Bilde: Getty Images

Disse ekle bakteriene visste du ikke at nye klær inneholdt

Visste du at nye klær kan være skitne? Så skitne at det er mer sikkert å handle i bruktbutikken.

Vi har allerede hørt mye om at det finnes ulike kjemikalier i nytt tøy, og vet derfor også godt at det burde vaskes minst én gang før bruk.

Kjemikaliene henger igjen fra fabrikkproduksjonen. Og det er ikke snakk om småsaker – Forbrukerrådet har flere ganger gått ut og advart mot hormonforstyrrende stoffer i nye tekstiler.

Men visste du at klærne som kommer rett fra stativet i klesbutikken, også kan være skittent på en helt annen måte?

Brukt tøy var nesten renere

Den amerikansk TV-stasjonen CBS21 testet en rekke tøy, og undersøkelsen kan du se i videoen nederst i saken.

I eksperimentet samler en journalist inn tøy fra ulike klesbutikker, også gjenbruksbutikker, og sender tøyet til et laboratorium.

Etter de grundige testene kommer det frem at det er en rekke bakterier i helt nytt tøy. Det brukte tøyet derimot inneholdt like mange bakterier som det nye – omvendt at det man kanskje ville trodd.

Og vet du hvor bakteriene viser seg å være fra? Andre mennesker!

For når du prøver tøy i klesbutikken, kanskje sliten og svett etter en lang dag, smitter dette over på tøyet. Siden tøyet i klesbutikken ikke vaskes, blir bakteriene sittende igjen og du tar dem med deg hjem når du kjøper et nytt plagg.

Kalk i vaskemaskinen? Så lett avkalker du den

Dette må du gjøre med nytt tøy

I undersøkelsen kommer det frem at det sitter flest bakterier i kragen på overdeler. På bukser var det ikke like mye bakterier.

Når det kom til sko derimot, var de nye bakteriebomber. Det skyldtes at skoene er prøvd av flere mennesker en rekke ganger. Det ble også funnet bakterier på undertøy som henger i pakker!

Så – neste gang du handler nytt tøy kan det være lurt å huske på disse ekle funnene, og sende nyanskaffelsene både én og to turer i vaskemaskinen.

Bare husk å sett på høyest mulig temperatur som plagget tåler, og du er kvitt problemet!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

30. august 2018
Mer om Øvrig

Geniale triks: Slik får du bilen trygt gjennom vinteren

Is på vinduene, frosne dører og en bil som ikke vil starte… Frost og snø fører ofte til problemer på bilen, men heldigvis er det mange måter å gjøre det lettere å komme gjennom vintersesongen - både for deg og bilen din. Vi har lagd den ultimate guiden til geniale bil-triks til vintersesongen. 

Slik unngår du innbrudd i jula

Jul og nyttår topper listen over innbruddstyvenes travleste periode, og hver år blir de mer spekulerte. Det setter huseierne på prøve. Få tre gode tips...

3 geniale triks som effektivt løser frostproblemene på bilen din

Frost fører ofte til problemer med bilen. Prøv en av disse tre effektive triksene for å gjøre det enklerer å komme gjennom den kalde tiden med bil.

Black Friday - Slik får du mest for pengene

På årets største tilbudsdag Black Friday kan du spare mye penger på alt fra TV og telefon til hvitevarer og møbler, men du kan også falle i mange salgsfeller. Se hvordan du får de beste tilbudene her og få ekspertenes råd om hvordan du unngår å bli lurt.

10 ting du IKKE visste om reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er bærekraftig. Rudolf er en jente og det er kun én folkegruppe som får lov til å drive med reindrift. Vi har samlet 10 fakta om reinsdyr...

Venter hundrevis av pipebranner i vinter

Hvert år rykker brannvesenet ut til over tusen pipebranner i Norge, og høysesongen nærmer seg.

Slik gjør du bilen høstklar

En ny sesong er over oss og det betyr regn, vind og glatte veier. Med ekspertenes fire tips sikrer du at bilen din har de optimale forholdene for å klare seg godt i den tøffe sesongen.

Derfor skal du huske å snu brannslokkeren

Dersom pulveret inne i apparatet klumper og forsteiner seg, kan du risikere å sitte med en brannslokker som ikke virker eller fungerer dårlig ved brann....

Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Kakkerlakker har blitt et økende problem i Norge de siste årene. Se her hvorfor og hvordan du blir kvitt de mobile insektene som sprer seg raskt.

15 unike overnattinger i naturen

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy. I Sverige finner du flust av ulike overnattingssteder, ute i naturen, som du sent vil glemme.

5 smarte tips for å forhindre innbrudd i sommerferien

Innbrudd i boliger øker som regel i sommermånedene, men heldigvis finnes det enkle og gode løsninger for å holde tyvene unna der du bor.

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler...

Her er campingutstyret du bør huske til campingferien

Planlegger du å campe til sommeren? Det er mange ting å huske før man drar. Har du pakket nødvendig kjøkkenutstyr, oppvaskbalje, tørkestativ og husket lys? Se her vår liste på ting du skal huske når du skal nyte livet som campist.

De 6 beste hotellopplevelsene i København

Vi nordmenn elsker å reise til København. Topp ferien, ved å prøve en av disse fantastiske hotellene, for den beste hotellopplevelsen neste gang du...

Annonsørinnhold

Få en kanonpris på årets ferie

I fjor gjorde 180.000 kunder et kupp på billig overnatting i herlige omgivelser. Nå er det din tur.