Bilde: Colourbox

Banktjenester i turbulente tider

Å ta hånd om privatøkonomien kan ha mer langtrekkende virkninger enn du aner.

Vi lever i økonomisk turbulente tider, og mer enn noen gang gjelder det å ha finne frem til de beste finansielle løsningene for husholdningen.

- Før kunne det være vanskelig for forbrukerne å velge leverandør eller å bytte leverandør av varer og tjenester. Mange leverandører kunne operere med bindingstider eller det var vanskelig for forbrukerne å få oversikt for å gjøre det riktige valget. Men nå har myndighetene lagt vekt på å gjøre det enklere for folk, å få oversikt, og finne frem i tilbudsjungelen, og lettere å velge riktig produkt, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1.

Dette gjelder også for banktjenester. Og i disse turbulente tider er det viktigere enn noen gang å ha oversikt og kontroll over privatøkonomien.

 

Ta kontroll
- Vi lever i en tid med store svingninger, det være seg i aksjemarkedet, boligmarkedet eller arbeidsmarkedet. For noen representerer dette muligheter, for andre representerer det en stor trussel, sier Rolf Mæhle, assisterende direktør i Sparebankforeningen.

Hva er så de gode rådene i usikre tider?
-Et hovedråd er å se over balansen sin, og da særlig se om den nye boligverdien etter boligprisfallet står seg i forhold til det du har i gjeld. Det kan godt være at du bør gå til banken og vurdere en økt nedbetalingsplan for å redusere gjelden på boligen slik at den er mer i samsvar med boligens verdi, mener Mæhle.

Klarer du å få boliglånet ned til 60%-80% av boligverdien, oppnår du også bankens gunstigste betingelser og mer handlefrihet. Men det er flere ting du kan gjøre for å unngå for mye turbulens i privatøkonomien.

Start tidlig
- En annen mulighet er å låse inn viktige kostnader i budsjettet ditt. Nå har du muligheten til å binde renta på et lavt nivå. Du kan også binde andre utgiftskostnader, som for eksempel strømprisen, foreslår Mæhle.

Han anbefaler unge mennesker å starte sparingen tidlig, slik at de har mulighet til å bygge opp en god egenkapital til den dagen de skal kjøpe bolig. Men samtidig skal vi ikke glemme at penger ikke er alt.

- Når det er sagt, må man jo ikke bare tenke penger og økonomi. Det handler mye om livskvalitet, om å gjøre de rette etiske valgene og å ha god samvittighet. Og i finansnæringen er det mange aktører som jobber bevisst med dette, sier Mæhle.

Samfunnsansvar gjennom økonomi
For gjennom privatøkonomien har vi også en viss mulighet til å påvirke den globale økonomien. Og noen ganger kan det være vel så bra å investere i god samvittghet som å lete seg frem til et halvt prosentpoeng bedre rente.

- Social banking er en del av en ny bevegelse innen økonomi som går under betegnelsen økologisk økonomi. Økologisk økonomi vil si at økonomien tar et samfunnsansvar og et miljøansvar, forklarer Ove Jacobsen. Han er professor i økologisk økonomi ved Senter for økologisk økonomi og etikk ved Handelshøgskolen i Bodø.

- I denne sammenhengen blir penger veldig viktig, ikke som et mål i seg selv, men som et middel til å realisere gode formål. Social banking går altså ut på at ved å sette penger inn i en slik bank, vil man bidra til en positiv samfunnsutvikling samtidig som man bidrar til en bærekraftig utvikling, sier Jacobsen.

Rettferdighetsprinsippet
Et viktig poeng i økologisk økonomi er ansvarlighet overfor miljø og samfunn.
- Social banking er et banksystem som tar inn over seg det ansvaret. Og når vi som forbrukere setter våre sparepenger inn i en slik bank, vil vi da bidra til en positiv samfunnsutvikling, samtidig som vi tar vare på de naturresurssene som finnes, både lokalt, regionalt og globalt.

Hånd i hånd med dette kommer tanken om rettferdig handel.
-  Bankene investerer ofte i prosjekter som har med rettferdig, global handel å gjøre. Det vil si at det for eksempel ikke er markedet som styrer priser på landbruksprodukter, men en rettferdighetstanke. Bønder som produserer vin, kaffe eller bomull eller andre ting, får betalt så mye at de klarer å holde en rimelig levestandard når det gjelder hus og klær og la sine barn gå på skole. Dette er altså et viktig element i social banking, at vi bidrar til å fremme en rettferdig handel globalt, avslutter Jacobsen.

10. august 2009
Mer om Personlig økonomi
ANNONSØRINNHOLD

Refinansiering av kredittkort og annen forbruksgjeld kan lønne seg

Nordmenn skylder nå over 170 milliarder kroner i forbruksgjeld. Kravene er fordelt utover kredittkort, forbrukslån og andre typer usikret kreditt. En mindre gruppe av disse låntakerne (ca. 3000 personer) skylder i snitt minst 1,6 millioner kroner i forbruksgjeld. For de som sliter med å betjene skyhøy forbruksgjeld kan refinansiering være en løsning. Denne artikkelen har som mål å belyse hvilke fordeler og ulemper refinansiering kan føre med seg.

Disse svenske pengene blir ugyldige i 2017

Har du svenske sedler og mynter liggende, har du en god unnskyldning for en tur over grensen snart.

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Få bedre rente med et klikk

Vi er for snille med bankene. På innskudd godtar vi lav rente. Samtidig betaler vi høy rente på lånene våre. Med Finansportalen er det enkelt å øke...

Privat kjøp og salg av bolig

Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover...

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Vær en smart lånetaker

Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no