Radon, måling, tiltak, farlig, kreft
I kartet fra NGU kan du se detaljert måling av radon i hele Norge. Bilde: Norges Geologiske Undersøkelse

Dette kartet viser om du er utsatt for radon

Hundretusenvis av nordmenn utsettes daglig for radon. Her finner du radonmåling for ditt område. 

Radon er en radioaktiv gass som finnes naturlig i miljøet, og som forekommer i byggegrunnen. Gassen er luktfri, usynlig og har lav evne til å binde seg til andre stoffer. Dermed frigjøres den lett til luft, som ofte siver inn i norske boliger.

Dødelig gass

Radoneksponering kan være kreftfremkallende. Statens strålevern anslår at ca 12 % av landets lungekrefttilfeller skyldes radon, og at gassen tar nær 400 liv i Norge i året. Det er med andre ord lurt å sjekke i hvilken grad ditt boområde er utsatt for radon.

Målinger viser at rundt 150.000 norske bolighus, altså over 10 % av landets bolighus er utsatt for høy eller særlig høy radonfare. Norge, Sverige og Finland er de landene i verden med høyest konsentrasjon av radon i inneluft, og dette er derfor et satsningsområde for norske myndigheter.

Dette kartet fra Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) viser målinger for hvor radonutsatt ditt nærområde er.

Området mellom Fagernes og Hamar er særlig utsatt for radon (Foto: NGU) 

 

Mål radonnivået selv

Det finnes mange store og små tiltak du kan gjøre for å beskytte deg mot radon i hjemmet ditt. Men aller først gjelder det å måle radonnivået i boligen. Det enkleste er å bestille sporfilmer og utføre målingen selv. Målingen bør gjøres i minst to rom og bør foregå i vinterhalvåret, da radonkonsentrasjonen er mest stabil.

Statens strålevern tilbyr også måling av radon i vann. Prøvetakingsutstyr kan man få tilsendt og analysen koster 250 kroner. I tillegg finnes det mange aktører som tilbyr profesjonell måling og utbedring av radonproblemet.

Med en sporfilm kan du måle radonnivået i huset ditt (Foto: radonsikring.no).

 

Det anbefales i så fall og få anbud fra flere leverandører, og vurdere tilbudene utfra pris, referanser og om målingene gjøres I henhold til Statens Stråleverns måleprosedyre.

Fra 1. januar 2014 pliktet offentlige og private eiere av barnehager, skoler og utleieboliger etter strålevernsforskriften å gjøre tiltak når radonnivået overstiger 100 Bq/m³. Etter tiltak er maksimalt akseptabelt nivå satt til 200 Bq/m3. 

Les mer om Radon på Statens Strålevern

Les også: En miniventilasjonsvifte kan redusere radonnivået

7. februar 2018
Mer om Miljø

15 tips til en bærekraftig hverdag

Det finnes mange muligheter for en mer bærekraftig hverdag. Her er en liste over en rekke tiltak du kan gjøre for et miljøvennlig liv på kjøkkenet.

Snylter på andres container

Søppelmoralen er ikke helt på topp hos folk, viser en fersk sommertest. Mange lot seg friste til å dumpe søppel på andres bekostning.

Påskejakt på brukte duppeditter

Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer...

Johans tre enkle miljøvalg

Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i fjor var 211 cm bred. Det er vel for så vidt slik at folk har blitt større om baken de siste par tiårene, men vi har da vel ikke blitt 30 prosent større?

Johans tre enkle miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Skogdød

Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

- Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas...

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

- Gi skattefradrag for overgang til miljøvennlig vedfyring i norske...

- Regjeringen må ta grep som monner for rask overgang til miljøvennlig og rimelig energibruk i norske hjem. Jeg utfordrer den norske regjeringen til å...

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...