Bilde: Getty Images

Disse ekle bakteriene visste du ikke at nye klær inneholdt

Visste du at nye klær kan være skitne? Så skitne at det er mer sikkert å handle i bruktbutikken.

Vi har allerede hørt mye om at det finnes ulike kjemikalier i nytt tøy, og vet derfor også godt at det burde vaskes minst én gang før bruk.

Kjemikaliene henger igjen fra fabrikkproduksjonen. Og det er ikke snakk om småsaker – Forbrukerrådet har flere ganger gått ut og advart mot hormonforstyrrende stoffer i nye tekstiler.

Men visste du at klærne som kommer rett fra stativet i klesbutikken, også kan være skittent på en helt annen måte?

Brukt tøy var nesten renere

Den amerikansk TV-stasjonen CBS21 testet en rekke tøy, og undersøkelsen kan du se i videoen nederst i saken.

I eksperimentet samler en journalist inn tøy fra ulike klesbutikker, også gjenbruksbutikker, og sender tøyet til et laboratorium.

Etter de grundige testene kommer det frem at det er en rekke bakterier i helt nytt tøy. Det brukte tøyet derimot inneholdt like mange bakterier som det nye – omvendt at det man kanskje ville trodd.

Og vet du hvor bakteriene viser seg å være fra? Andre mennesker!

For når du prøver tøy i klesbutikken, kanskje sliten og svett etter en lang dag, smitter dette over på tøyet. Siden tøyet i klesbutikken ikke vaskes, blir bakteriene sittende igjen og du tar dem med deg hjem når du kjøper et nytt plagg.

Kalk i vaskemaskinen? Så lett avkalker du den

Dette må du gjøre med nytt tøy

I undersøkelsen kommer det frem at det sitter flest bakterier i kragen på overdeler. På bukser var det ikke like mye bakterier.

Når det kom til sko derimot, var de nye bakteriebomber. Det skyldtes at skoene er prøvd av flere mennesker en rekke ganger. Det ble også funnet bakterier på undertøy som henger i pakker!

Så – neste gang du handler nytt tøy kan det være lurt å huske på disse ekle funnene, og sende nyanskaffelsene både én og to turer i vaskemaskinen.

Bare husk å sett på høyest mulig temperatur som plagget tåler, og du er kvitt problemet!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

30. august 2018
Mer om Øvrig

Venter hundrevis av pipebranner i vinter

Hvert år rykker brannvesenet ut til over tusen pipebranner i Norge, og høysesongen nærmer seg.

Slik gjør du bilen høstklar

En ny sesong er over oss og det betyr regn, vind og glatte veier. Med ekspertenes fire tips sikrer du at bilen din har de optimale forholdene for å...

Derfor skal du huske å snu brannslokkeren

Dersom pulveret inne i apparatet klumper og forsteiner seg, kan du risikere å sitte med en brannslokker som ikke virker eller fungerer dårlig ved brann....

Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Kakkerlakker har blitt et økende problem i Norge de siste årene. Se her hvorfor og hvordan du blir kvitt de mobile insektene som sprer seg raskt. 

15 unike overnattinger i naturen

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy. I Sverige finner du flust av ulike overnattingssteder, ute...

5 smarte tips for å forhindre innbrudd i sommerferien

Innbrudd i boliger øker som regel i sommermånedene, men heldigvis finnes det enkle og gode løsninger for å holde tyvene unna der du bor.

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler med frost, støvsuger, insektmiddel og andre enkle triks.

Her er campingutstyret du bør huske til campingferien

Planlegger du å campe til sommeren? Det er mange ting å huske før man drar. Har du pakket nødvendig kjøkkenutstyr, oppvaskbalje, tørkestativ og husket...

De 6 beste hotellopplevelsene i København

Vi nordmenn elsker å reise til København. Topp ferien, ved å prøve en av disse fantastiske hotellene, for den beste hotellopplevelsen neste gang du...

Annonsørinnhold

Få en kanonpris på årets ferie

I fjor gjorde 180.000 kunder et kupp på billig overnatting i herlige omgivelser. Nå er det din tur.

Kvelningsfare: IKEA tilbakekaller barneprodukt

En ny rapport viser at produktet utgjør en kvelningsfare hos barn under bruk. Derfor oppfordrer Ikea nå alle kunder om å slutte å bruke produktet og...

Vinn flott grill fra Landmann

Meld deg på Vi i villas fabelaktige nyhetsbrev, og vær med i trekningen av en splitter ny gassgrill fra Landmann!

Slik unngår du krøllete klær i kofferten

Det er super irriterende når du starter ferien med en alt for full koffert, fylt med krøllete tøy. Vi har derfor samlet noen tips til hvordan du kan unngå at klærne krøller seg i kofferten – og hvordan du kan rette ut krøllene, uten et strykejern hvis skaden allerede har skjedd.

Hvorfor du ALDRI må bruke Q-tips i øret

Fjerner du ørevoks fordi du synes det er ekkelt? Ikke etter å ha sett denne videoen..

Ikea viser hvor lett det er å fikse kjærlighetsproblemer

Hvem sa at kjærligheten egentlig trengte å være så vanskelig?