Klimakran som sparer penger og miljøet

Som første og eneste produsent av blandebatterier lanserer Gustavsberg den energisparende klimakranen Nautic.

Nautic er eneste blandebatteri på markedet som både har vannsparing- og energisparingsteknologi. Et Nautic servantbatteri koster ca 850,- og reduserer energiforbruket med 400-500 kWh i året.

Hver kran en normal husholdning erstatter med en Nautic klimakran vil redusere energiforbruket til oppvarming av vann med opptil 40% pr. punkt, og spare tusenlapper på strømregningen. Endelig har det blitt enkelt for vanlige husholdninger å bidra i miljødugnaden – og spare penger.

Penger og miljøet blir spart
Mens regjeringen og miljøorganisasjoner kniver om løsninger som vil redusere CO2-utslippene slik at vi når Klimaforlikets ambisjon om å bli en karbonnøytral nasjon innen år 2030, lanserer Gustavsberg den første serien av energisparende blandebatterier til norske husholdninger.

Regjeringen har lansert sin intensjon om å kjøpe klimakvoter for 4.1 milliarder kroner innen 2012.* Dette tilsvarer med dagens kurs 25,6 millioner klimakvoter. Hvis alle Norges to millioner husholdninger byttet ett servantbatteri til Nautic i samme periode, ville norske husholdninger kunnet kjøpe 21,1 millioner klimakvoter for de pengene de hadde spart på oppvarming av vann i samme periode. Dette baserer seg på at man anslagsvis sparer 450 kWh i året på ett Nautic servantbatteri, og en gjennomsnittlig strømpris for 2007 inklusive nettleie og avgifter på 75 øre.** Dette viser at norske husholdninger alene kan redusere utslippene med 21,1 millioner tonn CO2 over de fem neste årene bare ved å gjøre et enkelt grep – å bytte ut ett servantbatteri til en Nautic fra Gustavsberg.

- Hvis man bryter ned regnestykket på den enkelte husholdning, så ser man at hver kran man konverterer har finansiert seg selv etter 2-3 år. En normal norsk husholdning forbruker 23 380 kWh i året***, hvorav 58% går til oppvarming, 17% går til varming av vann, 10% går til belysning, 9% går til kjøkken, 4% til bad og 2% til annet.****
Dette medfører at vi bruker ca. 4000 kWh i året til oppvarming av vann. Om en familie bytter tre kraner i hjemmet til Nautic vil man årlig kunne redusere energiforbruket til oppvarming av vann med 40%. Det å bare bytte ut ett servantbatteri gir en ren gevinst på mellom 400 og 500 kWh i året i besparelse, forklarer Bjørn Fredricson, country manager for Villeroy & Boch Norge AS.

I Sverige har IVF industriforskning og utvikling AB sin studie gjort ett poeng svært tydelig – at de små, hverdagslige energisparingstiltakene kan få svært store effekter. Ved å bytte ut eksisterende kraner med energisparende kraner kan man altså gjøre en stor innsats for miljøet. Nautic fra Gustavsberg er en innovasjon som gjør det enkelt for vanlige husholdninger å være med på miljødugnaden. Den er rimelig, tilgjengelig for bestilling gjennom alle rørleggere og VVS-forhandlere, og den sparer både miljøet og husholdningene for utgifter til oppvarming av vann.

- Vannsparingsteknologi er godt kjent blant nordmenn, kanskje mest for de ulike modellene av sparedusjer som finnes på markedet, men energisparingsteknologi – det er noe helt nytt. Tanken bak innovasjonen er enkel, men god. Blandebatteriets utgangsposisjon gir varmt nok vann til oppvask og håndvask. Om man skal ha makstemperert vann må blandebatteriets arm føres helt ut til venstre. Om man slipper armen, så glir den tilbake til utgangsposisjonen. På den måten lar man ikke glohett vann renne lenger enn nødvendig, og dermed sparer man energi til oppvarming. Det er nettopp slike innovasjoner som Nautic som gjør det mulig for vanlige mennesker å bidra til å bedre miljøet vårt, forteller Bjørn Fredricson.

For energien du sparer (450kWh) ved å bytte til ett servantbatteri av type Nautic tilsvarer:

Produkt Tid

Hårføner brukt i
Komfyr eller vannkoker brukt i
Støvsuger brukt i
Brødrister brukt i
Kaffetrakter brukt i

281 timer
300 timer
322 timer
450 timer
562 timer

* https://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/pressesenter/pressemeldinger/2008/Aktivt-og-fleksibelt-kjop-av-klimakvoter.html?id=499282

** https://www.ssb.no/elkraftpris/

*** https://epos.stortinget.no/SpmDetalj.aspx?id=31782

**** https://www.fjordkraft.no/uploads/documents/Stromsparing/Enegibehov_isolering.pdf

23. oktober 2008
Mer om Miljø

15 tips til en bærekraftig hverdag

Det finnes mange muligheter for en mer bærekraftig hverdag. Her er en liste over en rekke tiltak du kan gjøre for et miljøvennlig liv på kjøkkenet.

Snylter på andres container

Søppelmoralen er ikke helt på topp hos folk, viser en fersk sommertest. Mange lot seg friste til å dumpe søppel på andres bekostning.

Påskejakt på brukte duppeditter

Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer...

Johans tre enkle miljøvalg

Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i fjor var 211 cm bred. Det er vel for så vidt slik at folk har blitt større om baken de siste par tiårene, men vi har da vel ikke blitt 30 prosent større?

Johans tre enkle miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Skogdød

Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

- Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas...

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

- Gi skattefradrag for overgang til miljøvennlig vedfyring i norske...

- Regjeringen må ta grep som monner for rask overgang til miljøvennlig og rimelig energibruk i norske hjem. Jeg utfordrer den norske regjeringen til å...

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no