjelp

Mange av oss vil i løpet av et år komme i kontakt med en håndverker, og det er mye å tenke på i den forbindelse. Vi i Villas ekspert på juridiske spørsm...

Håndverkertjenester - tips og råd

Håndverkertjenester er ofte en kilde til konflikter. Her gir advokat Vegard Syvertsen råd.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no