Bilde: Colourbox

Fem råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet

Drømmer du om en fritidsbolig i utlandet? Her er fem råd før du går i gang.

Drømmer du om sol og varme i vinterkulda? Mange har bestilt reiser til varmere strøk, mens andre vurderer å investere i en bolig i utlandet for å ha et fristed til fremtidige kuldeperioder. Hvis du hører til i den siste kategorien, bør du lese videre.

Bruk god tid
Kjøp av fritidsbolig i utlandet er atskillig mer krevende enn kjøp av hytte i den norske fjellheimen. Sett derfor av rikelig med tid til kjøpet.


Fristende: Sol og varme frister mange nå i vinterkulda.

Før du kommer så langt som å vurdere å legge inn bud, må du være helt sikker på at du har valgt riktig land, riktig region og riktig by. Hvor enkelt eller dyrt er det å komme seg til stedet fra hjemmet ditt i Norge? Er du 100 prosent sikker på at du ønsker en så lang og dyr vei til hytta? Og har stedet nok å by på også når den første forelskelsen har lagt seg?

Sett deg inn i lover og skatteregler
Regler for kjøp og salg av bolig er ikke de samme i utlandet som i Norge. Hvert land har sine egne lover og regler. Det samme gjelder skatteforholdene. Du bør derfor sette deg inn i lover og regler for det aktuelle landet i god tid før du gjennomfører er kjøp.

De ekstra kostnadene løper fort om du må betale eiendomsskatt i utlandet, samt skatte ved kjøp eller salg. Mens du først er i gang, bør du undersøke om du må risikerer å måtte betalte skatte til Norge også.

Sikre pengene dine
Det er særlig to ting du kan gjøre for å sikre pengene dine ved en bolighandel i utlandet: Velg megler med omhu og unngå å betale for fritidsboligen på forhånd. Bruk kun meglere som har stilt sikkerhet. I motsatt fall risikerer du å tape om de ikke holder det de lover.

Du kan bli bedt om å betale for boligen på forskudd. Det kan f.eks. være at boligen er under oppføringen. Vær da klar over at en rekke nordmenn har tapt store summer på denne måten. Hvis det er ingen vei utenom en forskuddsbetaling, bør du vurdere om dette er en handel du ønsker å gjennomføre. Hvis det er det, bør du absolutt sørge for at du får en bankgaranti for beløpet du betaler inn.

Vit hva du gjør
Ikke ta ting for gitt. Still hele tiden kritiske spørsmål om det er noe du er i tvil om. Det innebærer at du ikke skriver under på avtaler du ikke skjønner, men sørger for å få hjelp fra fagfolk og tolk om det er nlødvendig.

Det kan virke selvsagt, men sørg også for at du får bekreftet at selger har rett til å selge eiendommen. I noen land kan eiendomsforholdene være infløkte, og en eiendom kan ha mange eier som alle må være enige i at salget skal gjennomføres.

Hold deg til EU
Holder du deg innenfor EU, har du større sikkerhet om noe skulle gå galt. Forbruker Europa bistår ved tvister knyttet til handel over landegrensene i EØS-området. Forutsetningen er at tvisten er med en næringsdrivende. Du bør derfor unngå privat salg av bolig i utlandet.

Det er likevel ikke fritt for at noen ønsker seg lenger vekk en EU. Thailand og Brasil er blitt land som frister stadig flere. Er du blant dem som ønsker seg dit, bør du være ekstra nøye på at alt blir riktig gjennomfør. Går noe galt med handelen, er du nemlig overlatt til deg selv.

24. februar 2010
Mer om Personlig økonomi
ANNONSØRINNHOLD

Refinansiering av kredittkort og annen forbruksgjeld kan lønne seg

Nordmenn skylder nå over 170 milliarder kroner i forbruksgjeld. Kravene er fordelt utover kredittkort, forbrukslån og andre typer usikret kreditt. En mindre gruppe av disse låntakerne (ca. 3000 personer) skylder i snitt minst 1,6 millioner kroner i forbruksgjeld. For de som sliter med å betjene skyhøy forbruksgjeld kan refinansiering være en løsning. Denne artikkelen har som mål å belyse hvilke fordeler og ulemper refinansiering kan føre med seg.

Disse svenske pengene blir ugyldige i 2017

Har du svenske sedler og mynter liggende, har du en god unnskyldning for en tur over grensen snart.

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Få bedre rente med et klikk

Vi er for snille med bankene. På innskudd godtar vi lav rente. Samtidig betaler vi høy rente på lånene våre. Med Finansportalen er det enkelt å øke...

Privat kjøp og salg av bolig

Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover...

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Vær en smart lånetaker

Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no