Bilde: www.fotoakuten.se

Johans tre enkle miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

For ti år siden kjøpte jeg min første miljøbil, en Volvo S70 som gikk på biogass. Det var en prototype med gasstanken i bagasjerommet. Nå i årsskiftet innføres nye, vriene regler for definisjon av miljøbiler. ”Ta bilens egenvekt i kilo minus 1372. Multipliser med 0,0457. Legg deretter til 95…” Ja, dere forstår.

Hadde jeg fått bestemme skulle bare kjøretøy som helt eller delvis drives med fornybar brensel få definisjonen miljøbil. Disse bidrar til mye mindre global oppvarming enn hva biler som kjører på fossilt brensel, som bensin og diesel, uansett hvor lite brensel disse trenger. Derfor synes jeg, akkurat som for ti år siden at de tre beste miljøbilvalgene er:

1. El

Ingen utslipp av drivhusgasser om du ”tanker” med grønn el. Fremdeles kostbart og med kort rekkevidde. Bra for virksomheter og carpooler, der mange mennesker deler en eller flere biler.

2. Biogass

Du kjører på avfall fra husholdninger og avløpsvann. Kortreist, fornybar, liten klimapåvirkning og ingen naturressurs man kriger om i verden.

3. Etanol

Du kjører på noe fornybart som vokser, for eksempel brasilianske sukkerrør eller svenske skogrester. Mest praktisk

11. februar 2013
Mer om Miljø

15 tips til en bærekraftig hverdag

Det finnes mange muligheter for en mer bærekraftig hverdag. Her er en liste over en rekke tiltak du kan gjøre for et miljøvennlig liv på kjøkkenet.

Snylter på andres container

Søppelmoralen er ikke helt på topp hos folk, viser en fersk sommertest. Mange lot seg friste til å dumpe søppel på andres bekostning.

Påskejakt på brukte duppeditter

Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer...

Johans tre enkle miljøvalg

Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i fjor var 211 cm bred. Det er vel for så vidt slik at folk har blitt større om baken de siste par tiårene, men vi har da vel ikke blitt 30 prosent større?

Johans tre enkle miljøvalg

I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Skogdød

Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

- Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas...

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

- Gi skattefradrag for overgang til miljøvennlig vedfyring i norske...

- Regjeringen må ta grep som monner for rask overgang til miljøvennlig og rimelig energibruk i norske hjem. Jeg utfordrer den norske regjeringen til å...

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...