Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johan Tell

1. Solcelle
Jeg kjøpte en solcelledrevet jordrotteskremmer til min kone.
Kanskje ikke den mest romantiske gaven jeg har gitt henne – men, enda verre, heller ikke den minst romantiske. Poenget er snarere at det kommer stadig flere ting som får sin energi fra solen. Det har lenge vært solcelledrevet utelys på markedet, men problemet med dette er at vi bor i Norge. De dagene solen lader lampene skikkelig, trenger vi dem ikke for da er natten så kort, og når natten er på sitt lengste og mørkeste blir lampene knapt ladet opp den korte stunden solen er over horisonten. Derfor er det bra når solenergien også brukes til andre ting som å drive en utendørsfontene, lade laptoppen din, småbatteriene dine, mobilen din eller skremme jordrottene over til naboen.

2. Miljøvennlig skogbruk
Velg ikke bort en god bok bare fordi den ikke er trykket på en miljøvennlig måte.
Kjøp boken, men send en mail til forlaget om å velge papir som er FSC-certifisert (tømmeret som er brukt kommer fra et miljøvennlig skogbruk), alle fossile utslipp er klimakompensert, der en liten slant går til WWFs klima­arbeide.

3. El-biler
For bare en ganske kort tid tilbake var el-biler ømtålige, påbygde golfkjøretøy som ingen vettug person våget seg ut i trafikken med. Nå er el-­bilene som en hvilken som helst annen bil, og den første som har fått høyeste karakter i Europa NCAPS sikkerhetstest heter Leaf og produseres av Nissan. Prisen er dessverre fortsatt et problem.

4. Maur
Værst er det når jeg padler min konkurransekajakk og kjenner en maur på vei inn i shortsen. Jeg vet da at ved å begynne å slå etter krypet kommer jeg til å velte. Nest værst er det når maurene invaderer byssa og og det deretter kommer maur på solbrygga. Ellers så ­liker jeg maur.
Men, om jeg er på et begrenset område og vil drepe maurene bruker jeg et økologisk bekjempelsesmiddel. For det ville være ulogisk om jeg på den ene siden kjøpte økologisk melk, kjøttdeig og müsli, mens jeg på den andre siden spredte giftstoffer i hagen min. Dersom det ikke fungerer med det økologiske middelet – ja, så fungerer det ikke.

5. Frø
Glem ikke at det nå er tid for å samle inn frø til neste år. Få hjelp av et lite barn og let etter modne frø av for eksempel blåklokker, kongelys, Maria Nøkleblom og engnellik, alt ettersom hvor dere bor. Tørk dem og oppbevar dem over vinteren i små papirkonvolutter som enten du eller det lille barnet har brettet.

12. august 2011
Mer om Miljø

15 tips til en bærekraftig hverdag

Det finnes mange muligheter for en mer bærekraftig hverdag. Her er en liste over en rekke tiltak du kan gjøre for et miljøvennlig liv på kjøkkenet.

Snylter på andres container

Søppelmoralen er ikke helt på topp hos folk, viser en fersk sommertest. Mange lot seg friste til å dumpe søppel på andres bekostning.

Påskejakt på brukte duppeditter

Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer...

Johans tre enkle miljøvalg

Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i fjor var 211 cm bred. Det er vel for så vidt slik at folk har blitt større om baken de siste par tiårene, men vi har da vel ikke blitt 30 prosent større?

Johans tre enkle miljøvalg

I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Johans tre enkle miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Skogdød

Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo?  Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: Hagen

- Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas...

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

- Gi skattefradrag for overgang til miljøvennlig vedfyring i norske...

- Regjeringen må ta grep som monner for rask overgang til miljøvennlig og rimelig energibruk i norske hjem. Jeg utfordrer den norske regjeringen til å...

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...