Johans miljøvalg: Tenk sesong

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og surkål).

1. Mat fuglene  

Johan Tell

Da bonden hang ut fugle­neket i gamle ­dager, håpet han på at småfuglenes takk­nemlighet ville vise seg senere på året ved at de lot de ny­sådde ­åkrene være i fred.  Prob­le­m­et er at det er veldig få fugler som liker havre, stort sett kun gulspurv og grå­spurv.  Man må derfor ­anstren­ge seg litt som fugle­mater. Solsikkefrø og meiseboller kan kompletteres med kokt potet, appelsinbiter, rosiner, ferskt brød, hasselnøtter, halve kokos­nøtter og villfuglfrø.  Da kommer også sidensvans, svarttrost, hakkespett, nøtteskrike, grønnsisik, rødstrupe, gjerdesmett, stær, kråke (jo, jeg liker kråker) og kanskje til og med en spurvehauk.

2. Tenk sesong  

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og surkål).  Det beste jeg vet om vinteren er blodappelsiner. Helst sicilianske Sanguinello som vokser høyt oppe på Etnas skråninger. Sanguinello får sin vakre, røde farge fra stoffet antocyanin som også gir høstløv sine røde nyanser. En blodappelsin som er vanskelige å skrelle, blir best som ferskpresset juice.

3. Kjøp ubleket  

Blekete jeans ­dreper. Ved sandblåsing – med høytrykksluft der sand blåses mot jeansen – slipes den rette looken av arbeidere med dårlig beskyttelsesutrustning. Derfor får stadig flere tekstilarbeidere, først og fremst i Kina, India, Bangladesh og Pakistan, den plagsomme, dødelige og kroniske lungesykdommen silikos.  Kjøp derfor ublekede jeans og slit dem med helsa!

4. Miljørengjøring  

Mange miljøbevisste ­unngår transport av vann. Å for eksem­pel importere ren­gjørings­middel som består av 95% vann virker heller ikke særlig miljøvennlig. Kanskje du kan blande ditt eget rengjøringsbatetteri:
•    Ren grønnsåpe – utblandet fungerer den til det meste: gulvet, ovnen, katten og h­unden
•    En spiseskje oppvaskmiddel blandes med en halv liter vann i en sprayflaske – ­utmerket til vinduspuss
•    Saften av en halv sitron pluss tre spiseskjeer såpe i en halv liter vann – til rengjøring av toalettet
•    3 spiseskjeer eddik i en halv liter vann – løsner kalk (ikke på marmor og naturstein)

30. mars 2011
Mer om Miljø

15 tips til en bærekraftig hverdag

Det finnes mange muligheter for en mer bærekraftig hverdag. Her er en liste over en rekke tiltak du kan gjøre for et miljøvennlig liv på kjøkkenet.

Snylter på andres container

Søppelmoralen er ikke helt på topp hos folk, viser en fersk sommertest. Mange lot seg friste til å dumpe søppel på andres bekostning.

Påskejakt på brukte duppeditter

Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer...

Johans tre enkle miljøvalg

Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i fjor var 211 cm bred. Det er vel for så vidt slik at folk har blitt større om baken de siste par tiårene, men vi har da vel ikke blitt 30 prosent større?

Johans tre enkle miljøvalg

I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Johans tre enkle miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Skogdød

Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo?  Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

- Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas...

Johans miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

- Gi skattefradrag for overgang til miljøvennlig vedfyring i norske...

- Regjeringen må ta grep som monner for rask overgang til miljøvennlig og rimelig energibruk i norske hjem. Jeg utfordrer den norske regjeringen til å...

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no