Bilde: Percita/flickr.com

Boligtips i et turbulent marked

Et turbulent boligmarked har gjort folk usikre. Skal du inn på boligmarkedet som førstegangsetablerer, bør du lese denne artikkelen.

- Er du på boligjakt, er det veldig mye å velge mellom akkurat nå, men det er mange råd som svirrer i luften. Bør jeg kjøpe nå eller vente? Skal jeg binde renta eller velge flytende rente? Det er ikke alltid så lett å vite hvilke råd man skal lytte til, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1.

Vi har tatt kontakt med Roger Nyborg, informasjonssjef i Norges Eiendomsmeglerforbund. Han har noen råd om hva du skal gjøre og tenke på når du skal kjøpe bolig.

 

Råd til førstegangsetablerere
- Mange førstegangsetablerere skal tenke på to ting når de skal kjøpe sin egen bolig. Det første er hvor lenge de har tenkt å bo i boligen. Har du tenkt å bo i egen bolig over tid, vil det lønne seg å eie fremfor å leie. Det andre du skal tenke på er din økonomiske evne. Det vil si, hva har du råd til nå og hva har du råd til fremover. Da må du også huske å ta høyde for renteoppganger, sier Nyborg.

Når du har bestemt deg for å kjøpe bolig, er det tid for visningsrunder. Du kan godt gå på mange visninger for å få en følelse av hva som finnes i markedet. Men når du føler at tiden er inne for å gjøre et kjøp, er det greit å ha enkelte ting i orden før visning.

- Før du går på visning lønner det seg å ha finansieringen i orden. Husk at enkelte objekter kan gå fort. Det vil si at mens du sjekker finansieringen, kan boligen allerede være solgt. Så rådet er: ha finansieringen i orden før du går på visning. Da vet du hva du har å handle for, og du kan være den som vinner boligen, sier Nyborg. 

Startlån
Snakk med en rådgiver i banken din om finansiering. Det finnes muligheter også selv for deg som sliter med å få lån i vanlige banker eller som mangler egenkapital.

- Som førstegangsetablerer bør du sjekke med kommunen om mulighetene for startlån. Startlån er en ordning for førstegangsetablerere for å komme inn på boligmarkedet, sier Nyborg. Slike Startlån kan gå til topp- eller fullfinansiering ved kjøp av bolig, refinansiering, toppfinansiering ved bygging av ny bolig, eller utbedring av bolig.

- Det er viktig når du kjøper din første bolig at du ikke gaper over for mye. Det er bedre å kjøpe seg opp. Du må huske at du også skal leve etter du har kjøpt din første bolig, sier Nyborg.

Ta deg god tid
Etter flere år med store prishopp på boliger, har vi det siste året sett turbulente tilstander i boligmarkedet. Nå ser det imidlertid ut til at prisfallet har roet seg.

- Boligprisene ser nå ut til å ha stabilisert seg på et nytt nivå, som er lavere enn på lenge. Det kan derfor være gunstig å kjøpe sin nye bolig nå. For de som allerede er inne i boligmarkedet og skal kjøpe ny bolig, spiller prissvingningene svært liten rolle. De kjøper og selger i samme marked, sier Nyborg.

Selv om tidene kan være gunstige nå, er det ingen grunn til å forhaste seg. Ta deg god tid til å sette deg inn i objektet du vurderer å kjøpe og les dokumentene nøye.

- Som kjøper har du også en viss undersøkelsesplikt, som blant annet å sette deg inn i alle dokumenter som følger prospektet. Er det noe du lurer på, spør en eiendomsmegler, oppfordrer Nyborg.

5. august 2009
Mer om Personlig økonomi
ANNONSØRINNHOLD

Refinansiering av kredittkort og annen forbruksgjeld kan lønne seg

Nordmenn skylder nå over 170 milliarder kroner i forbruksgjeld. Kravene er fordelt utover kredittkort, forbrukslån og andre typer usikret kreditt. En mindre gruppe av disse låntakerne (ca. 3000 personer) skylder i snitt minst 1,6 millioner kroner i forbruksgjeld. For de som sliter med å betjene skyhøy forbruksgjeld kan refinansiering være en løsning. Denne artikkelen har som mål å belyse hvilke fordeler og ulemper refinansiering kan føre med seg.

Disse svenske pengene blir ugyldige i 2017

Har du svenske sedler og mynter liggende, har du en god unnskyldning for en tur over grensen snart.

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Få bedre rente med et klikk

Vi er for snille med bankene. På innskudd godtar vi lav rente. Samtidig betaler vi høy rente på lånene våre. Med Finansportalen er det enkelt å øke...

Privat kjøp og salg av bolig

Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover...

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Vær en smart lånetaker

Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no