Bilde: Colourbox

Vil ha gratis kontrakter

Forbrukerrådet og Byggenæringens Landsforening vil at byggekontraktene skal være gratis.

Forbrukerrådet og Byggenæringens landsforening krever at standardkontraktene for byggearbeider gjøres fritt tilgjengelig for forbrukere og håndverkerne. I dag er det forbrukerne som må betale for disse kontraktene, og undersøkelser Forbrukerrådet har gjennomført, viser at standardkontraktene blir lite brukt.

- Vi gjorde en undersøkelse for noen år siden, og da var det rundt halvparten som brukte byggekontrakt. Standardkontraktene 3501 og 3502 blir lite brukt, selv på oppdrag med kostnader opp mot hundretusen kroner, sier underdirektør Roger Helde i Forbrukerrådet til Vi i villa.

Kontrakt 3501 anvendes på arbeid opptil 100.000 kroner, mens kontrakt 3502 er en mer omfattende og er utarbeidet for arbeid som overstiger denne summen.

- Vi har også sett at det har vært brukt kontrakter som er blitt pyntet litt på, men vi ønsker at man skal bruke de kontraktene som håndverkerbransjen har fremforhandlet med Forbrukerrådet, sier Helde.

Halvparten kunne vært unngått
Han tror det er flere årsaker til at bruk av kontrakter er så lite utbredt.
- At kontrakter blir så lite brukt skyldes pris, tilgjenglighet og manglende vilje hos håndverker. Med lettere tilgjengelige kontrakter, kan kunden møte håndverkeren i døra med kontrakt. Det er de profesjonelle som skal sørge for kontrakt, og det er derfor vi nå samarbeider med Byggenæringens Landsforening om dette, sier Helde.

Forbrukerrådet mottar over 5000 henvendelser årlig fra forbrukere i forbindelse med bygge- og oppussingsarbeider. Rundt halvparten kunne vært unngått om det ble brukt kontrakt. De vanligste klagene går på ferdigstillelse av arbeidet og valg av materiale.

- Kontraktene er både i næringens og forbrukernes interesse. Vi i Byggenæringens Landsforening mener at med kontrakter får vi færre konflikter i næringen. Det vil både sikre forbrukerens rettigheter i henhold til hva som er avtalt og øke bransjens omdømme, sier næringspolitisk direktør Audun Lågøyr i Byggenæringens landsforening.

Utfordrer myndighetene
Forbrukerrådet og Byggenæringens landsforening har skrevet brev til Regjeringen hvor de krever at kontraktene frikjøpes og gjøres lett tilgjengelige både for forbrukere og håndverkere.

- Vi har argumentert for dette i lengre tid. Sist gang vi jobbet for dette, ble det anslått at det ville koste 200 000 kroner per år å frikjøpe kontraktene. Det er en liten sum i den store sammenheng, Lågøyr.

Standardkontraktene koster i dag 200 kroner per stykk, og kan kjøpes hos www.pronorm.no.

23. oktober 2008
Mer om Lover og regler

1 av 3 har vært i konflikt med naboen – våren er høysesong

En av tre har vært i konflik med naboen om støy, beplantning, vei og tomtegrenser. Årlig krangles det for rundt 30 millioner kroner i Norge, og våren er tidspunktet det krangles mest. 

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Se opp for skattesnusk!

Betaler du håndverkeren på feil måte, kan du faktisk risikere fengselsstraff. Her er advokatens beste råd for å sikre at arbeidene i huset ditt går hvitt og riktig for seg.

Trær skaper nabokrangler

På tide å begrave stridsøksa? Hugging av trær (eller mangel på sådan) kan føre til utstrakt munnhuggeri naboer imellom. Her gir vi deg oversikt over...

Godt rustet når du leier inn hjelp

Mange av oss vil i løpet av et år komme i kontakt med en håndverker, og det er mye å tenke på i den forbindelse. Vi i Villas ekspert på juridiske spørsm...

Håndverkertjenester - tips og råd

Håndverkertjenester er ofte en kilde til konflikter. Her gir advokat Vegard Syvertsen råd.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no