Hvis du ser voksne møll fly rundt i huset, skal du ta det på alvor! For voksne møll er et tegn på at larven gnager lystig løs i ullklær og pelsverk, i møbler og ulltepper.
Hvis du ser voksne møll fly rundt i huset, skal du ta det på alvor! For voksne møll er et tegn på at larven gnager lystig løs i ullklær og pelsverk, i møbler og ulltepper. Bilde: Flickr, Teia

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler med frost, støvsuger, insektmiddel og andre enkle triks.

Møll eller larvene – hvem har skylden?

Vi sier ofte at vi har fått møll. Men i virkeligheten burde vi si, vi har fått larver! For det er møllens larver som gjør skade – faktisk spiser ikke voksne møll. Finner du ullklærne med hull eller pinn, og kan se små runde ekskrementer løst i stoffet – ja, da er det sikkert møllens larve som er ute å lusker. 

Drep egg og larver

De voksne møllene legger egg, som klekkes til skrubbsultne larver. Derfor er det viktig å både drepe eggene og larvene, og samtidig utrydde de levende møllene ved å klaske dem.

Slik bekjemper du møll

Hvis skaden har skjedd og møllene har lagt egg, er møllehjulet allerede i gang. Start med å tømme skap og skuffer som har blitt angrepet. Støvsug grundig. Husk også å støvsuge de nærmeste veggene og gulvet, og gi alle sprekker og revner en omgang. Klær skal enten vaskes i vaskemaskin eller sendes til rens. For å bli helt kvitt egg og larver, skal det tre døgn i fryseren ved ÷18°C.

Sprøyt tepper og møbler

Hvis det er store møbler eller gulvtepper som er under angrep, skal de først og fremst støvsuges grundig – også på undersiden. Etterpå skal de behandles med et flytende møllmiddel, som inneholder det aktive stoffet permethrin. Det har en langtidseffekt og kan kjøpes som aerosoler eller sprøytemiddel til forstøvning. Bruksanvisning skal alltid leses og følges. 

Hvis møllene fortsatt er der, gjenta behandlingen

Hvis det fortsatt er møll etter en uke, bør du gjenta behandlingen. Hvis møllene fortsetter å komme tilbake, eller hvis angrepet er voldsomt, skal du ha hjelp fra profesjonelle skadedyrs bekjempere.

7 måter å bekjempe og unngå angrep fra møll

Her er et overblikk over de forskjellige bekjempelsesmetodene som du kan bruke når du skal bli forebygge eller bli kvitt møll

  1. Drep alltid levende møll, når du ser dem!
  2. Bruk insekts nett, når vinduet er åpent om natten. Møll tiltrekkes av lys.
  3. Pakk ullklær, garn og lignende som du ikke brukes hele året, for eksempel på sommeren i en tett plastpose (pass på at klærne er møllfrie før du pakker det bort).
  4. Skitne klær tiltrekker visse typer møll, så vask klærne, før du pakker det ned.
  5. Utsatte møbler og tepper kan behandles med forebyggende, flytende møllmiddel, som inneholder permetrin.
  6. Flere møbelstoffer og tepper er på forhånd impregnert mot møll. Husk å spørre forhandleren når du kjøper varer i ull.
  7. Du kan henge ”møllhengere” – altså papp stykker impregnert med insektgift, inn i skapet eller legge det i skuffen. Men klærne er kun helt trygge hvis skapet eller skuffen er lufttett.

Se forskjell på klesmøll og pelsmøll

  • Klesmøll (Tineola bisselliella) kan du gjenkjenne ved at larvens vev fester seg til underlaget, og larven kan krype frem og tilbake..
  • Pelsmøll kan du gjenkjenne på at larvens vev er et løst rør, som den drasser med seg.
  • Klesmøll kravler oppover vegger og forpupper seg I revner mellom vegger og tak, under lister og liggende steder. Hvis du tror du har pelsmøll, skal du støvsuge/ sprøyte ekstra godt i revnene i veggen.

 

2. juli 2019
Mer om Øvrig

Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Kakkerlakker har blitt et økende problem i Norge de siste årene. Se her hvorfor og hvordan du blir kvitt de mobile insektene som sprer seg raskt. 

15 unike overnattinger i naturen

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy. I Sverige finner du flust av ulike overnattingssteder, ute...

5 smarte tips for å forhindre innbrudd i sommerferien

Innbrudd i boliger øker som regel i sommermånedene, men heldigvis finnes det enkle og gode løsninger for å holde tyvene unna der du bor.

Her er campingutstyret du bør huske til campingferien

Planlegger du å campe til sommeren? Det er mange ting å huske før man drar. Har du pakket nødvendig kjøkkenutstyr, oppvaskbalje, tørkestativ og husket lys? Se her vår liste på ting du skal huske når du skal nyte livet som campist.

De 6 beste hotellopplevelsene i København

Vi nordmenn elsker å reise til København. Topp ferien, ved å prøve en av disse fantastiske hotellene, for den beste hotellopplevelsen neste gang du...

Annonsørinnhold

Få en kanonpris på årets ferie

I fjor gjorde 180.000 kunder et kupp på billig overnatting i herlige omgivelser. Nå er det din tur.

12 fantastiske spahotell i Skandinavia

Ro i sjelen og velvære? Vi har samlet våre beste tips til spa i Norge, Sverige og Danmark som du bør besøke.

Vinn flott grill fra Landmann

Meld deg på Vi i villas fabelaktige nyhetsbrev, og vær med i trekningen av en splitter ny gassgrill fra Landmann!

Slik unngår du krøllete klær i kofferten

Det er super irriterende når du starter ferien med en alt for full koffert, fylt med krøllete tøy. Vi har derfor samlet noen tips til hvordan du kan...

Lur deg selv til å sovne på under 60 sekunder

Hvem har vel ikke drømt om å kunne et triks for å få sove? Farvel til søvnløse netter og lange timer med uutholdelige tanker om alt og ingenting. Her er svaret!

Disse ekle bakteriene visste du ikke at nye klær inneholdt

Visste du at nye klær kan være skitne? Så skitne at det er mer sikkert å handle i bruktbutikken.

Slik pakker du bilen perfekt til ferien

Å få plass til alt i bilen når familien skal på ferie er et potensielt mareritt. Vi gir deg ti tips til hvordan dere både får plass i bilen OG en god...

Vi søker deg som pusser opp

Pusser du opp hjemme eller bygger du nytt? Da er vi på jakt etter deg.

Hvorfor du ALDRI må bruke Q-tips i øret

Fjerner du ørevoks fordi du synes det er ekkelt? Ikke etter å ha sett denne videoen..

Ikea viser hvor lett det er å fikse kjærlighetsproblemer

Hvem sa at kjærligheten egentlig trengte å være så vanskelig?