Hvis du ser voksne møll fly rundt i huset, skal du ta det på alvor! For voksne møll er et tegn på at larven gnager lystig løs i ullklær og pelsverk, i møbler og ulltepper.
Hvis du ser voksne møll fly rundt i huset, skal du ta det på alvor! For voksne møll er et tegn på at larven gnager lystig løs i ullklær og pelsverk, i møbler og ulltepper. Bilde: Flickr, Teia

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler med frost, støvsuger, insektmiddel og andre enkle triks.

Møll eller larvene – hvem har skylden?

Vi sier ofte at vi har fått møll. Men i virkeligheten burde vi si, vi har fått larver! For det er møllens larver som gjør skade – faktisk spiser ikke voksne møll. Finner du ullklærne med hull eller pinn, og kan se små runde ekskrementer løst i stoffet – ja, da er det sikkert møllens larve som er ute å lusker. 

Drep egg og larver

De voksne møllene legger egg, som klekkes til skrubbsultne larver. Derfor er det viktig å både drepe eggene og larvene, og samtidig utrydde de levende møllene ved å klaske dem.

Slik bekjemper du møll

Hvis skaden har skjedd og møllene har lagt egg, er møllehjulet allerede i gang. Start med å tømme skap og skuffer som har blitt angrepet. Støvsug grundig. Husk også å støvsuge de nærmeste veggene og gulvet, og gi alle sprekker og revner en omgang. Klær skal enten vaskes i vaskemaskin eller sendes til rens. For å bli helt kvitt egg og larver, skal det tre døgn i fryseren ved ÷18°C.

Sprøyt tepper og møbler

Hvis det er store møbler eller gulvtepper som er under angrep, skal de først og fremst støvsuges grundig – også på undersiden. Etterpå skal de behandles med et flytende møllmiddel, som inneholder det aktive stoffet permethrin. Det har en langtidseffekt og kan kjøpes som aerosoler eller sprøytemiddel til forstøvning. Bruksanvisning skal alltid leses og følges. 

Hvis møllene fortsatt er der, gjenta behandlingen

Hvis det fortsatt er møll etter en uke, bør du gjenta behandlingen. Hvis møllene fortsetter å komme tilbake, eller hvis angrepet er voldsomt, skal du ha hjelp fra profesjonelle skadedyrs bekjempere.

7 måter å bekjempe og unngå angrep fra møll

Her er et overblikk over de forskjellige bekjempelsesmetodene som du kan bruke når du skal bli forebygge eller bli kvitt møll

  1. Drep alltid levende møll, når du ser dem!
  2. Bruk insekts nett, når vinduet er åpent om natten. Møll tiltrekkes av lys.
  3. Pakk ullklær, garn og lignende som du ikke brukes hele året, for eksempel på sommeren i en tett plastpose (pass på at klærne er møllfrie før du pakker det bort).
  4. Skitne klær tiltrekker visse typer møll, så vask klærne, før du pakker det ned.
  5. Utsatte møbler og tepper kan behandles med forebyggende, flytende møllmiddel, som inneholder permetrin.
  6. Flere møbelstoffer og tepper er på forhånd impregnert mot møll. Husk å spørre forhandleren når du kjøper varer i ull.
  7. Du kan henge ”møllhengere” – altså papp stykker impregnert med insektgift, inn i skapet eller legge det i skuffen. Men klærne er kun helt trygge hvis skapet eller skuffen er lufttett.

Se forskjell på klesmøll og pelsmøll

  • Klesmøll (Tineola bisselliella) kan du gjenkjenne ved at larvens vev fester seg til underlaget, og larven kan krype frem og tilbake..
  • Pelsmøll kan du gjenkjenne på at larvens vev er et løst rør, som den drasser med seg.
  • Klesmøll kravler oppover vegger og forpupper seg I revner mellom vegger og tak, under lister og liggende steder. Hvis du tror du har pelsmøll, skal du støvsuge/ sprøyte ekstra godt i revnene i veggen.

 

2. juli 2019
Mer om Øvrig

Advarer: Dette kan du gjøre mot høy vannstand og flom nå

De to neste dagene er det ventet ekstrem høy vannstand flere steder i Norge. Sammen med mye vind kan dette gi skader langs hele kysten.

Geniale triks: Slik får du bilen trygt gjennom vinteren

Is på vinduene, frosne dører og en bil som ikke vil starte… Frost og snø fører ofte til problemer på bilen, men heldigvis er det mange måter å gjøre...

Slik unngår du innbrudd i jula

Jul og nyttår topper listen over innbruddstyvenes travleste periode, og hver år blir de mer spekulerte. Det setter huseierne på prøve. Få tre gode tips...

3 geniale triks som effektivt løser frostproblemene på bilen din

Frost fører ofte til problemer med bilen. Prøv en av disse tre effektive triksene for å  gjøre det enklerer å komme gjennom den kalde tiden med bil. 

Slik unngår du vinterens forkjølelse og influensa

Årets influensasesong er i gang. Her er ekspertenes tips til hvordan du kan minimere smittefaren.

Derfor skal du skifte til vinterdekk nå

Lørdag er siste frist for å skifte vinterdekk - snøen er på vei

9 smarte tips til å spare penger i hverdagen

Mangler du overblikk på hva du bruker pengene dine på? Vil du bli flinkere til å spare? Eller kanskje du bare vil ha mer penger du kan bruke på moro? Uansett hvilken grunn du har, vil du med disse 9 tipsene spare flere penger i hverdagen din.   

10 ting du IKKE visste om reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er bærekraftig. Rudolf er en jente og det er kun én folkegruppe som får lov til å drive med reindrift. Vi har samlet 10 fakta om reinsdyr...

Venter hundrevis av pipebranner i vinter

Hvert år rykker brannvesenet ut til over tusen pipebranner i Norge, og høysesongen nærmer seg.

Slik gjør du bilen høstklar

En ny sesong er over oss og det betyr regn, vind og glatte veier. Med ekspertenes fire tips sikrer du at bilen din har de optimale forholdene for å klare seg godt i den tøffe sesongen.

Derfor skal du huske å snu brannslokkeren

Dersom pulveret inne i apparatet klumper og forsteiner seg, kan du risikere å sitte med en brannslokker som ikke virker eller fungerer dårlig ved brann....

Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Kakkerlakker har blitt et økende problem i Norge de siste årene. Se her hvorfor og hvordan du blir kvitt de mobile insektene som sprer seg raskt.

15 unike overnattinger i naturen

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy. I Sverige finner du flust av ulike overnattingssteder, ute i naturen, som du sent vil glemme.

5 smarte tips for å forhindre innbrudd i sommerferien

Innbrudd i boliger øker som regel i sommermånedene, men heldigvis finnes det enkle og gode løsninger for å holde tyvene unna der du bor.

Annonsørinnhold

Få en kanonpris på årets ferie

I fjor gjorde 180.000 kunder et kupp på billig overnatting i herlige omgivelser. Nå er det din tur.