Johans miljøvalg: Hagen

- Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas miljøekspert.

1.  Hagen

Johan Tell

Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? Se over batteriet av bekjempelsesprodukter. Tenk over hva du virkelig trenger. Spør etter miljø­vennlige alternativer. I dag ­brukes det mer plantevernmidler i våre hager pr kvadratmeter enn i skogbruket, frukt- og grønnsaknæringen. Kan­skje på tide å skifte innstilling? Det dine naboer kaller viltvoksende og ustelt, kan du selv kalle et fristed for ­sommerfugler, småfugler, flaggermus, pinnsvin og andre dyr.  En hengekøye er meget miljøvennlig.

2.  Hoggorm
Ingen i vår familie er redd for ormer.  Vi er vant til at en snog kan stikke opp hodet mellom plankene på brygga. Sist sommer la til og med en snog seg til å hvile på min solbadende datters ben. Men, da det ble stadig flere hoggormer på tomten og noen dessuten var helt sorte uten sikksakkmønster var det på tide å gjøre noe. Å studere pupiller og hodeform for å skille artene rekker man ikke på forsommeren når ormene er trege og det er lett å faktisk tråkke rett i et knytte av solbadende reptiler. Vi anskaffet en ”plukker” som er tenkt som hjelp til bevegelseshindrer (fåes hos Clas Ohlsson). Bevepnet med den og en bøtte med lokk, var det bare å sette i gang. Med ormen i bøtta syklet vi i vei langt til skogs og slapp dem ut der. Hvorfor vi ikke slår dem i hjel? Fordi hoggormen er et nyttig og et sjeldent vakkert dyr.

3.  DrivhusAnskaff et drivhus. Enten et bittelite ett som kan stå i vindusposten eller et kjempestort som tar mesteparten av hagen. Dine grønnsaker blir bedre, blomstene vakrere og urtene friskere enn de du ellers kjøper.

4.  Ut på tur
Bruk en langhelg til å gå fra hytte til hytte. Den norske turistforeningen har 460 hytter spredt over hele landet – i skogen, på fjellet og ved kysten.  Hyttene er i forskjellig standard: selvbetjente, ubetjente og betjente. Les mer om hva turistforeningen kan tilby på www.turistforeningen.no. En riktig miljøvennlig weekend får du om du om du tar sykkelen, ­toget eller bussen til der du ­begynner turen.

15. september 2011
Mer om Miljø

15 tips til en bærekraftig hverdag

Det finnes mange muligheter for en mer bærekraftig hverdag. Her er en liste over en rekke tiltak du kan gjøre for et miljøvennlig liv på kjøkkenet.

Snylter på andres container

Søppelmoralen er ikke helt på topp hos folk, viser en fersk sommertest. Mange lot seg friste til å dumpe søppel på andres bekostning.

Påskejakt på brukte duppeditter

Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer...

Johans tre enkle miljøvalg

Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i fjor var 211 cm bred. Det er vel for så vidt slik at folk har blitt større om baken de siste par tiårene, men vi har da vel ikke blitt 30 prosent større?

Johans tre enkle miljøvalg

I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Johans tre enkle miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Skogdød

Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo?  Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

- Gi skattefradrag for overgang til miljøvennlig vedfyring i norske...

- Regjeringen må ta grep som monner for rask overgang til miljøvennlig og rimelig energibruk i norske hjem. Jeg utfordrer den norske regjeringen til å...

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...