Utleie av bolig kan gi skattesmell

Nye skatteregler for utleie av bolig gjør at du kan få skattesmell om du ikke passer på.


Foto: Colourbox

Tonje Johnsrud, advokatfullmektig ved Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen
Har du tenkt å leie ut boligen mens du er på hytta eller båten i sommer? Det kan komme til å koste deg dyrt i skattepenger om du ikke er oppmerksom på de nye skattereglene som ble innført i år. Også boligbyttere bør passe seg.

- Tidligere har du kunne leie ut boligen i et helt år skattefritt, dersom utleieperioden gikk fra juli til juni. Dette skyldtes regelen om fritaksligning som sa at samtlige leieinntekter ble skattefrie dersom du selv brukte minst halve bolig minst halve året. Nå er det ikke lenger tilstrekkelig å bruke minst halvparten av boligen et halvt år for å oppnå skattefritak, sier Tonje Johnsrud, advokatfullmektig ved Skattebetalerforeningen.

Ikke fribeløp
Med de nye skattereglene som gjelder fra 2008, vil leieinntekter ved utleie av mer enn halve boligen bli skattepliktige dersom de overstiger 20.000 kroner. Ved vurderingen av hvor stor andel av huset som leies ut, er det utleieverdien som skal legges til grunn.

- Det er viktig å være klar over at 20 000 kroner ikke er å anse som et fribeløp. Så fort brutto leieinntekter overstiger 20 000, må du betale skatt av hele beløpet. Tanken er at lite omfattende utleie fortsatt skal være skattefritt. Merk for øvrig at du i utleieperioden får fradrag for utgifter (men ikke vedlikeholdsutgifter) knyttet til den utleide delen av huset, sier Johnsrud.

Skattlegger boligbytte
De nye reglene rammer ikke bare vanlig utleie av bolig. Også feriebytte av boliger kan føre til skattesjokk.
- De siste årene er det blitt mer populært å bytte boliger i ferien. Det mange kanskje ikke tenker på, er at utleieverdien på boligen du bytter til deg strengt tatt skal regnes som inntekt. Boligbytte noen uker i løpet av sommeren, kan dermed fort medføre ”leieinntekter” på mer enn 20.000 kroner slik at full skatteplikt oppstår, sier Johnsrud.

Den gode nyheten er at utleie av mindre enn halve boligen fremdeles er skattefritt.
- Så lenge utleieverdien av det du leier ut er mindre enn det du bruker selv, slipper du å skatte av inntekten. Dette gjelder også når utleieperioden går utover et halvt år, sier Johnsrud.

Gunstig med tomannsbolig
Og har du tomannsbolig, er reglene enda gunstigere.
- Har du tomannsbolig, er det tilstrekkelig for fritaksligning at du bor i den ene familieleiligheten. Det betyr at du kan bo i den minste og leie ut den største, uten å måtte skatte av leieinntektene. I tillegg kan du skattefritt leie ut et rom i din egen del av tomannsboligen, så lenge det du leier ut ikke er en selvstendig hybelleilighet, sier Johnsrud.

- Hvis du leier ut hele din egen del av tomannsboligen i f.eks et par måneder slik at leieinntekten blir skattepliktig etter de nye reglene, er det mange som lurer på om også øvrige leieinntekter blir skattepliktige. Svaret er heldigvis nei, ettersom tomannsboligen fortsatt skal fritakslignes, svarer Johnsrud.

23. oktober 2008
Mer om Lover og regler

1 av 3 har vært i konflikt med naboen – våren er høysesong

En av tre har vært i konflik med naboen om støy, beplantning, vei og tomtegrenser. Årlig krangles det for rundt 30 millioner kroner i Norge, og våren er tidspunktet det krangles mest. 

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Se opp for skattesnusk!

Betaler du håndverkeren på feil måte, kan du faktisk risikere fengselsstraff. Her er advokatens beste råd for å sikre at arbeidene i huset ditt går hvitt og riktig for seg.

Trær skaper nabokrangler

På tide å begrave stridsøksa? Hugging av trær (eller mangel på sådan) kan føre til utstrakt munnhuggeri naboer imellom. Her gir vi deg oversikt over...

Godt rustet når du leier inn hjelp

Mange av oss vil i løpet av et år komme i kontakt med en håndverker, og det er mye å tenke på i den forbindelse. Vi i Villas ekspert på juridiske spørsm...

Håndverkertjenester - tips og råd

Håndverkertjenester er ofte en kilde til konflikter. Her gir advokat Vegard Syvertsen råd.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no