Vil ha obligatorisk boligsertifisering

Obligatorisk boligsertifisering blir resultatet om takstmennene får det som de vil.

Blir boligsertifisering standard må takstmannen bruke fuktmåler og ha opp sluk for å finne årsaken til fukten. Foto: Colourbox
Mange huskjøpere er nok vant til å lese verdi- og lånetakster utarbeidet av takstmenn, men nå håper Kai-Haftor Olsen, daglig leder i NITO Takst, at disse snart blir avleggs.
- Verdi- og lånetakst er kun basert på en visuell besiktigelse og er lite egnet som dokumentasjon på byggets faktiske tilstand og forventet levetid, sier Olsen.

Takstbransjen jobber nå for at bruktboliger skal få et eget sertifikat. Dette skal gi uttrykk for boligens tekniske tilstand, hvilket vedlikehold eier har gjennomført, hvilke feil og skader som kan påvises og hvilket energibehov boligen har. Dermed blir det lettere for kjøper å få en oversikt over boligen de vurderer å kjøpe.

- Med obligatorisk boligsertifisering blir det et helt nytt aktsomhetsnivå for takstmannen ved besiktigelsen. Takstmann skal bruke fuktmåler, han skal ha opp i slukene, og han skal klargjøre hva årsakene til, og omfanget av, eventuelle fuktproblemer er. Han skal i det hele tatt gå mer i dybden, sier Olsen.

Et slikt sertifikat vil basere seg på boligsalgsrapporten etter Norsk Standard, og skal gi kundene en lettlest rapport over tilstandene til boligen. Eiendomsmeglerkjeden Aktiv Terra har allerede inngått et samarbeid med takstbransjen om levering av boligsalgsrapporter til sine kunder.

- Det er ikke for takstmennenes skyld at vi vil ha obligatoriske boligsalgsrapporter. Det er for å få god informasjonsflyt til forbrukerne ved kjøp og salg av bolig. I dag oppstår det ofte tvister i forbindelse med omsetting av boliger, og det er det ingen som er tjent med, sier Olsen.

Barne- og Likestillingsdepartementet har nedsatt et Takstlovutvalg, hvor takstbransjen er representert med flere medlemmer. Utvalget skal bl.a. vurdere hvilken dokumentasjon som er nødvendig for at omsetning og overtakelse av bruktboliger skal bli en god og trygg prosess. Takstbransjen hevder at obligatorisk boligsalgsrapport er et riktig virkemiddel i denne sammenheng. Innstillingen fra utvalget kommer i løpet av neste år.

23. oktober 2008
Mer om Lover og regler

1 av 3 har vært i konflikt med naboen – våren er høysesong

En av tre har vært i konflik med naboen om støy, beplantning, vei og tomtegrenser. Årlig krangles det for rundt 30 millioner kroner i Norge, og våren er tidspunktet det krangles mest. 

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Se opp for skattesnusk!

Betaler du håndverkeren på feil måte, kan du faktisk risikere fengselsstraff. Her er advokatens beste råd for å sikre at arbeidene i huset ditt går hvitt og riktig for seg.

Trær skaper nabokrangler

På tide å begrave stridsøksa? Hugging av trær (eller mangel på sådan) kan føre til utstrakt munnhuggeri naboer imellom. Her gir vi deg oversikt over...

Godt rustet når du leier inn hjelp

Mange av oss vil i løpet av et år komme i kontakt med en håndverker, og det er mye å tenke på i den forbindelse. Vi i Villas ekspert på juridiske spørsm...

Håndverkertjenester - tips og råd

Håndverkertjenester er ofte en kilde til konflikter. Her gir advokat Vegard Syvertsen råd.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no