Dette kartet viser om du er utsatt for radon

Miljø

Hundretusenvis av nordmenn utsettes daglig for radon. Her finner du radonmåling for ditt område. 

I kartet fra NGU kan du se detaljert måling av radon i hele Norge.
I kartet fra NGU kan du se detaljert måling av radon i hele Norge. Bilde: Norges Geologiske Undersøkelse

Radon er en radioaktiv gass som finnes naturlig i miljøet, og som forekommer i byggegrunnen. Gassen er luktfri, usynlig og har lav evne til å binde seg til andre stoffer. Dermed frigjøres den lett til luft, som ofte siver inn i norske boliger.

Dødelig gass

Radoneksponering kan være kreftfremkallende. Statens strålevern anslår at ca 12 % av landets lungekrefttilfeller skyldes radon, og at gassen tar nær 400 liv i Norge i året. Det er med andre ord lurt å sjekke i hvilken grad ditt boområde er utsatt for radon.

Målinger viser at rundt 150.000 norske bolighus, altså over 10 % av landets bolighus er utsatt for høy eller særlig høy radonfare. Norge, Sverige og Finland er de landene i verden med høyest konsentrasjon av radon i inneluft, og dette er derfor et satsningsområde for norske myndigheter.

Les også:

Dette skjer med en støvsugd edderkopp

Har du noen gang støvsugd en edderkopp? Og så ligget våken hele natta og lurt på om den kravlet ut igjen? Vel, her får du svaret på gåten.

Dette kartet fra Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) viser målinger for hvor radonutsatt ditt nærområde er.

Området mellom Fagernes og Hamar er særlig utsatt for radon (Foto: NGU) 

 

Mål radonnivået selv

Les også:

Derfor slikker hunden på deg

Hvis du har lurt på hvorfor hunden slikker på deg, da bør du lese dette.

Det finnes mange store og små tiltak du kan gjøre for å beskytte deg mot radon i hjemmet ditt. Men aller først gjelder det å måle radonnivået i boligen. Det enkleste er å bestille sporfilmer og utføre målingen selv. Målingen bør gjøres i minst to rom og bør foregå i vinterhalvåret, da radonkonsentrasjonen er mest stabil.

Statens strålevern tilbyr også måling av radon i vann. Prøvetakingsutstyr kan man få tilsendt og analysen koster 250 kroner. I tillegg finnes det mange aktører som tilbyr profesjonell måling og utbedring av radonproblemet.

Med en sporfilm kan du måle radonnivået i huset ditt (Foto: radonsikring.no).

 

Det anbefales i så fall og få anbud fra flere leverandører, og vurdere tilbudene utfra pris, referanser og om målingene gjøres I henhold til Statens Stråleverns måleprosedyre.

Les også:

Derfor er eddik et mirakelmiddel i hagen

Eddik er et fantastisk rengjøringsmiddel, men visste du at eddik også gjør underverker i hagen?

Fra 1. januar 2014 plikter offentlige og private eiere av barnehager, skoler og utleieboliger etter strålevernsforskriften å gjøre tiltak når radonnivået overstiger 100 Bq/m³. Etter tiltak er maksimalt akseptabelt nivå satt til 200 Bq/m3. 

Les mer om Radon på Statens Strålevern

Les også: En miniventilasjonsvifte kan redusere radonnivået

7. februar 2018
Mer om Miljø

Snylter på andres container

Miljø Søppelmoralen er ikke helt på topp hos folk, viser en fersk sommertest. Mange lot seg friste til å dumpe søppel på andres bekostning.

Påskejakt på brukte duppeditter

Miljø Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Skogdød

Miljø Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Miljø Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Miljø Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Miljø Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Miljø Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

Miljø - Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas...

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Miljø Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

- Gi skattefradrag for overgang til miljøvennlig vedfyring i norske...

Miljø - Regjeringen må ta grep som monner for rask overgang til miljøvennlig og rimelig energibruk i norske hjem. Jeg utfordrer den norske regjeringen til å...

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Miljø Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...