Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

1. Økologisk hårvask

Jeg syklet 13 kilometer til nærmeste apotek for å kjøpe økologisk shampo, da jeg ikke fant noen  butikk der jeg bor som solgte shampo med kjent miljømerking.

Når det gjelder andre produkter som for eksempel melk og mel, er jeg ikke like prinsippfast. Er de økologiske variantene utsolgt, kjøper jeg noe annet. Men, når det gjelder shampo anstrenger jeg meg mer, dels for at mine døtre skal slippe å bruke shampo med kjemikalier som kan ha innvirkning på deres forplantningsevne og dels for at jeg kan bruke shampoen ved vår sommersjø uten at abbor og gjedder dør. Da er det OK å sykle 13 kilometer fram og tilbake.  Men, det burde ikke være nødvendig.

2. Ta bussen
Jeg skulle reise bort for å gjøre fem intervjuer på 2 dager og tenkte først å ta bilen, men etter å ha undersøkt tog og busstider valgte jeg å reise kollektivt. Så jeg planla reise­ruten, gikk på og av 26 ganger før jeg reiste hjem. Alle strekningene gikk som planlagt - på minuttet, og min jobbreise ble i høyeste grad miljøvennlig på grunn av reiseplanleggingen via telefon og internett.

3. Øket vindkraft i øst
I Sverige har vindkraften økt med 66 prosent og levert nesten like mye strøm som et helt kjernekraftverk. Kommer vi snart etter i Norge?

4. Miljømoped
Det finnes noen el-mopeder på markedet: pene, stille­gående og miljøvennlige. Noe som jo er bra.  Det eneste problemet er at det er mange som bytter ut sykkelen med en el-moped og da har hverken miljøet eller helsen tjent noe på valget.

5. Eplekrigen
Høst er eplekrig. Det vet du som akkurat nå spiser, tørker eller lager mos av eplehøsten din. Vi som savner epletrær i hagen kan finne trøst i sesongens ”eplemust”, eplejuice og cider. Men sjekk i butikken at det virkelig er fra årets avling. En god og lokalprodusert eplecider anbefales! Glem ikke å mase på nærbutikken om at de skal ta inn norske epler.

3. oktober 2011
Mer om Miljø

15 tips til en bærekraftig hverdag

Det finnes mange muligheter for en mer bærekraftig hverdag. Her er en liste over en rekke tiltak du kan gjøre for et miljøvennlig liv på kjøkkenet.

Snylter på andres container

Søppelmoralen er ikke helt på topp hos folk, viser en fersk sommertest. Mange lot seg friste til å dumpe søppel på andres bekostning.

Påskejakt på brukte duppeditter

Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer...

Johans tre enkle miljøvalg

Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i fjor var 211 cm bred. Det er vel for så vidt slik at folk har blitt større om baken de siste par tiårene, men vi har da vel ikke blitt 30 prosent større?

Johans tre enkle miljøvalg

I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Johans tre enkle miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Skogdød

Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo?  Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Miljømerking - for din skyld

Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

- Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas...

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

- Gi skattefradrag for overgang til miljøvennlig vedfyring i norske...

- Regjeringen må ta grep som monner for rask overgang til miljøvennlig og rimelig energibruk i norske hjem. Jeg utfordrer den norske regjeringen til å...

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...