Bilde: Isolaft

Gode hyttepriser i populære områder

Nye hytter med høy standard, attraktiv beliggenhet og utsikt er fremdeles ettertraktede objekter på fritidsboligmarkedet i 2013, og omsettes for gode priser.

Den årlige analysen av markedet for fritidsboliger på fjellet som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN har fått utarbeidet av TNS Gallup viser god omsetning i utvalgte områder.

I 2012 ble det solgt 1 863 fritidsboliger på fjellet via megler/advokat.

1 799 fritidsenheter ble solgt i 2011. Men til tross for økningen fra 2011, er omsetningen av fritidsboliger på fjellet fortsatt lavere enn nivået i 2009 og 2010.

Gjennomsnittsprisen var 1 728 000 kroner i 2012, en oppgang på 1 prosent.

– I stor kontrast til boligmarkedet, er markedet for fritidsboliger tregere. Prisutviklingen har nærmest stått stille med en samlet prisvekst på 83 000 kroner for gjennomsnittshytta, eller 5 prosent over de siste 5 årene.
For flertallet av landets mest kjente vintersportssteder ser vi imidlertid nå en prisoppgang, men utviklingen varierer mye fra sted til sted. Mens Hol (med Geilo), Krødsherad (med Norefjell), Gol og Voss (med Myrkdalen) har en betydelig prisoppgang på mellom 14 og 21 prosent siden 2011, har Øyer (med Hafjell) en prisnedgang på 12 prosent, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff.

– Det totale utbudet av fritidsboliger på fjellet har gått litt ned fra 2011. Med færre fritidsboliger til salgs, vil dette normalt føre til høyere priser. Dette kan bidra til å forklare den sterkere prisutviklingen for flere av de mest populære stedene, sier Laugen.

Interessen for fritidsboliger i landets mest populære vintersportsdestinasjoner bekreftes av besøkstall og søkertrender for fritidsboliger på fjellet på FINN.

Hafjell, Trysil, Sjusjøen, Norefjell og Geilo topper listen over antall unike brukere på FINN i 2012. De samme destinasjonene topper listene over antall unike brukere så langt i 2013.

Foto: Hol Bygg

– Våre besøkstall og søkertrender bekrefter at det fortsatt er stor interesse for fritidsboliger på fjellet. De tradisjonelle vintersportsstedene befester sin posisjon og popularitet i dette markedet. Inntrykket forsterkes når bare 20 kommuner står for over halvparten av totalsalget for fritidsboliger på fjellet, sier salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i FINN eiendom.

Det selges flest fritidsboliger på fjellet i høstmånedene, men også vintermånedene fra februar til april er en aktiv periode.

Dyrest i Krødsherad, flest hytter solgt i Trysil

De kjente vintersportsstedene dominerer både prisbarometeret og omsetningsstatistikken. Krødsherad (med Norefjell) er landets dyreste hyttekommune.

Her var gjennomsnittsprisen 2 881 000 kroner. Dernest følger Hol kommune (med Geilo) med en snittpris på 2 796 000 kroner og Hemsedal med 2 772 000 kroner.

– Med nærheten til Oslo er Norefjell en meget populær vinterdestinasjon. Dette gjenspeiles i både prisnivået- og utviklingen med 18 prosent prisvekst fra 2011. Mange er nok opptatt av å unngå å tilbringe mye av sin dyrebare fritid i bil. Tilsvarende trend finner vi på Vestlandet. Her hadde Voss en sterk prisvekst på 15 prosent fra 2011. Det er naturlig å anta at nærheten til Bergen kan bidra til å forklare prisutviklingen i dette området, sier Laugen.

Landets dyreste fritidsbolig på fjellet ble i 2012 solgt på Norefjell for 9,5 millioner kroner. Så langt i år er landets dyreste fritidsbolig solgt på Geilo for 8,9 millioner kroner.

I 2012 ble det solgt 101 fritidsboliger i Trysil, det høyeste antallet i en enkeltkommune. Tett bak følger Ringsaker kommune (med Sjusjøen) med 98 enheter.

Mens Trysil har en marginal omsetningsnedgang fra 2011, fortsetter den positive utviklingen i Ringsaker kommune med en vekst på 20 prosent fra året før.

Sterkest omsetningsvekst har imidlertid Øystre Slidre (Beitostølen) med en økning på hele 35 prosent fra 2011.

Verdt å vite om hyttepriser 2012:

• Gjennomsnittlig salgstid ble redusert fra 49 dager i 2011 til 48 dager i 2012

• Som vanlig selges det flest fritidsboliger på fjellet i oktober

• Det ble solgt flest fritidsboliger i Trysil, Ringsaker, Øystre Slidre og Hol. Salget økte mest i Øystre Slidre (opp 35 %), mens det falt marginalt i Trysil (-2 %)

• Krødsherad, Hol og Hemsedal hadde de høyeste gjennomsnittsprisene. Prisen øker i alle 3 områder. Mest i Krødsherad med 18 % prisvekst

• Høyeste prisantydning i 2012 : Eventyrlig luksus på toppen av Geilo. Prisantydning 45 mill.

• Høyeste solgt-pris i 2012 : En av Norefjells lekreste toppleiligheter. Solgt for 9,5 mill.

• Omsetningen er konsentrert om de store skidestinasjonene. 54 prosent av salget i 2012 fant sted i 20 kommuner.

• Gjennomsnittlig hyttepris i Hemsedal i 2012, 2 772 000 kroner. Opp 5 % fra 2011.

• Gjennomsnittlig hyttepris i Hol i 2012, 2 796 000 kroner. Opp 14 % fra 2011.

• Gjennomsnittlig hyttepris på Voss i 2012, 2 603 000 kroner. Opp 15 % fra 2011.

Kilde: Eiendomsmeglerforetakenes forening, offentliggjort i februar 2013, utført av TNS Gallup (EFF)

1. mars 2013
Mer om Personlig økonomi
ANNONSØRINNHOLD

Refinansiering av kredittkort og annen forbruksgjeld kan lønne seg

Nordmenn skylder nå over 170 milliarder kroner i forbruksgjeld. Kravene er fordelt utover kredittkort, forbrukslån og andre typer usikret kreditt. En mindre gruppe av disse låntakerne (ca. 3000 personer) skylder i snitt minst 1,6 millioner kroner i forbruksgjeld. For de som sliter med å betjene skyhøy forbruksgjeld kan refinansiering være en løsning. Denne artikkelen har som mål å belyse hvilke fordeler og ulemper refinansiering kan føre med seg.

Disse svenske pengene blir ugyldige i 2017

Har du svenske sedler og mynter liggende, har du en god unnskyldning for en tur over grensen snart.

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Få bedre rente med et klikk

Vi er for snille med bankene. På innskudd godtar vi lav rente. Samtidig betaler vi høy rente på lånene våre. Med Finansportalen er det enkelt å øke...

Privat kjøp og salg av bolig

Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover...

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Vær en smart lånetaker

Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?