Johans miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

1.  Sykle

Mitt siste biltilbehør er en sykkel. En liten, sammenleggbar sykkel som lett får plass i bagasjerommet.

Når jeg er nødt til å bruke bilen, velger jeg nå ikke å kjøre helt fram. Fem kilometer fra målet parkerer jeg bilen for deretter å sykle den siste biten. Det er tre gode grunner til denne kombinasjonen:
1. Jeg får min daglige morsjon.
2. Jeg sparer energi.
3. Jeg kommer fram som et l­evende samtaleemne om sykling.

Det er vel ingen som tviler på at det er nyttig å sykle en mil. Men lønner det seg å spare ca. en liter med drivstoff? Ja, det gjør det. En liter drivstoff til bil inneholder faktisk energi (ca. 13kWh) som for eksempel kan drive en towatts LED-lampe i 6 500 timer. Med min lille innsats på sykkelen har jeg altså spart energi som kan få leselampen min til å lyse i 270 døgn.
Dessuten kan jeg også ta med den sammenleggbare sykkelen min på bussen, toget og T-banen.

2.  Innfør en ”la-det-koste-dag”

Forsøk å velge klimasmart en gang i uken dersom din økonomi ikke tillater at du alltid velger den mest økologiske og etiskproduserte maten. Velg norsk, økologisk kylling som lever et bedre liv enn sine lavpriskollegaer eller velg oksekjøtt produsert i et økologisk landbruk.Kompletter med økologisk dyrkede, norske poteter og rotfrukter. Spander gjerne også en økologisk vin, kanskje til fredagskosen som med ekstra god samvittighet blir ennå bedre.

3. Slukk utelys

Altfor mange lyskilder på vår klode påvirker dyrelivet negativt. Trekkfugler kommer ut av kurs, dyr som trenger å skjule seg i mørket blottlegges for sine fiender og insekter som ikke hviler så lenge det er lyst, fortsetter å være i unødvendig aktivitet. Dessuten går du selv glipp av en vakker stjernehimmel. Se derfor over utebelysningen. Slokk de lampene som ikke er helt nødvendige, monter bevegelsedetektorer og forsøk å avskjerme armaturene slik at de bare lyser nedover.

4.  Slukk standby

En liten påminnelse.
Se over alle apparatene ­hjemme hos deg, så oppdager du hvilke som bruker strøm i standby modus.

30. mars 2011
Mer om Miljø

15 tips til en bærekraftig hverdag

Det finnes mange muligheter for en mer bærekraftig hverdag. Her er en liste over en rekke tiltak du kan gjøre for et miljøvennlig liv på kjøkkenet.

Snylter på andres container

Søppelmoralen er ikke helt på topp hos folk, viser en fersk sommertest. Mange lot seg friste til å dumpe søppel på andres bekostning.

Påskejakt på brukte duppeditter

Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer...

Johans tre enkle miljøvalg

Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i fjor var 211 cm bred. Det er vel for så vidt slik at folk har blitt større om baken de siste par tiårene, men vi har da vel ikke blitt 30 prosent større?

Johans tre enkle miljøvalg

I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Johans tre enkle miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Skogdød

Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo?  Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

- Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas...

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og surkål).

- Gi skattefradrag for overgang til miljøvennlig vedfyring i norske...

- Regjeringen må ta grep som monner for rask overgang til miljøvennlig og rimelig energibruk i norske hjem. Jeg utfordrer den norske regjeringen til å...

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no